8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 5:18

“Πράσινο” φως από τη Βουλή για “ξεπάγωμα” 1.536 θέσεων στο δημόσιο

Η Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε τη Δευτέρα σε ξεπάγωμα του συνόλου των θέσεων για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα που είχε ενώπιόν της.

Πρόκειται για 1536 θέσεις στον δημόσιο τομέα και 159 στο ευρύτερο δημόσιο. Από αυτές 126 θέσεις για την ΑΗΚ είχαν ήδη αποδεσμευτεί σε προηγούμενη συνεδρία.

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι οι θέσεις αυτές είναι προϊόν συμφωνίας της προηγούμενης διακυβέρνησης, είχαν μπει στον προϋπολογισμό του 2023 από την προηγούμενη κυβέρνηση, τον οποίο το ΔΗΚΟ υπερψήφισε. Πρόσθεσε ότι για το κόμμα ήταν θέση συνέπειας η υπερψήφιση αυτών των θέσεων και εξέφρασε ικανοποίηση που υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Παράλληλα σημείωσε ότι κατά καιρούς διαπιστώνεται προβληματική ή ελλειμματική στελέχωση τμημάτων και υπηρεσιών της δημόσιας υπηρεσίας και εξέφρασε τη θέση ότι με αυτές τις νέες θέσεις που έχουν αξιολογηθεί αυστηρά από το Υπουργείο Οικονομικών και έχουν κριθεί αναγκαίες θα αντιμετωπιστεί αυτή η προβληματική στελέχωση στη δημόσια υπηρεσία, ώστε να μειωθεί η εξυπηρέτηση με αγορά υπηρεσιών αλλά και να διασφαλιστεί η πιο μόνιμη και επαγγελματική στελέχωση της κρατικής μηχανής.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης μαζί με το ΑΚΕΛ, ενέκριναν την αποδέσμευση σχεδόν 2000 νέων προσλήψεων στο Δημόσιο.

Επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν ανάγκες και ήταν έτοιμος να αποδεσμεύσει ένα μικρότερο αριθμό θέσεων, απαιτώντας μια αυστηρότερη αξιολόγηση και ιεράρχηση, ωστόσο, όπως είπε η κυβέρνηση τήρησε μια απόλυτα άτεγκτη στάση.

«Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως το κόστος που θα επωμιστεί ο φορολογούμενος πολίτης, όπως αυτό διαπιστώθηκε και από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Ήδη, η αύξηση του μισθολογίου και άλλων μόνιμων ανελαστικών δαπανών έχει επισημανθεί από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτή η επιστροφή στις πρακτικές του παρελθόντος δεν μας βρίσκει καθόλου σύμφωνους», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει συμφωνήσει στην αποδέσμευση των θέσεων πρώτου διορισμού, οι οποίες συζητήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών.

«Ζητούμενο για εμάς, ένα κράτος το οποίο να λειτουργεί αποτελεσματικά και να ανταποκρίνεται στο ρόλο του, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι τα όποια κενά υπάρχουν για μόνιμες ανάγκες στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να καλύπτονται με τη μέθοδο της αγοράς υπηρεσιών, επιλογή την οποία ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, επιβαρύνοντας πέραν των άλλων όλων και τα δημόσια οικονομικά.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Την αποδέσμευση σχεδόν 2000 νέων προσλήψεων στο Δημόσιο ενέκρινε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, τα κόμματα της συγκυβέρνησης και το ΑΚΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στρατής Ματθαίου, είχαν ζητήσει από την Βουλή την αποπαγοποίηση των 1.851 συνολικά κενών θέσεων πρώτου διορισμού.

Ο μεγαλύτερος αριθμός τους, δηλαδή 1.011, αφορούν 331 θέσεις στην εκπαίδευση για την ορθή και πλήρη στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων στο σχολικό έτος 2023-2024, 278 θέσεις για την Αστυνομία για την κάλυψη, μεταξύ άλλων, αναγκών του ενεργειακού κέντρου Βασιλικού, του Κέντρου Υποδοχών στη Μενόγεια, των Μαρίνων Λάρνακας, Λεμεσού, Πρωταρά και Αγίας Νάπας και των κρατητηρίων Μόρφου και Αμμοχώστου, ενώ 219 θέσεις αφορούν την Πυροσβεστική για την κάλυψη αναγκών των Πυροσβεστικών σταθμών ενεργειακού κέντρου Βασιλικού, Αγίας Νάπας, Μονιάτη και Ευρύχου, του συντονιστικού κέντρου Ζήνων καθώς και του ενιαίου συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επίσης, 183 αφορούν γραμματειακό προσωπικό για την κάλυψη αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας.

Οι υπόλοιπες 714 θέσεις αφορούν 525 θέσεις για την κάλυψη αναγκών Υπουργείων/Υφυπουργείων/Ανεξάρτητων Υπηρεσιών, 159 θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία 19 συνολικά οργανισμών δημοσίου δικαίου και 30 θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία 13 συνολικά Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!