15.3 C
Nicosia
Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 | 6:46

Δεν έχει πεθάνει η κότα με τα χρυσά αυγά…

Αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η τουριστική περίοδος για την Κύπρο, μπορούμε να πούμε ότι η κότα που γεννά τα χρυσά αυγά δεν έχει πεθάνει! Αυτό συνεπάγεται από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Hermes Airport σχετικά με την επιβατική κίνηση του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, κατά τους 8 μήνες του 2021 διακινήθηκαν από τα αεροδρόμια μας 2.511.239 επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί με το 33% της επιβατικής κίνησης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

Ακόμα, η Hermes ανακοίνωσε ότι παρά τις περίπλοκες (σε σχέση με προηγουμένως) διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια, πέταξαν από την Κύπρο 50 αεροπορικές εταιρείες, έναντι 70 που πετούσαν το 2019.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Hermes για το καλοκαίρι, όπου δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 867.104 επιβάτες ποσοστό γύρω στο 60% του 2019, ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο είχαμε 440.944 και 772.136 επιβάτες αντίστοιχα.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν περισσότερο τους ξένους επιβάτες, αφού τα ταξίδια των κυπρίων εμφανίζονται μειωμένα και αποτελούν μόνο το 22% της συνολικής κίνησης.

Η εικόνα αυτή δείχνει ότι παρά την πανδημία, παρά το ότι η Κύπρος ήταν στο «κόκκινο» για τις περισσότερες χώρες και παρά το ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις επέλεξαν να παραμείνουν κλειστές, οι τουρίστες δεν μας γύρισαν την πλάτη.

Αντίθετα, με δυσκολίες και αυξημένους ελέγχους στα αεροδρόμια ήρθαν στη χώρα μας για να χαρούν λίγες μέρες ξεκούρασης και ξεγνασιάς.

Σίγουρα, φέτος δεν πρόκειται να φθάσουμε τα επίπεδα του 2019 με περίπου 4 εκατ. τουρίστες, όμως θα καλύψουμε κάποιο μέρος των πολλών απωλειών του 2020 και το κυριότερο θα θέσουμε τις βάσεις για τη νέα χρονιά, που ελπίζουμε να ελεγχθεί περισσότερο η πανδημία.

Και ακριβώς εδώ είναι το κρίσιμο και κομβικό σημείο: Να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τη νέα χρονιά, αλλά και τις επόμενες.

Ο τουρισμός ως τομέας μας απέδειξε ξανά ότι είναι το οξυγόνο της οικονομίας μας. Και σε καιρούς κρίσης και πανδημίας καταφέρνει να αποδίδει και να φέρνει χρήμα στον τόπο. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να προσέξουμε τον τουρισμό, να εμπλουτίσουμε το προϊόν μας και να επιλύσουμε τα διάφορα διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα του. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, παρά τις προσπάθειες όλων, δεν τα καταφέραμε. Είτε λόγω έλλειψης οράματος, είτε λόγω γραφειοκρατίας, είτε λόγω άλλων παραγόντων, η Κύπρος δεν κατάφερε να προσφέρει το κάτι παραπάνω στον τουρισμό. Προβλήματα, όπως η εποχικότητα, οι αεροπορικές συνδέσεις, η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα και εξυπηρέτηση, η παλαιότητα των περισσότερων ξενοδοχειακών μονάδων και άλλα είναι ακόμα στο τραπέζι των συσκέψεων και συζητήσεων.

Επιβάλλεται τάχιστα να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στο τουριστικό προφίλ μας, ώστε να προσελκύσουμε και περισσότερους και πιο ποιοτικούς τουρίστες.

Τα στοιχεία της Hermes αποδεικνύουν ότι ο τουρισμός μας είναι ζωντανός και έχουμε τα εχέγγυα να τον αξιοποιήσουμε περισσότερο. Θα πρέπει να ξαναμπούν μπροστά οι σχεδιασμοί για κοινά ταξίδια (με την Ελλάδα και άλλες χώρες) από μακρινές αγορές, να δοθεί έμφαση στον χειμερινό τουρισμό, να προβληθούν οι επί μέρους τομείς του τουρισμού (αγροτουρισμός, αθλητικός, συνεδριακός, θρησκευτικός τουρισμός, κ.ά.).

Υπό κανονικές συνθήκες το 2022 ο κυπριακός τουρισμός θα πρέπει να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Για να γίνει, όμως αυτό θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά από τώρα που φάνηκε ότι ο τουρισμός μας παραμένει ζωντανός. Ας του ανοίξουμε τα φτερά του. Πρέπει και μπορούμε…

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην «Αροδαφνούσα» εξέφρασε ο Πρόεδρος ΔΣ Τράπεζας Κύπρου

Το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και την Αροδαφνούσα με οικονομική και άλλη υποστήριξη, όπως πράττει τα τελευταία...

Mainstream προβλέψεις ανόδου του bitcoin στα 100.000 δολάρια

Για τους «γκουρού» της παγκόσμιας αγοράς το ερώτημα για το bitcoin δεν είναι πια εάν θα γράψει απλώς το επόμενο ρεκόρ - το ερώτημα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!