Του Παναγιώτη Κουμάνταρου
[email protected]
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν θα ήταν υπερβολικό να λεχθεί πως τις τελευταίες δύο ημέρες συντελείται κοσμογονία στο άθλημα, στη «γηραιά ήπειρο». Την Κυριακή 18 Απριλίου, 12 από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους ανακοίνωσαν τη δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας, της European Super League, για να απαντήσει μία ημέρα αργότερα η UEFA με το νέο Champions League! Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ηγέτες των μεγάλων χωρών της ηπείρου μας, τα εθνικά πρωταθλήματα (Λίγκες), εμβληματικές προσωπικότητες του ποδοσφαίρου, εξίσου μεγάλοι σύλλογοι (Παρί Σεν Ζερμέν, Ντόρτμουντ, Πόρτο κ.ά.), ακόμη και οι οργανωμένοι οπαδοί των συλλόγων που πρωτοστατούν σε αυτή την κίνηση παίρνουν θέσεις… μάχης απέναντι στο νέο εγχείρημα.
Η UEFA επικύρωσε το νέο format της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσής της στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το νέο Champions League θα διεξάγεται με 36 ομάδες στην τελική φάση του και οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη σεζόν 2024/2025. Μέχρι τότε (2021-2024) δεν θ’ αλλάξει τίποτα, καθώς έχουν κλείσει ήδη οι τηλεοπτικές και χορηγικές συμφωνίες. Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, ψήφισε υπέρ του νέου Champions League, παρότι η European Super League έχει απευθυνθεί πολλάκις στους Γάλλους και τους έχει κάνει έκκληση να ενταχθούν κι αυτοί στον νεοσύστατο φορέα.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο τρόπος επιλογής των επιπλέον ομάδων, διαγράφεται η φάση των ομίλων και στη θέση της θα εισαχθεί ένας ενιαίος όμιλος με 36 ομάδες. Οι ομάδες δεν θα παίζουν όλες μεταξύ τους, αλλά καθεμία από αυτές θα δώσει 10 αγώνες (5 εντός και 5 εκτός έδρας). Οι αντίπαλοί τους θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης από διάφορα γκρουπ δυναμικότητας, που ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η διαδικασία σχηματισμού τους. Με την ολοκλήρωση 10 αγωνιστικών, οι 8 ομάδες με την καλύτερη συγκομιδή σε αυτόν τον όμιλο προκρίνονται στην επόμενη φάση (νοκ άουτ παιχνίδια). Εκείνες που θα βρίσκονται στις θέσεις 9-24 θα αγωνιστούν σε διπλά μπαράζ, διεκδικώντας 8 προκρίσεις για τη φάση των 16. Εν συνεχεία, η διοργάνωση θα συνεχίζεται με τον γνωστό τρόπο των διπλών αγώνων στην φάση των «16», διπλούς προημιτελικούς και ημιτελικούς και μονό τελικό.
UEFA και FIFA απειλούν
Η ανακοίνωση για τη δημιουργία της νέας διοργάνωσης σήμανε συναγερμό στις υπερκείμενες ποδοσφαιρικές αρχές, που απειλούν με βαρύτατες κυρώσεις τους πρωτεργάτες. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Τσέφεριν, υπογράμμισε την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, τονίζοντας ότι γίνεται μόνο για το χρήμα.
«Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την κίνηση που έγινε. Είμαστε όλοι εναντίον αυτής της κίνησης», δήλωσε ο Τσέφεριν. «Η Super League δεν είναι έτσι, είναι επιχείρηση. Ενδιαφέρεται μόνο για τις τσέπες και όχι για την αλληλεγγύη. Δεν θα το επιτρέψουμε». Ακόμη προειδοποίησε πως «οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση δεν θα μπορούν να παίξουν με τις Εθνικές τους ομάδες. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι συνομοσπονδίες».
Η FIFA, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας τη νέα διοργάνωση αποσχιστική και υπογραμμίζοντας πως επίσης την απορρίπτει κατηγορηματικά. «Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές», επισημάνθηκε.
Πανευρωπαϊκός σεισμός
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, έστειλε επιστολές σε όλες τις ομάδες της κατηγορίας που συμφωνούν με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας (European Super League) και τις κάλεσε να πάρουν άμεσα αποστάσεις, απειλώντας με βαρύτατες κυρώσεις σε διαφορετική περίπτωση. Εν τω μεταξύ, η κίνηση έχει προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στις τάξεις των οργανωμένων φιλάθλων αυτών των συλλόγων. «Η απόσχιση από την UEFA θα αποτελεί προδοσία απέναντι σε όσα αντιπροσωπεύει ο σύλλογός μας. Καλούμε όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση να την αποσύρουν», διακήρυξαν οι φίλοι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις και μεταξύ των οπαδών της Άρσεναλ, οι οποίο κάνουν λόγο για «θάνατο της ομάδας ως αθλητικό θεσμό».
Εκείνοι της Τότεναμ, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν την απόφαση της διοίκησης «καθοδηγούμενη από φιλαργυρία και ιδιοτέλεια που αντίκεινται στις αξίες που πρεσβεύει ο σύλλογος».
Οι φίλοι της Τσέλσι υπογράμμισαν ότι «βιώνουμε την υπέρτατη προδοσία. Είναι κάτι ασυγχώρητο, αρκετά πια!». Ο εμβληματικός σερ Άλεξ Φέργκιουσον επίσης διαφώνησε με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Super League. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την απόφαση της Μάντσεστερ να λάβει μέρος σε αυτό τον σχεδιασμό, χωρίς να συζητήσει με τους φιλάθλους που στηρίζουν αυτή την ομάδα», είπε.
Συνεργασία, αλλά και… δικαστήρια
Στη νέα διοργάνωση, εφόσον ξεκινήσει, θα συμμετέχουν 20 σύλλογοι, που θα αγωνίζονται κανονικά στα πρωταθλήματά τους, εφόσον η UEFA και οι Εθνικές Λίγκες το επιτρέψουν. Αυτό τουλάχιστον ευελπιστούν τα ιδρυτικά μέλη της, που είναι οι Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ, ενώ αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που εκτιμάται ότι θα εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.
Πρόεδρος αυτής της Λίγκας θα είναι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ. Και παρά την αισιοδοξία για συζητήσεις και συνεργασία με UEFA και FIFA, η European Super League πήρε εξαρχής θέση άμυνας βλέποντας σχεδόν τους πάντες απέναντί της και προειδοποίησε πως έχει ήδη ξεκινήσει νομικές ενέργειες για «να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ίδρυση και λειτουργία της διοργάνωσης». Μιας διοργάνωσης για την οποία, κατά δήλωσή της, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4 δισ. ευρώ από την JP Morgan, μία από τις κορυφαίες τράπεζες επενδύσεων στον κόσμο.
Κάθε σύλλογος από τους 12 συν τους τρεις που αναμένονται θα πρέπει να καταβάλει ένα αρχικό κεφάλαιο ύψους 2 εκατ. ευρώ, που μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 8 εκατ.
Στην ιδρυτική της διακήρυξη, η ESL ανακοίνωσε ότι το ποσό των 3,5 δισ. ευρώ θα μοιραστεί στα 12+3 ιδρυτικά μέλη της, με την υπογραφή της συμφωνίας ένταξης στον οργανισμό. Αυτό σημαίνει πως κάθε σύλλογος θα εισπράξει μάξιμουμ 350 εκατ. ευρώ από αυτά τα χρήματα, αρκεί να τα χρησιμοποιήσει σε υποδομές, αναπτυξιακά προγράμματα, ακαδημίες ή για να αμβλύνει τον αντίκτυπο της πανδημίας. Απαγορεύεται τα χρήματα αυτά ή μέρος αυτών να χρησιμοποιηθούν για λειτουργικά έξοδα όπως μεταγραφές και συμβόλαια ποδοσφαιριστών. Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι αυτά τα χρήματα αφορούν τα «πριμ υπογραφής» και σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πάγια έσοδα στα οποία προσβλέπουν οι σύλλογοι της European Super League.
Οι δεσμεύσεις του νεοσύστατου φορέα και των χρηματοδοτών του μιλούν για τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ για κάθε σύλλογο σε βάθος χρόνου, που με βάση τα ξένα ΜΜΕ υπολογίζεται σε 23 έτη.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr