Την ανάγκη της διασφάλισης της υγείας ως δημόσιο αγαθό τόνισε σε άρθρο του στο nomisma, ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου.
Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι απαιτούνται νέα δραστικά μέτρα ώστε να προστατευτεί ο τομέας της δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι μετά από έντονες διεργασίες, έχει υπερψηφιστεί από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, δύο σημαντικές τροπολογίες, για καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου στην ΕΕ.
Αυτούσιο το άρθρο του Γιώργου Γεωργίου*
H οικονομική κρίση έχει, αναντίλεκτα, σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της ΕΕ. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών αυξάνονται δραματικά. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, κρατών, λαών και πολιτών, μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Τα μέτρα λιτότητας, τα οποία παρουσιάστηκαν ως η απάντηση στην κρίση, όξυναν ακόμη περισσότερο τις αντιθέσεις και διέλυσαν ακόμη και τον τομέα της δημόσιας υγείας. Την τελευταία δεκαετία το διευθυντήριο των Βρυξελλών ζητούσε από τα κράτη να μειώσουν, δραστικά, τις δαπάνες στον τομέα της υγείας και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποίηση του κλάδου. Ως επακόλουθο, τα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγήθηκαν σε αφαίμαξη. Απαιτούνται λοιπόν νέα δραστικά μέτρα ώστε να προστατεύσουμε τον τομέα της δημόσιας υγείας και να διασφαλιστεί η υγεία ως δημόσιο αγαθό.
Για την υλοποίηση της Πολιτικής Συνοχής διατίθενται πόροι από την ΕΕ, μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Αυτές τις μέρς, το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2025.
Μετά από έντονες διεργασίες, καταφέραμε να υπερψηφιστούν από την επιτροπή Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωκοινοβουλίου, δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, με τις οποίες ζητάμε να δοθούν 6 εκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2025, για καταπολέμηση του παιδιατρικού καρκίνου στην ΕΕ.
Συγκεκριμένα, καταθέσαμε πρόταση για δημιουργία δύο νέων προγραμμάτων, για στήριξη των παιδιών με καρκίνο. Η μια πρόταση προνοεί να δοθούν 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών για τον παιδιατρικό καρκίνο, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες που κυριαρχούν, σήμερα, στην Ευρώπη, όσον αφορά στην πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη αλλά και στην προώθηση της έρευνας για τον παιδικό καρκίνο, προκαλώντας έως και 20% διαφορά στα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο μεταξύ των κρατών μελών. Καθώς οι ανάγκες των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κέντρα καρκίνου για ενήλικες, στόχος του προγράμματος είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία που χρειάζονται για τη δημιουργία ολοκληρωμένων υποδομών παιδιατρικού καρκίνου, τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όσα τα παιδιά το έχουν ανάγκη.
Το δεύτερο πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου λογισμικού με χρήσιμες πληροφορίες για την παιδιατρική ογκολογία. Συγκεκριμένα ζητείται να επενδυθούν 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός λογισμικού (chatbot), με στόχο να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους ασθενείς, τους συνομήλικους και τις οικογένειές τους, να στηριχθεί το έργο των φροντιστών καθώς και να ενισχυθεί η γνώση για όλες τις πτυχές του καρκίνου (π.χ ενημέρωση για θεραπείες, κλινικές δοκιμές, φάρμακα και παρενέργειες) ώστε να διευκολύνεται η λήψη κοινών αποφάσεων και να διασφαλίζονται ποιοτικές θεραπείες, ενισχύοντας την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Το εν λόγω Chatbot θα επιτρέπει την επικοινωνία σε διάφορες γλώσσες και θα μπορεί να προσαρμόζει τις πληροφορίες ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες.
Στόχος μας ήταν και παραμένει η δημόσια υγεία να τεθεί πάνω από τα ιδιωτικά κέρδη. Να αρθούν οι αδικίες και οι ανισότητες όσον αφορά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ποιοτική περίθαλψη των ασθενών. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε επιτύχει να συμπεριλάβουμε, το 2022, στην έκθεση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, πρόταση για ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και δημιουργία τμημάτων ακτινοθεραπείας και σύγχρονων ογκολογικών κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία. Η έκθεση είναι ένα πολύ καλό εργαλείο. Αναμένουμε, όμως, να γίνουν και πράξεις. Επικαλούμαστε, λοιπόν, την Κομισιόν και τις Κυβερνήσεις να επιδείξουν έμπρακτη βούληση για την υιοθέτησή της.
Δυστυχώς, κάθε χρόνο στην Ευρώπη διαγιγνώσκονται 35.000 νέες περιπτώσεις παιδιατρικού καρκίνου. Ωστόσο, ο καρκίνος μπορεί να ιαθεί και γι’ αυτό έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη αλλά και τις θεραπείες του καρκίνου για όλους. Ο αγώνας δεν είναι εύκολος αλλά θα συνεχίσουμε, ώστε η υγεία να πάψει να είναι προνόμιο των λίγων και να διασφαλιστεί ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό όλων των ανθρώπων!
*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ, Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (The Left)