21 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 9:49

ΑΤΑ: Και μετά την απεργία τι;

  • Να γίνει συμβιβασμός και να συζητηθούν όλα το 2023

Οι εξελίξεις για το θέμα της ΑΤΑ, όπως αναμένετο, δεν είναι καλές. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν βρήκαν γλώσσα συνεννόησης και έτσι τα πράγματα οδηγούνται σε σύγκρουση. Δυστυχώς, στη σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, δεν τέθηκε, ούτε συζητήθηκε η πρόταση της στήλης της περασμένης Κυριακής.

Εμείς για να αποφευχθεί ένα απευχόμενο αδιέξοδο και μια αχρείαστη σύγκρουση, προτείναμε:

  1. Διατήρηση του θεσμού της ΑΤΑ
  2. Συνέχιση για το 2023 του σημερινού ποσοστού ΑΤΑ κατά 50%
  3. Δέσμευση των κοινωνικών εταίρων για συζήτηση σε βάθος και λήψη αποφάσεων για το θέμα της ΑΤΑ μέσα στο 2023.
  4. Προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμού της ΑΤΑ για να είναι που δίκαιη και χωρίς τις σημερινές στρεβλώσεις.

Η πρόταση μας ικανοποιούσε τις συντεχνίες, αφού προέβλεπε συνέχιση του θεσμού και τους εργοδότες στο ότι θα εκσυγχρονιστεί ο θεσμός. Όμως και οι δύο πλευρές επέμεναν στις πάγιες θέσεις τους, που αναπόφευκτα οδήγησαν στο σημερινό ναυάγιο. Κι΄ όμως, η πρόταση μας επαναλήφθηκε από το ίδιο τον Προέδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Πέμπτη, κάνοντας έκκληση για αποφυγή μιας εργατικής αναταραχής. Μάλιστα, ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι λίγο πριν την αλλαγή της διακυβέρνησης δεν είναι σωστό να λαμβάνονται αποφάσεις που θα δεσμεύουν την επόμενη Κυβέρνηση, κάτι που είναι σωστό.

Ερχόμενοι, όμως, στην ουσία της διαφοράς ρωτούμε καλόπιστα τι μπορεί να προσφέρει η απεργία στις 26 Ιανουαρίου; Ακόμα, διερωτόμαστε ποιοι θα απεργήσουν από τη στιγμή που η ΑΤΑ ισχύει και χορηγείται βασικά μόνο στους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Οι συντεχνίες πιστεύουν ότι θα κινητοποιήσουν όλους τους εργαζόμενους (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για ένα αίτημα που καλύπτει και αφορά μόνο ένα μέρος των εργαζομένων; Εμείς, έχουμε μεγάλες αμφιβολίες γι΄ αυτό.

Επίσης, οι χαμηλά αμειβόμενοι του δημόσιου τομέα θα βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για να πάρουν τη μερίδα του λέοντος οι υψηλά αμειβόμενοι του δημοσίου; Και γι΄ αυτό αμφιβάλλουμε. Όμως, το θέμα δεν είναι ταξικό. Είναι ευρύτερο και αφορά όλη την οικονομία του τόπου.

Σε μια περίοδο που υπάρχουν ακανθώδη προβλήματα μπροστά μας είναι λογικό όταν διαταράσσεται η εργατική ειρήνη, να υπονομεύεται η οικονομία και να πλήττεται η ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή επιχειρήσεις και νοικοκυριά τελούν υπό την πίεση του υψηλού πληθωρισμού, των αυξημένων επιτοκίων, των δανειακών υποχρεώσεων, της απουσίας νέων επενδύσεων και ίσως αύριο της ανεργίας.

Νομίζουμε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι καιρός για νέες περιπέτειες και νέα αδιέξοδα. Ακόμα και η κυβέρνηση, που παρουσιαζόταν διατεθειμένη να αποδεχθεί μια συμφωνία για την ΑΤΑ, δεν θα ένοιωθε άνετα να ανοίξει σήμερα τα δημόσια ταμεία για να δαπανήσει διπλάσια ποσά για ΑΤΑ στις 57.000 υπαλλήλους της.

Όπως γίνεται φανερόν από τις πιο πάνω πραγματικότητες, το αδιέξοδο ήταν μια λανθασμένη επιλογή και η απεργία που προγραμματίζεται μια ακόμα λάθος κίνηση. Οι συντεχνίες οφείλουν για ακόμα μια φορά να δείξουν ωριμότητα και υπευθυνότητα. Χωρίς να αποσύρουν τα αιτήματα τους, ας αναστείλουν την απεργιακή κινητοποίηση τους και ας αποδεχθούν την πρόταση της στήλης και του Προέδρου Αναστασιάδη. Με αυτή την κίνηση δεν θα χάσουν οτιδήποτε, αφού τα αιτήματα τους μπορούν να τα θέσουν στο διάλογο που θα ακολουθήσει μέσα στο 2023.

Αν θέλουμε, λοιπόν, να αποφύγουμε μια άσκοπη εργατική σύγκρουση, που δεν θα προσφέρει απολύτως τίποτα και σε κανένα, ας προχωρήσουμε σ΄ ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό για την ΑΤΑ. Ας αφήσουμε την οικονομία μακριά από νέα προβλήματα και νέες δυσκολίες. Μας αρκούν αυτά που ήδη έχουμε ενώπιον μας…

Ι. Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποδόσφαιρο: Κρίσιμες μάχες για την 9η αγωνιστική των playoffs

Κρίσιμες μάχες για την ανάδειξη του πρωταθλητή περιλαμβάνει η 9η αγωνιστική της φάσης των playoffs στην προτελευταία στροφή πριν το τέλος του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!