Μπορεί το Υπουργικό συμβούλιο να ανακοίνωσε πάγωμα όλων των αιτημάτων για μισθολογικές αυξήσεις και άλλα ωφελήματα που εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά, όμως η παραχολογία δεν σταματά. Αν αναλύσει κάποιος τα όσα εξαγγέλλονται κατά την προεκλογική εκστρατεία θα αντιληφθεί ότι οι παροχές είναι στην πρώτη γραμμή.
Βρίσκοντας αφορμή από το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφτασε στα ύψη και υπονομεύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, οι υποψήφιοι δεν διστάζουν να τάζουν λαγούς με πετραχίλια στους ανυποψίαστους ψηφοφόρους. Αν πάρουμε για παράδειγμα τις εξαγγελίες των υποψηφίων για αντιμετώπιση τα ακρίβειας όλες έχουν ένα μεγάλο κόστος. Κανένας όμως, υποψήφιος δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα την κοστολόγηση των εξαγγελιών του και κυρίως δεν έχει πει από που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να υλοποιηθούν οι παροχές του.
Είναι φανερόν ότι δεν έχουμε αντιληφθεί σε τι δύσκολη περίοδο εισέρχεται η οικονομία, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Νομίζουμε ότι θα συνεχιστεί αυτό που ζούμε σήμερα με την άνεση χρήματος, τις σπατάλες και τις αστόχευτες παροχές.
Η Ευρώπη, εισερχόμενη στον χειμώνα, άρχισε να προετοιμάζει τους πολίτες της για δύσκολες μέρες. Οι ΗΠΑ, ήδη, προβληματίζονται για επερχόμενη ύφεση. Οι αναλυτές ανά την υφήλιο προειδοποιούν για περίοδο ισχών αγελάδων.
Αντί να δούμε όλα αυτά τα σήματα κινδύνου που εκπέμπονται και από τις τέσσερις άκρες του ορίζοντα, συνεχίζουμε την παροχολογία, η οποία δυστυχώς ενθαρρύνει και τα οργανωμένα σύνολα να διεκδικούν όλο και περισσότερα. Τα παραδείγματα που αφορούν τις αντιδράσεις για τον κατώτατο μισθό και τώρα για την ΑΤΑ είναι πολύ ενδεικτικά. Και υπάρχουν και αρκετά άλλα.
Σίγουρα, οι απλοί πολίτες δεν ευθύνονται για το κλίμα που καλλιεργείται. Ακούοντας τους υποψήφιους να μιλούν για παροχές θεωρούν ότι υπάρχουν δυνατότητες στα δημόσια ταμεία. Όμως, όπως πολλές φορές είπε ο Υπουργός Οικονομικών, οι δυνατότητες είναι περιορισμένες, γιατί δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα διαρκέσει ο πόλεμος και η σημερινή αβεβαιότητα. Ακόμα, δεν ξέρουμε κατά πόσον ο πόλεμος θα διευρυνθεί, χειροτερεύοντας περισσότερο το οικονομικό περιβάλλον.
Η Κύπρος, σήμερα έχει μια καλή δημοσιονομική κατάσταση, παρόλο που το δημόσιο χρέος επανήλθε κοντά στο 100% του ΑΕΠ. Ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπη με έξωθεν αρνητικές παρενέργειες που ενδεχόμενα να επηρεάσουν και το ρυθμό ανάπτυξης και το επιχειρείν και άλλα οικονομικά μεγέθη.
Οφείλουμε, λοιπόν, να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τυχόν απρόβλεπτους κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι η μεν κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει ευλαβικά την εξαγγελία της για παγοποίηση αιτημάτων που απειλούν να εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά και οι υποψήφιοι να σταματήσουν να μιλούν συνεχώς για νέες αστόχευτες παροχές. Θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα στους πολίτες ότι διάγουμε μια δύσκολη συγκυρία που χρειάζεται ειδική διαχείριση. Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει. Χωρίς να το αντιληφθούμε θα βρεθούμε και πάλι στον γκρεμό.
Από τον Φεβρουάριο, όποιος και να εκλεγεί στην Προεδρία, θα κληθεί να διαχειριστεί την οικονομία. Είτε θα πρέπει να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του, είτε να τις εγκαταλείψει. Αν ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο θα έχουμε πρόβλημα. Αν ακολουθήσει το δεύτερο θα φανεί αναξιόπιστος και θαθακιστής.
Ας αλλάξουμε, λοιπόν, έγκαιρα ρότα και κατεύθυνση για να προστατεύσουμε, όχι μόνο την οικονομία, αλλά και το βιοτικό επίπεδο μας.
Ι. Ιωσήφ