Μιχάλης Ψύλος • [email protected]
Οι πιέσεις έπιασαν «τόπο»: Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι το Βερολίνο θα στείλει τελικά στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης «Leopard 2 A6». Η γερμανική κυβέρνηση θα χορηγήσει επίσης άδεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν τα άρματα αυτά, να στείλουν επίσης ορισμένα στο Κίεβο. Τελείωσε τo “Scholzen”- «η κωλυσιεργία και η τακτική των καλών προθέσεων για επικοινωνιακούς λόγους», όπως είχε χλευάσει τον Γερμανό καγκελάριο στο twitter ,ο διάσημος καθηγητής ιστορίας στην Οξφόρδη, Τίμοθι Γκάρτον-Ας. Φυσικά, είναι λάθος να φορτώνουμε στους ώμους του Σολτς όλο το βάρος της γερμανικής πολιτικής κατευνασμού της Ρωσίας , στο πλαίσιο της περίφημης Ostpolitik του Βίλι Μπραντ. Από τότε και κυρίως σε όλη την περίοδο της λεγόμενης «εποχής της Άνγκελα Μέρκελ», η σχέση του Βερολίνου με τη Μόσχα βασιζόταν σε γεωπολιτικές φιλοδοξίες και εμπορικές πρακτικές .Στο φτηνό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο σε τιμές ευκαιρίας. Τώρα, το Βερολίνο επανεξετάζει ολόκληρο το σύμπλεγμα της στρατηγικής ασφαλείας της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης.
Από τις 14 ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν άρματα μάχης «Leopard», η Πολωνία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ισπανία έχουν επίσης ξεκαθαρίσει την ετοιμότητά τους να προμηθεύσουν κύρια άρματα μάχης. ‘Ηδη, η Πολωνία και η Ισπανία δηλώνουν έτοιμες να το κάνουν. Στόχος είναι να συγκροτηθούν γρήγορα δύο ίλες αρμάτων μάχης Leopard και ως πρώτο βήμα, οι Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν γρήγορα στα τανκς στη Γερμανία. Η Τσεχία ,από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί να στείλει «Leopard 2» στην Ουκρανία, γιατί «τα χρειάζεται για τη δική της ασφάλεια», όπως δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα. Η υποχώρηση του Σολτς υποτίθεται ότι ακολούθησε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν στην Ουκρανία περίπου 30 τανκς «Abrams». Ωστόσο, σύμφωνα με την Washington Post, μπορεί να περάσουν μήνες, αν όχι χρόνια, μέχρι τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams να πάρουνε μέρος στον πόλεμο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι απίθανο τα Abrams να φτάσουν στην Ουκρανία την άνοιξη, όταν αναμένεται η ρωσική επίθεση ή η αντεπίθεση της Ουκρανίας για την ανακατάληψη των ρωσικών περιοχών.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά περισσότερα άρματα Leopard. «Πολλές εκατοντάδες. Αφού ο ρωσικός στρατός έχει 1000 άρματα μάχης ,καμία χώρα δεν λύνει το πρόβλημα αποφασίζοντας να δώσει 10 τανκς, ή 20 ή 50. Αλλά κάνουν ένα πολύ σημαντικό πράγμα: παρακινούν τους στρατιώτες μας να πολεμήσουν για τις δικές μας αξίες. Γιατί δείχνουν ότι όλος ο κόσμος είναι μαζί μας», είπε ο Ζελένσκι. Χωρίς 300-400 άρματα μάχης τελευταίας τεχνολογίας θα είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να εξαπολύσουν αντεπίθεση.
Ισχυρό μήνυμα
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Τα Γερμανικά τανκς θα φέρουν όμως τη νίκη στην Ουκρανία; Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, βασίζεται είτε στην άγνοια της στρατιωτικής κατάστασης ,είτε στον τσαρλατανισμό», γράφει η γερμανική Taz. «Η αποστολή όπλων δεν είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί αντικείμενο παζαριών, αλλά απαιτούν μια πολύ προσεκτική πολιτική και στρατιωτική εξέταση», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
Ωστόσο, η προμήθεια αρμάτων μάχης από τη Δύση στο Κίεβο θα έχει σοβαρές συνέπειες: Η Ρωσία θα συνεχίσει την κλιμάκωση του πολέμου. O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υπερεκτιμούν τις δυνατότητες των αρμάτων μάχης τους. Οποιαδήποτε άρματα μάχης Abrams και Leopard παρέχονται στην Ουκρανία «θα καούν όπως όλα τα άλλα», είπε ο Πεσκόφ, προαναγγέλλοντας νέες επιθέσεις στο ουκρανικό μέτωπο.
Η Σουζάνε Λόφτους ,ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κουίνσι, ανησυχεί ότι η στροφή της Γερμανίας θα μπορούσε «να ενθαρρύνει αντίποινα από τη Ρωσία ,που θα είναι ακόμη πιο σκληρά». Θα βοηθήσει επίσης «το αφήγημα του του Πούτιν ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το ΝΑΤΟ», προσθέτει η Λόφτους. Προειδοποιεί μάλιστα ότι «πολλοί Ρώσοι θα αντιδράσουν στην κίνηση αυτή με « ισχυρότερα αντι-δυτικά αισθήματα και περισσότερη υποστήριξη προς τον Πούτιν, καθώς θα συσπειρωθούν γύρω από τη σημαία».
Κόκκινη γραμμή
Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπιμπ του Ινστιτούτου Κουίνσι και πρώην επικεφαλής αναλυτής της CIA για τη Ρωσία, ενώ οι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνήθιζαν να αποφεύγουν τα ερωτήματα της «ολικής νίκης», η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται τώρα να ενθαρρύνει την Ουκρανία να απειλήσει τον ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας. «Αυτή η τακτική, ωστόσο, κινδυνεύει να επισπεύσει μια κλιμακούμενη αντίδραση από τη Ρωσία, η οποία μέχρι στιγμής απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άμεσο πόλεμο με τη Δύση», προσθέτει ο Αμερικανός αναλυτής.
Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν μάλιστα στη Ναυτεμπορική ότι « αν πρόκειται να σταλούν οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, πρέπει να είναι περισσότερα αντιαεροπορικά όπλα για την προστασία του λαού της Ουκρανίας. Ακόμα κι αν φαίνεται δευτερεύον στη δημόσια συζήτηση, για τον λαό της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι πολύ πιο σημαντικό από την παράδοση αρμάτων μάχης».
Η αλήθεια είναι ότι ουδείς στη Δύση γνωρίζει ποια και πού είναι η «κόκκινη γραμμή» του Πούτιν. Η Ρωσία έχει την ικανότητα να καταστρέψει τον κόσμο με τα πυρηνικά της όπλα. Είναι φυσικά κάτι παραπάνω από απίθανο ο πόλεμος στην Ουκρανία να οδηγήσει τον Πούτιν στην εξόντωση της ανθρωπότητας – αλλά δυστυχώς όχι αδιανόητο. Ειδικά όσοι τον χαρακτηρίζουν «τρελό» με τον οποίο δεν γίνεται πλέον διαπραγμάτευση, δεν πρέπει να αποκλείουν εξαρχής μια τέτοια παράλογη συμπεριφορά. Με τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων, στο πεδίο της μάχης. Σε πρώτη φάση…