26.1 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 9:26

Ζητείται έμπνευση και νέες ιδέες

Σε αρκετά άρθρα, τον τελευταίο καιρό, ο γράφων υπέδειξε ότι η παρούσα συγκυρία στην οικονομία απαιτεί από την κυβέρνηση έμπνευση και νέες ιδέες κι όχι μόνο διαχείριση των προβλημάτων. Αιτιολογώντας αυτή τη διαπίστωση μας, επικαλεστήκαμε τη ρευστότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, την πολυπλοκότητα των προβλημάτων, τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και το άγνωστο αύριο.

Στις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης παρατηρούμε ότι όλοι σχεδόν οι Υπουργοί επικεντρώθηκαν κυρίως στη διαχείριση, αντί να φέρουν στο τραπέζι νέες ιδέες, νέες προτάσεις και νέες μεθοδολογίες.

Παρά το ότι τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι «ταμπουρωμένα» σε κομματικές λογικές ή και αναχρονιστικά πλαίσια, που συνήθως αναπαράγουν συντηρητισμό και αναποτελεσματικότητα, δεν κατάφεραν ακόμα να αναδείξουν ένα νεωτερισμό στη διακυβέρνηση, όπως θα ήθελε και υποσχέθηκε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Με εξαίρεση, ίσως, την πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της Ε. Ένωσης στο κυπριακό, στους άλλους τομείς δεν ακούσαμε κάτι το νέο και το σημαντικό που θα βοηθούσε την κοινωνία.

Στο θέμα της οικονομίας, παρά τις πρωτοβουλίες του κ. Κεραυνού, παρατηρούμε την κυβέρνηση να είναι εγκλωβισμένη χωρίς άμεσες λύσεις μέσα στα αδιέξοδα της αύξησης των επιτοκίων, της μη ικανοποιητικής αναδιάρθρωσης των «κόκκινων» δανείων και του αυξημένου πληθωρισμού.

Στην υγεία διαπιστώνουμε μια ανακύκλωση των σωστών διαπιστώσεων ότι οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται όπως πρέπει από τα νοσοκομεία μας και ότι το ΓεΣΥ χαρακτηρίζεται από στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες. Η διέξοδος όμως, ακόμα απουσιάζει.

Στο θέμα των επεισοδίων από τους χούλιγκανς εξαγγέλθηκαν κάποια μέτρα, αλλά λείπει μια ολιστική και αποτελεσματική πρόταση που θα οδηγεί σε οριστική πάταξη αυτού του φαινομένου.

Στο μεταναστευτικό ακόμα δεν έγινε τίποτα, ενώ τα νέα στοιχεία της Eurostat ότι η Κύπρος είναι στην 3η θέση στις αφίξεις μεταναστών μεταξύ των χωρών της Ε. Ένωσης, επαύξησε τις ανησυχίες όλων μας.

Στην παιδεία λέχθηκε ότι θα επιδιωχθεί η κατάργηση των 4μηνων εξετάσεων.

Η Βουλή, προς το παρόν ενέκρινε τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας όπως την κατέθεσε το ΥΠΑΝ, ενώ αναμένουμε την πρόταση που υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει η αρμόδια υπουργός τον Μάη για το θέμα, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν αυτή αφορά κατάργηση ή τροποποίηση της νομοθεσίας.

Στη ναυτιλία, δεν διαχειριστήκαμε σωστά το θέμα της υποψηφιότητας της χώρας μας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ).

Στα εργασιακά, που ορθώς ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δίνει ιδιαίτερη έμφαση, παρατηρούμε ότι οι διαβουλεύσεις του Υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι υπάρχουσες διαφορές για την ΑΤΑ, τους ξένους εργαζόμενους, κλπ.

Για να μην αναφερθούμε σε όλους τους τομείς, μπορούμε να πούμε ότι γενικά αναμέναμε μια άλλη αρχή από τη νέα κυβέρνηση. Περιμέναμε ότι οι Υπουργοί πρώτα θα ενημερώνονταν επαρκώς για τους τομείς τους και στη συνέχεια με τους συνεργάτες τους θα κατάθεταν νέες ιδέες και θα δρομολογούσαν «φρέσκιες» λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Αντί αυτού, παρατηρούμε μια συνέχιση της διαχειριστικής τακτικής, που μάλλον δεν θα αλλάξει τα δεδομένα. Οι σημερινοί Υπουργοί προς το παρόν δεν παράγουν νέα πολιτική. Όμως, δεν είναι αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, δεν είναι αυτό που απαιτεί η συγκυρία και δεν είναι αυτό που επιζητά η κοινωνία.

Ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από ένα νέο αέρα, μια νέα προσέγγιση και ένα νέο πλαίσιο κυβερνητικής δράσης. Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον οι νέοι Υπουργοί εγκλωβίστηκαν από τους γραφειοκράτες συνεργάτες τους στα διάφορα υπουργεία, οι οποίοι έμαθαν να είναι διαχειριστές και να αποφεύγουν τις αλλαγές, όμως η εικόνα που εκπέμπουν μέχρι στιγμής είναι βαθιά συντηρητική και άοσμη.

Ως μόνο δικαιολογητικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι είναι σύντομο το χρονικό διάστημα για να κριθούν. Ωστόσο, τα δείγματα γραφής, δεν παραπέμπουν σ’ αυτό που υποσχέθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος είναι ο μόνος που δείχνει ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά.

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και Γαλλία, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε περιοχές της ανατολικής...

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο...

Με οριακή πτώση αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο το ΧΑΚ

Με αμελητέες ζημιές ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,04% κλείνοντας στις 130.93 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CysE υποχώρησε στο...

Στις 6 – 8 Οκτωβρίου το 50ο Ράλλυ Κύπρος

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο...

Στελέχωση όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές

Τη διαδικασία στελέχωσης όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι ασκούν τον ρόλο του Προϊσταμένου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και ηγούνται ομάδας από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW