21.7 C
Nicosia
Σάββατο 30 Σεπτέμβριος 2023 | 9:00

«Αρχή άδρα δείκνυσι»

  • Το στοίχημα για τον νέο Πρόεδρο και οι απαιτήσεις των πολιτών 

Απόψε θα σβήσουν τα φώτα των εκλογών. Ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει με τη σημερινή ψήφο του σε ποιο θα δώσει το τιμόνι της χώρας για την επόμενη πενταετία. Ποιο θα εμπιστευθεί, για να χειρίζεται τις τύχες του.

Ο νέος Πρόεδρος, που θα εκλεγεί απόψε θα πρέπει να ξέρει ότι η καταξίωση δεν έρχεται με την εκλογή, αλλά με τη σωστή διακυβέρνηση και την προσφορά στον τόπο. Και αυτό σημαίνει ότι η σημερινή εκλογή, όποιος από τους δύο υποψήφιους εκλεγεί, αποτελεί μια νέα αφετηρία και όχι το τέρμα.

Κατ’ αρχήν, με όσα βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να δείξει ότι είναι αξιόπιστος. Η πολιτική στην Κύπρο (και όχι μόνο) έχασε κάθε επαφή με την αξιοπιστία. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική, γιατί δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Άρα, ο νέος Πρόεδρος πρέπει από την πρώτη κιόλας μέρα, να δώσει σχετικά δείγματα γραφής για την αξιοπιστία του.

Επίσης, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να αποδείξει ότι είναι πραγματικά ανεξάρτητος και θέτει όλους τους πολίτες στην ίδια ζυγαριά. Ειδικά, μάλιστα, οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι, που και οι δύο λένε ότι είναι ανεξάρτητοι. Ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου τους θα αποτελέσει την πρώτη ένδειξη κατά πόσον είναι ανεξάρτητοι ή εξαρτημένοι από τα κόμματα ή άλλους που τους στήριξαν.

Η τιμιότητα και η διαφάνεια είναι δύο άλλες σημαντικές αξίες που ζητούν οι πολίτες από τον νέο Πρόεδρο και τη νέα διακυβέρνηση. Το μελάνι που χύθηκε προεκλογικά για να υπογραμμισθούν αυτές οι αξίες από όλους είναι τόσο πολύ, που οι πολίτες δεν πρόκειται να αποδεχθούν καμία έκπτωση σ’ αυτά τα θέματα.

Σημαντικό προτέρημα του νέου Προέδρου είναι η διορατικότητα και η δυνατότητα του να αξιολογεί σωστά εξελίξεις και γεγονότα. Βρισκόμενοι σε ύποπτους καιρούς και σε μια περιοχή με συχνές πολιτικο – οικονομικές μεταβολές, ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να βλέπει μακριά και να καταλήγει σε σωστά συμπεράσματα. Πολιτικά μύωπες ηγέτες, είτε έχασαν μεγάλες ευκαιρίες για τις χώρες τους, είτε προκάλεσαν ζημιά στις κοινωνίες τους. Άρα, ο νέος Πρόεδρος πρέπει να αποδείξει ότι είναι οξυδερκής, διορατικός και με τετράγωνη λογική.

Η αποφασιστικότητα είναι ένα απαραίτητο προσόν σήμερα για κάθε ηγέτη. Χωρίς τη λήψη έγκαιρων και σωστών αποφάσεων καμία χώρα δεν προχωρά μπροστά. Η Κύπρος πλήρωσε ακριβό τίμημα στο παρελθόν από την αναποφασιστικότητα των Προέδρων της. Γι’ αυτό, στην περίπτωση μας η αποφασιστικότητα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Η αποφασιστικότητα, όμως, δεν σημαίνει και επιβολή. Ο νέος Πρόεδρος οφείλει να είναι συναινετικός ειδικά στο Προεδρικό σύστημα που έχουμε στην Κύπρο. Χωρίς συναίνεση, είτε με τα κόμματα, είτε με τις μαζικές οργανώσεις, είτε με τα οργανωμένα σύνολα, δεν θα προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Άλλωστε, οι ανάγκες και οι προκλήσεις είναι τόσες πολλές που χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση δεν μπορούν να υπάρξουν λύσεις που θα συμβάλουν στο ξεπέρασμα προβλημάτων.

Όλα τα πιο πάνω, που αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός ηγέτη πρέπει να τα έχει και να τα δείξει ο νέος Πρόεδρος.

Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει είναι μεγάλο, γιατί παραλαμβάνει μια χώρα με πολλά ιδιαίτερα προβλήματα και έναν λαό αρκετά απαιτητικό. Οι πολίτες που έζησαν την οικονομική χρεοκοπία του 2013, τις επιπτώσεις της πανδημίας και τους σημερινούς κλυδωνισμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν θα δώσουν εύκολα συγχωροχάρτι σε κανένα. Όποιος και να εκλεγεί απόψε θα κριθεί αυστηρά.

Γι’ αυτό, ο νέος Πρόεδρος, όποιος κι αν είναι αυτός, οφείλει να ζυγίσει πολύ τις κινήσεις, τις πράξεις και τις ενέργειες του. Σε κάθε του βήμα, το βλέμμα των πολιτών θα είναι πάνω του. Όλοι θα παρακολουθούν από κοντά κάθε κίνηση του.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», είπε ο Βίος ο Πριηνεύς, ένας από τους εφτά σοφούς της Ελλάδας, κάτι που σημαίνει «η εξουσία αποκαλύπτει τον χαρακτήρα».

Ιωσήφ Ιωσήφ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων η Ελλάδα

Kοινό βηματισμό εν όψει των δύο ευρωπαϊκών «ραντεβού» της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκουν Ελλάδα και Γαλλία, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με...

Σεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ανατολική Αττική

Σεισμός μεγέθους 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην ανατολική Αττική, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.  Η δόνηση έγινε αισθητή κυρίως σε περιοχές της ανατολικής...

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για το νέο κτήριο της Νομικής Υπηρεσίας προχώρησε το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Σε ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι «στο...

Με οριακή πτώση αποχαιρετά τον Σεπτέμβριο το ΧΑΚ

Με αμελητέες ζημιές ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει πτώση 0,04% κλείνοντας στις 130.93 μονάδες. Ο Δείκτης FTSE/CysE υποχώρησε στο...

Στις 6 – 8 Οκτωβρίου το 50ο Ράλλυ Κύπρος

Είκοσι έξι πληρώματα θα συμμετάσχουν στο 50ο Ράλλυ Κύπρος, που θα διεξαχθεί το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2023 και το οποίο διοργανώνεται από τον Κυπριακό Σύνδεσμο...

Στελέχωση όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές

Τη διαδικασία στελέχωσης όλων των Υπουργείων και Υφυπουργείων με επαγγελματίες λογιστές, οι οποίοι ασκούν τον ρόλο του Προϊσταμένου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης και ηγούνται ομάδας από...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW