26.8 C
Nicosia
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 | 13:14

Ζητείται άμεσα ξεκάθαρη στρατηγική για τουρισμό

-Η παρτίδα της οικονομίας για ακόμα μια φορά είναι στα χέρια του τουρισμού

 Η μεγάλη μεταδοτικότητα που παρουσιάζει η μετάλλαξη «όμικρον», σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων, υποχρεώνει κράτη και κυβερνήσεις να λαμβάνουν συνεχώς και νέα μέτρα για να ανακόψουν την πανδημία. Ήδη, σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται μια αυστηριοποίηση στα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια οδό ακολουθούμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουμε ακόμα μια παράλυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Προς το παρόν το τοπίο είναι θολό και κανένας δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Το σίγουρο είναι ότι η εικόνα δεν είναι η καλύτερη και οπωσδήποτε δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Το κακό στην περίπτωση της Κύπρου είναι ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα αρχίσουν οι προετοιμασίες για τη νέα τουριστική περίοδο. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα διαχειριστούμε τους τουρίστες.

Κατά τις δύο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας, η διαχείριση δεν ήταν η καλύτερη όσον αφορά τον τουρισμό, γεγονός που επηρέασε τα ταξίδια των ξένων προς την Κύπρο.

Άρα, από τώρα που είμαστε στην αρχή της χρονιάς, ας φροντίσουμε να καθορίσουμε το νέο πλαίσιο λειτουργίας του τουρισμού. Υπό τις περιστάσεις, ας γίνουν δύο – τρία σενάρια και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας να ισχύσουν. Έγκαιρα και ξεκάθαρα τόσο οι ξένοι οργανωτές ταξιδιών, όσο και οι τουρίστες θα πρέπει να γνωρίζουν τι θα ισχύει και τι όχι το καλοκαίρι στην Κύπρο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη και να φυλάξουμε τις αποφάσεις για το καλοκαίρι. Αυτή την τακτική την ακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και είδαμε πόσα προβλήματα αντιμετωπίσαμε.

Τα γράφουμε όλα αυτά, γιατί για ακόμα μια φορά την παρτίδα της οικονομίας φαίνεται ότι θα την κρίνει ο τουρισμός. Μπορεί να πρέπει να λειτουργήσουν κι άλλοι παράγοντες θετικά για να εξελιχθεί καλά η οικονομία, όμως το μεγάλο βάρος θα το σηκώσει και πάλι ο τουρισμός.

Αν η Κύπρος χάσει και τρίτη στη σειρά τουριστική χρονιά, τότε τα πράγματα δεν θα είναι δύσκολα μόνο για τον τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά για ολόκληρη την οικονομία.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι απλό για να το αντιμετωπίσουμε επιπόλαια και επιδερμικά. Η σωστή και καλή προετοιμασία μας, θα κρίνει το τουριστικό αποτέλεσμα της χρονιάς και θα έχει το ανάλογο αποτύπωμα πάνω στο σύνολο της οικονομίας.

Εδώ και τώρα, λοιπόν, το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με τους παράγοντες του τουρισμού θα πρέπει να συναποφασίσουν την τουριστική στρατηγική για το καλοκαίρι. Μια στρατηγική που πρέπει να καλύπτει τις αεροπορικές συνδέσεις, τα αεροδρόμια, τα ξενοδοχεία, τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας των τουριστών και όλα τα συναφή.

Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να κοινοποιηθεί έγκαιρα στους ξένους οργανωτές τουρισμού και στα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού για να ενημερώνουν κατάλληλα τους ενδιαφερόμενους τουρίστες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι θα συμφωνούν μ’ αυτή την προσέγγιση, διαφορετικά θα μείνουμε και πάλι την τελευταία στιγμή και θα τρέχουμε χωρίς να προλαβαίνουμε.

Ο τουρισμός αποδείχθηκε επανειλημμένα ότι είναι η ατμομηχανή της μικρής και ευάλωτης οικονομίας μας. Ας φροντίσουμε από τώρα να τον προστατεύσουμε από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ας προετοιμαστούμε έγκαιρα και σωστά για να αποφύγουμε νέες περιπέτειες.

Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει και τρίτη τουριστική χρονιά. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και όλοι πρέπει να το συλλάβουν στις σωστές του διαστάσεις.

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κύπρος-Ελλάδα σε σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία της Εθνικής μας ομάδας για τον αγώνα με την Ελλάδα. Η προπόνηση έγινε στο στάδιο ΑΕΚ Αρένα και ολοκλήρωθηκε χωρίς να προκύψουν...

PwC Κύπρου: Έσοδα ρεκόρ €83 εκατ.

Ανθεκτικότητα, ευελιξία και ουσιαστική επικέντρωση στη βιωσιμότητα καταδεικνύουν τα οικονομικά αποτελέσματα της PwC Κύπρου για το 2022, τα οποία παρουσιάστηκαν στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο...

Μπάιντεν: «Απάτη» τα ρωσικά δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα ρωσικά δημοψηφίσματα για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχομένων περιοχών της Ουκρανίας είναι απάτη και διαμήνυσε ότι...

ΗΠΑ: Κάτω από $80 το βαρέλι η τιμή του αργού

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI έπεσε σήμερα κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά έπειτα από 7 και πλέον μήνες. Λόγω...

Πατριάρχης Κύριλλος: Πηγαίνετε στον πόλεμο- «Αν πεθάνεις, θα είσαι με τον Θεό»

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος, προέτρεψε την Τετάρτη τους Ρώσους πολίτες να μην φοβούνται τον θάνατο, στον απόηχο της απόφασης του...

Μερική επιστράτευση: Οι Ρώσοι φεύγουν, η ΕΕ οργανώνεται

Έκτακτη συνάντηση οργανώνεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τον συντονισμό του χειρισμού του ζητήματος των Ρώσων στρατευσίμων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW