Η Ε. Ένωση από την ίδρυση της παρουσιάζει τρείς σημαντικές αδυναμίες. Η πρώτη αφορά το λεγόμενο “δημοκρατικό έλλειμμα” που εστιάζεται στο ότι το Ευρωκοινοβούλιο που εκλέγεται από τους Ευρωπαίους πολίτες, δεν έχει όσες αρμοδιότητες θα έπρεπε, με αποτέλεσμα θεσμοί και όργανα της Ε. Ένωσης να συγκροτούνται και να λειτουργούν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο λόγος των πολιτών.
Η δεύτερη αδυναμία αφορά τη μη ύπαρξη κοινής εξωτερικής πολιτικής από τις χώρες που αποτελούν την Ε. Ένωση. Μπορεί για κάθε θέμα που εγείρεται να επιδιώκεται η απαιτούμενη συναίνεση, αλλά δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική, όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο θέμα της Ουκρανίας.
Η Τρίτη αδυναμία αφορά την ανυπαρξία κοινής άμυνας μεταξύ των χωρών της Ε. Ένωσης. Οι 27 χώρες της Ε. Ένωσης ακόμα δεν κατάφεραν να οργανώσουν ένα κοινό στρατό που θα προστατεύει ενιαία όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η δεύτερη και η τρίτη αδυναμία της Ε. Ένωσης θεωρούνται από τους ειδικούς αναλυτές του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος ως τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Παρά τις πολλές και συχνές προσπάθειες που καταβλήθηκαν στο παρελθόν και καταβάλλονται και σήμερα, η Ενωμένη Ευρώπη συνεχίζει να λειτουργεί μ΄ αυτές τις σοβαρές αδυναμίες.
Τώρα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τις απειλές της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ευαισθητοποιήθηκαν, τουλάχιστο στο θέμα της ανάγκης για κοινή άμυνα. Ενδεικτικές γι’ αυτό είναι οι συχνές δηλώσεις πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων που επανάφεραν στην επικαιρότητα το θέμα της κοινής άμυνας. Σχετική δήλωση, με ουσιαστικό όμως περιεχόμενο, έκανε την περασμένη Πέμπτη και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, που εισηγήθηκε την έκδοση Ευρωομολόγων από την Ε. Ένωση για την χρηματοδότηση της άμυνας της Ευρώπης. Η εισήγηση Μητσοτάκη πέρασε θετικά στα μάτια όσων στην Ε. Ένωση αισθάνονται ότι απειλούνται ή ότι δεν έχουν τη στρατιωτικά δύναμη να αντιμετωπίσουν πιθανούς κινδύνους επίθεσης.
Εμείς, ως Κύπρος, που έχουμε τον Τούρκο κατακτητή μέσα στη χώρα μας και ταυτόχρονα αδυνατούμε να τον αντιμετωπίσουμε στρατιωτικά λόγω αριθμητικής υπεροπλίας σ’ όλους τους τομείς (αέρα, θάλασσα, έδαφος), νομίζουμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στηρίξουμε την πρόταση Μητσοτάκη.
Με τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, η Ε. Ένωση αφ’ ενός θα είναι υποχρεωμένη να μας προστατεύσει από τυχόν νέα επίθεση της Τουρκίας και αφ’ ετέρου σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού μπορεί να εγγυηθεί την Κύπρο.
Το θέμα για εμάς είναι πολύ σοβαρό, γιατί είμαστε η μόνη χώρα της Ε. Ένωσης με διχοτομημένο το έδαφος της και κάτω από καθημερινές απειλές από την Τουρκία.
Δεν ξέρουμε πως στοχεύει η Ελλάδα να προωθήσει την εισήγηση Μητσοτάκη, αλλά επειδή μέχρι τώρα η χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού στρατού αποτελούσε εμπόδιο στην προώθηση της κοινής άμυνας, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια.
Ενόψει αυτών των εξελίξεων πιστεύουμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη και να συμβάλει στην άμεση προώθηση της στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ως πλήρες μέλος της Ε. Ένωσης έχουμε κι’ εμείς δυνατότητες να προωθήσουμε αυτή την εισήγηση και μαζί με την Ελλάδα να παροτρύνουμε κι’ άλλες χώρες να την υοθετήσουν.
Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα ωφεληθεί: γιατί είμαστε ήδη κάτω υπό κατοχή. Γι’ αυτό, ας μην αφήσουμε την εισήγηση Μητσοτάκη να πέσει στα χαμηλά και ας εργαστούμε από κοινού με την Ελλάδα για προώθηση και υλοποίηση της.
Τώρα, μάλιστα, που έχουμε Ευρωεκλογές, το θέμα αυτό μπορεί να βρει πολλούς υποστηρικτές εντός του ευρωπαϊκού χώρου.
Ιωσήφ Ιωσήφ