25.9 C
Nicosia
Σάββατο 6 Ιούλιος 2024 | 1:44

Ετήσια μείωση εγγεγραμμένων ανέργων 13,9% τον Ιούνιο φέτος

Μείωση της τάξης του 13,9% σε ετήσια βάση σημειώθηκε στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα τη Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιουνίου 2024 έφτασε τα 10.112 άτομα με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας.

Με βάση τα διορθωμένα στοιχεία για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο 2024 αυξήθηκε στα 10.959 άτομα σε σύγκριση με 10.839 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως εξηγείται σε ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023 σημειώθηκε μείωση 1.635 ατόμων ή 13,9% που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων, του εμπορίου, των κατασκευών, των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, καθώς και σε μείωση που σημειώθηκε στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Προστίθεται ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αφορά τα άτομα άνω των 15 χρονών που αποτείνονται στα Επαρχιακά και Τοπικά Γραφεία Εργασίας του Τμήματος Εργασίας για εξεύρεση εργασίας και καταχωρούνται ως άνεργοι, ενώ σημειώνεται ότι τα άτομα αυτά πρέπει να είναι ικανά και διαθέσιμα για εργασία και να αναζητούν ενεργά εργασία.

«Ο μηνιαίος αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων αφορά στα άτομα που κατά την τελευταία μέρα κάθε μήνα έχουν ενεργή αίτηση για εξεύρεση εργασίας», σημειώνεται.

Αναφέρεται ακόμη ότι στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων δεν περιλαμβάνονται αυτοεργοδοτούμενοι, άτομα που ψάχνουν για εργασία με μερική απασχόληση, καθώς επίσης και άτομα τα οποία ψάχνουν για εργασία σε συγκεκριμένη περιοχή ή σε συγκεκριμένο εργοδότη.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι η εποχική διόρθωση είναι μια στατιστική τεχνική που αφαιρεί την επίδραση της εποχικότητας από μια χρονολογική σειρά, καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο περισσότερο ορατή την πραγματική τάση στη μεταβολή ενός μεγέθους.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας, από την Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021, τερματίστηκε η αυτόματη ανανέωση των εγγραφών και η διαδικτυακή πλατφόρμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης ενεργοποιήθηκε, για να επιτρέπει την εγγραφή νέας αίτησης για εξεύρεση εργασίας, την ανανέωση της, όπως επίσης και την καταχώριση κενής θέσης εργασίας.

Η ρύθμιση αυτή ενδεχομένως να επηρεάζει τη σύγκριση των μηνιαίων στοιχείων ανεργίας που καταγράφονται μέσω της διαδικασίας αυτής με τα στοιχεία που καταγράφονταν από τις προηγούμενες διαδικασίες, σημειώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο ΑΠΟΕΛ φέρεται να συμφώνησε με τον Ελ Αραμπί

Τις πιο δυνατές μεταγραφικές κινήσεις του, ο ΑΠΟΕΛ, τις «κράτησε» για το τέλος αυτής της πρώτης φάσης των προσθαφαιρέσεων στο δυναμικό του. Μετά την...

Σε 13 συλλήψεις για παράνομη παραμονή στην ΚΔ, προχώρησε η Αστυνομία

Συνέχεια στις δράσεις για εντοπισμό υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Κύπρο έδωσε σήμερα η Αστυνομία, με συντονισμένες επιχειρήσεις στις επαρχίες Λεμεσού, Λάρνακας...

Ανοιχτός δηλώνει ο Πούτιν σε διπλωματική λύση για Ουκρανία

Χωρίς να έχουν προαναγγελθεί και έχοντας προκαλέσει επικριτικές αντιδράσεις από αξιωματούχους και ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ ολοκληρώθηκαν στο Κρεμλίνο οι συνομιλίες του Ρώσου...

Συνελήφθησαν και οι 8 καταζητούμενοι για την συμπλοκή στη Λεμεσό

Με τους δικηγόρους τους παρουσιάστηκαν σήμερα στα γραφεία του ΤΑΕ Λεμεσού οι οκτώ καταζητούμενοι για την υπόθεση συμπλοκής, μεταξύ οικογενειών, που σημειώθηκε το βράδυ...

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι φαρμακοποιοί του ΓΝ Λεμεσού

Χωρίς υπεύθυνο φαρμακοποιό και με μειωμένο προσωπικό συνεχίζει να λειτουργεί, από την περασμένη Πέμπτη, το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αναφέρει η Παγκύπρια Συντεχνία...

Ρέμος: Δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή

«Κατηγορηματικά δεν έχω διαπράξει ποτέ φοροδιαφυγή» υποστηρίζει με ανακοίνωση του, ο Αντώνης Ρέμος, χαρακτηρίζοντας τις διαρροές σχετικά με την έρευνα από την Οικονομική Εισαγγελία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!