17.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 1:27

Δεν έχει πεθάνει η κότα με τα χρυσά αυγά…

Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος για την Κύπρο, μπορούμε να πούμε ότι η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά δεν έχει πεθάνει! Αυτό συνεπάγεται από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Hermes Airport σχετικά με την επιβατική κίνηση του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά τους 8 μήνες του 2021 διακινήθηκαν από τα αεροδρόμια μας 2.511.239 επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 33% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Ακόμα, η Hermes ανακοίνωσε ότι παρά τις περίπλοκες (σε σχέση με προηγουμένως) διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αεροπορικές εταιρείες, έναντι 70 που πετούσαν το 2019.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Hermes για το καλοκαίρι, όπου δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 867.104 επιβάτες ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο είχαμε 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν περισσότερο τους ξένους επιβάτες, αφού τα ταξίδια των κυπρίων εμφανίζονται μειωμένα και αποτελούν μόνο το 22% της συνολικής κίνησης.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι παρά την πανδημία, παρά το ότι η Κύπρος ήταν στο «κόκκινο» για τις περισσότερες χώρες και παρά το ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις επέλεξαν να παραμείνουν κλειστές, οι τουρίστες δεν μας γύρισαν την πλάτη.

Αντίθετα, με δυσκολίες και αυξημένους ελέγχους στα αεροδρόμια ήρθαν στη χώρα μας για να χαρούν λίγες μέρες ξεκούρασης και ξεγνασιάς.

Σίγουρα, φέτος δεν πρόκειται να φθάσουμε τα επίπεδα του 2019 με περίπου 4 εκατ. τουρίστες, όμως θα καλύψουμε κάποιο μέρος των πολλών απωλειών του 2020 και το κυριότερο θα θέσουμε τις βάσεις για τη νέα χρονιά, που ελπίζουμε να ελεγχθεί περισσότερο η πανδημία.

Και ακριβώς εδώ είναι το κρίσιμο και κομβικό σημείο: Να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη νέα χρονιά, αλλά και τις επόμενες.

Ο τουρισμός ως τομέας μας απέδειξε ξανά ότι είναι το οξυγόνο της οικονομίας μας. Και σε καιρούς κρίσης και πανδημίας καταφέρνει να αποδίδει και να φέρνει χρήμα στον τόπο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να προσέξουμε τον τουρισμό, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας και να επιλύσουμε τα διάφορα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα του. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες όλων, δεν τα καταφέραμε. Είτε λόγω έλλειψης οράματος, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων παραγόντων, η Κύπρος δεν κατάφερε να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον τουρισμό. Προβλήματα, όπως η εποχικότητα, οι αεροπορικές συνδέσεις, η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα και εξυπηρέτηση, η παλαιότητα των περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλα είναι ακόμα στο τραπέζι των συσκέψεων και συζητήσεων.

Επιβάλλεται τάχιστα να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο τουριστικό προφίλ μας, ώστε να προσελκύσουμε και περισσότερους και πιο ποιοτικούς τουρίστες.

Τα στοιχεία της Hermes αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός μας είναι ζωντανός και έχουμε τα εχέγγυα να τον αξιοποιήσουμε περισσότερο. Θα πρέπει να ξαναμπούν μπροστά οι σχεδιασμοί για κοινά ταξίδια (με την Ελλάδα και άλλες χώρες) από μακρινές αγορές, να δοθεί έμφαση στον χειμερινό τουρισμό, να προβληθούν οι επί μέρους τομείς του τουρισμού (αγροτουρισμός, αθλητικός, συνεδριακός, θρησκευτικός τουρισμός, κ.ά.).

Υπό κανονικές συνθήκες το 2022 ο κυπριακός τουρισμός θα πρέπει να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Για να γίνει, όμως αυτό θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά από τώρα που φάνηκε ότι ο τουρισμός μας παραμένει ζωντανός. Ας του ανοίξουμε τα φτερά του. Πρέπει και μπορούμε…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!