29.8 C
Nicosia
Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 | 13:32

Η ανασύνταξη οικονομίας και το φρέσκο χρήμα

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την Οικονομική Διπλωματία

 Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες αρχίζουν σιγά – σιγά να προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Στα πλαίσια αυτά, η κάθε χώρα ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της, λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα και παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις.

Εμείς, ως χώρα υπηρεσιών δίνουμε (ορθώς) σημασία στον τουρισμό και ταυτόχρονα προσπαθούμε να προωθήσουμε κι άλλους τομείς.

Ωστόσο, θεωρούμε ότι όλες αυτές οι αποσπασματικές κινήσεις δεν μπορούν να επιφέρουν το απαιτούμενο θετικό κλίμα και να δημιουργήσουν τις προοπτικές για ανασύνταξη της οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα καταφέρουμε να προσδοκούμε τον απαιτούμενο δυναμισμό στην οικονομία, ώστε να αντιδράσει σ’ όλα τα αρνητικά που επέφερε η πανδημία.

Κατά τη γνώμη μας και βλέποντας τι κάνουν και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, απαιτείται ένα οργανωμένο και συγκροτημένο πλάνο προώθησης της οικονομίας που να απευθύνεται στο εξωτερικό.

Το πλάνο αυτό θα πρέπει να είναι στοχευμένο στις χώρες που μας ενδιαφέρουν και δομημένο στους τομείς που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ένα τέτοιο πλάνο, μπορεί να αφορά τους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων, των επενδύσεων, των εξαγωγών και άλλων παρεμφερών τομέων που μπορούν να ελκύσουν χρήματα από χώρες του εξωτερικού.

Αν η Κύπρος οργανώσει ένα τέτοιο σχεδιασμό και τον προβάλει στο εξωτερικό κάτω από ένα γενικό και έξυπνο «σλόγκαν», μπορεί άμεσα να εξασφαλίσει τουρίστες, επενδυτές και αγοραστές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ειδικά, τώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται το θεσμό της Οικονομικής Διπλωματίας, οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να έχουν άμεσο αντίκρισμα.

Φυσικά για να πετύχει αυτός ο σχεδιασμός είναι ανάγκη από πριν να έχουμε καθορίσει το πλαίσιο για την έλευση τουριστών, για την προσέλκυση επενδυτών και για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών μας.

Κατά την άποψη μας, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να έχουμε γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα στην εισροή νέου φρέσκου χρήματος στην οικονομία μας. Και σήμερα, όπως είναι τα δεδομένα λόγω πανδημίας, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διοχετευθεί φρέσκο χρήμα στην αγορά. Από την Κύπρο είναι αδύνατον να προκύψουν τα αναγκαία νέα κεφάλαια, ώστε να κινηθεί η οικονομία. Η έμφαση πρέπει να δοθεί στο εξωτερικό, όσα προβλήματα κι αν υπάρχουν.

Έφτασε, λοιπόν, η ώρα πέραν από τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, να ασχοληθούμε και με την παραγωγή νέου χρήματος για να δημιουργηθεί κινητικότητα στην οικονομία.

Ο ρόλος της Οικονομικής Διπλωματίας σήμερα είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να επιταχυνθούν οι βηματισμοί μας σ’ αυτό το θεσμό.

Μέσω της Οικονομικής Διπλωματίας θα ωθήσουμε ξένες χώρες, οργανισμούς και επιχειρήσεις να στρέψουν τα βλέμματα τους προς την Κύπρο και την αγορά μας. Όπως σε όλες τις δύσκολες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία μας (1974, 2013), έτσι και τώρα είναι από το εξωτερικό που θα ανασυνταχθεί η οικονομία μας.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

EΤΕ: Νέα στρατηγική συνεργασία με SAS για Analytics Center of Excellence

Νέα, στρατηγική συνεργασία συνάπτουν η εταιρεία analytics και τεχνητής νοημοσύνης SAS και η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,57% με αντικείμενο τη δημιουργία ενός Analytics Center of...

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για συνάντηση Νέα Υόρκης και αντιδράσεις Τούρκων

Αμυδρές είναι ελπίδες μετά από τη συνάντηση της συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον...

Νουρής: Μέτρα σε θάλασσα και πράσινη γραμμή για τους μετανάστες

Η Τουρκία συστηματικά και σε καθημερινή βάση προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από τα νότια της παράλια. Η δε ανυπαρξία δυστυχώς συνεργασίας...

Η άτυπη τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στον τ/κ Τύπο

Δύο μόνο εφημερίδες από τις 14 που κυκλοφορούν στα κατεχόμενα, η Κίπρις και η Βατάν, έχουν κύριο θέμα σήμερα, τη χθεσινή άτυπη τριμερή συνάντηση...

Πριν την κατάρρευση το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν

Το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν πλησιάζει την κατάρρευση, προειδοποίησε ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας βρίσκεται...

Βιοκαρπέτ: Αύξηση τζίρου 54,69% με κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση τζίρου κατά 54,69% σημείωσε στο α’ εξάμηνο ο όμιλος Βιοκαρπέτ εμφανίζοντας επίσης μεγάλη αύξηση οικονομικών αποτελεσμάτων. Tα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,90...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!