13.8 C
Nicosia
Κυριακή 24 Νοέμβριος 2024 | 11:53

Συνέντευξη Ι. Ιωσήφ: Ευκαιρίες συνεργασίας µε Ελλάδα, παρά τις ανατροπές

Παρά το αβέβαιο διεθνές οικονοµικό περιβάλλον, λόγω του πολέµου στην Ουκρανία, την αύξηση του πληθωρισµού και τα προβλήµατα στην παγκόσµια εφοδιαστική αλυσίδα, υπάρχουν νέες ευκαιρίες για την επιχειρηµατική συνεργασία µεταξύ Κύπρου – Ελλάδας. Αυτό υπογραµµίζει ο πρόεδρος του Επιχειρηµατικού Συνδέσµου Κύπρου – Ελλάδας, Ιωσήφ Ιωσήφ, ο οποίος θα επισκεφθεί την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα λάβει χώρα από τις 11 μέχρι 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Ιωσήφ, ο οποίος στη ΔΕΘ θα έχει σωρείαν επαφών με οικονομικούς παράγοντες της Ελλάδας, ακόµα και σ΄ αυτό το ρευστό τοπίο της οικονοµίας διαφαίνεται ένα αυξηµένο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις των δύο χωρών, είτε για συνεργασία, είτε για επέκταση από τη µία χώρα στην άλλη.

Αναφερόµενος στους τοµείς όπου διαφαίνονται προοπτικές συνεργασίας, είπε ότι αυτοί περιλαµβάνουν τον τουρισµό, την ενέργεια, τα ακίνητα, το εµπόριο, τη ναυτιλία, την τεχνολογία και καινοτοµία, τα τρόφιµα και ποτά, καθώς και τα προϊόντα αγροδιατροφής. Σύµφωνα µε τον κ. Ιωσήφ, τα µηνύµατα που λαµβάνει ο σύνδεσµος είναι ότι το επόµενο διάστηµα θα υπάρξουν επεκτάσεις κυπριακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ η συνεργασία µεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών θα προσλάβει µια νέα, πιο δυναµική, µορφή.

Δεν κλονίστηκαν οι σχέσεις

Πόσο έχουν επηρεάσει η πανδηµία και ο πόλεµος στην Ουκρανία τις επιχειρηµατικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας;

Σε επίπεδο εµπορικών συναλλαγών φαίνεται να µην υπήρξε σηµαντική επίπτωση, ωστόσο στον τοµέα των νέων επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων αναµφίβολα είχαµε δυσκολίες. Όπως ήταν αναµενόµενο, η εκδήλωση της πανδηµίας και ο πόλεµος στην Ουκρανία και οι σοβαρές συνέπειες τους πάνω στο οικονοµικό και επιχειρηµατικό γίγνεσθαι των δύο χωρών, δηµιούργησαν εµπόδια, τόσο στα νέα επιχειρηµατικά ανοίγµατα, όσο και στις νέες συνεργασίες. Με αυτή την έννοια, µπορούµε να πούµε ότι τα νέα δεδοµένα προκάλεσαν αναταράξεις στις επιχειρηµατικές σχέσεις των δύο χωρών. Όµως, επειδή οι σχέσεις αυτές διέπονται από εθνικούς διαχρονικούς δεσµούς δεν έχουν κλονιστεί ή επηρεαστεί σε µεγάλο βαθµό.

Ποιες οι προβλέψεις σας για την πορεία των δύο οικονοµιών για το υπόλοιπο του 2022;

Όπως βλέπετε, παρά τα προβλήµατα και τις προκλήσεις, οι προβλέψεις τόσο της Κοµισιόν όσο και των δύο κυβερνήσεων είναι θετικές και δείχνουν ανάπτυξη και για τις δύο χώρες, από 2-4% του ΑΕΠ για το 2022. ∆εν έχουµε λόγο να αµφισβητήσουµε αυτές τις προβλέψεις, οι οποίες οφείλουµε να πούµε ότι είναι µειωµένες σε σχέση µε τις αρχικές. Σηµειώνεται ότι η Κύπρος παρουσίασε ρυθµό ανάπτυξης 6% του ΑΕΠ το β΄ τρίµηνο του 2022 και η Ελλάδα ανάπτυξη 7% του ΑΕΠ το ίδιο διάστηµα. Εµείς, εκείνο που λέµε είναι ότι και οι δύο χώρες έχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήµατα, τα οποία, αν τα αξιοποιήσουν σωστά και έγκαιρα, µπορούν τα επόµενα χρόνια να σηµειώσουν αξιόλογες επιδόσεις ανάπτυξης.

Ακόµα, πιστεύουµε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να δώσουν µεγαλύτερη έµφαση στον ψηφιακό µετασχηµατισµό τους και να αξιοποιήσουν περισσότερο τους τοµείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της καινοτοµίας και της έρευνας. Αν γίνουν αυτά και δεν επισυµβεί οποιαδήποτε νέα αρνητική εξέλιξη, πιστεύουµε ότι τα επόµενα χρόνια οι δύο χώρες θα µπορέσουν να πετύχουν σηµαντικά επιτεύγµατα, τόσο στην ανάπτυξη, όσο και στους τοµείς της σύγχρονης τεχνολογίας, της καινοτοµίας και της έρευνας.

Στα πλαίσια αυτά, οι δύο χώρες θα µπορέσουν να πετύχουν βελτίωση στην ανάπτυξη, όσο και στους τοµείς της δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της δηµοσιονοµικής ισορροπίας και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Συνεργασίες με χώρες της γειτονιάς

Σε ποιους τοµείς πιστεύετε ότι µπορεί να επεκταθεί περαιτέρω η επιχειρηµατική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας;

Η επιχειρηµατική συνεργασία των δύο χωρών µπορεί να καλύψει πολλούς κλάδους της οικονοµίας. Ξεκινώντας από τους παραδοσιακούς τοµείς του τουρισµού, των ακινήτων, του εµπορίου, των τροφίµων και των προϊόντων αγροδιατροφής, υπάρχουν οι νέοι τοµείς της ενέργειας, της ναυτιλίας, της έρευνας, της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης, της ιατρικής, της καινοτοµίας και ευρύτερα των επαγγελµατικών υπηρεσιών, κλπ. Οι δύο χώρες έχουν πολύ καλό επαγγελµατικό υπόβαθρο και υποδοµές σ΄ αυτούς τους τοµείς, οπότε µπορούν να υπάρξουν συνεργασίες προς κοινό όφελος.

Ακόµα, ως σύνδεσµος δεν θα σταµατήσουµε να µιλάµε για τις δυνατότητες των επιχειρήσεων των δύο χωρών για συνεργασίες, µε επίκεντρο χώρες της γειτονιάς µας. Στα πλαίσια αυτά, οι κυπριακές επιχειρήσεις µπορούν να βοηθήσουν τις ελλαδικές εταιρείες για επέκταση στις αραβικές χώρες και οι ελλαδικές εταιρείες τις κυπριακές για διείσδυση στον βαλκανικό χώρο.

Ικανοποίηση για την επιτυχημένη ακτοπλοϊκή σύνδεση

Πόσο ικανοποιεί τον σύνδεσµο σας η επίτευξη του στόχου της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας;

Όπως θα γνωρίζετε, «πατέρας» αυτής της ιδέας είναι ο Επιχειρηµατικός Σύνδεσµος Κύπρου – Ελλάδας. Μετά από αρκετές διεργασίες και συζητήσεις, ο στόχος επιτεύχθηκε και στις 19 Ιουνίου πραγµατοποιήθηκε το πρώτο δροµολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του κοινού και από την Κύπρο και από την Ελλάδα είναι µεγάλο, γι΄ αυτό επιβάλλεται να επιλυθούν κάποια λειτουργικά προβλήματα που αναφέρθηκαν από επιβάτες. Ως σύνδεσµος χαιρετίζουµε την επίτευξη αυτών των στόχων, γιατί πιστεύουµε ότι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας θα βοηθήσει ποικιλότροπα και τις δύο χώρες και το κυριότερο θα τερµατίσει τον θαλάσσιο αποκλεισµό της Κύπρου από την Ελλάδα.

Ποιες άλλες πρωτοβουλίες πιστεύετε ότι πρέπει να αναληφθούν για να έρθουν οι δύο χώρες ακόµα πιο κοντά;

Πέραν της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ο σύνδεσµος εισηγήθηκε στις δύο κυβερνήσεις να συνεργαστούν πιο στενά στον τοµέα του τουρισµού και των επενδύσεων.

Για τον τουρισµό, εισηγηθήκαµε όπως οι δύο χώρες προσφέρουν κοινά πακέτα διακοπών για τουρίστες από µακρινές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία κ.α. Προτείνοντας σ΄ αυτούς τους τουρίστες να περάσουν π.χ. 10 µέρες στην Ελλάδα και 5 µέρες στην Κύπρο, θα είναι πιο εύκολο να τους πείσεις να κάνουν το µακρινό ταξίδι από τις χώρες τους, αφού θα επισκεφθούν δύο χώρες. Μάλιστα, παλαιότερα παρουσιάσαµε και σχέδιο δράσης γι’ αυτή την ιδέα, που προέβλεπε κοινές εκστρατείες ενηµέρωσης, κοινές αποστολές στις χώρες αυτές και άλλα, που θα µειώσουν τα κόστη προβολής που αναλαµβάνει σήµερα η κάθε χώρα από µόνη της. Επίσης, στο σενάριο αυτό θα µπορούσαν να προστεθούν µονοήµερες εκδροµές στο Ισραήλ, το Λίβανο, κλπ.

Παρόµοια εισήγηση υποβάλαµε και για τον τοµέα των επενδύσεων. Οι δύο χώρες θα µπορούσαν να καταγράψουν τις επενδυτικές προτάσεις τους σ΄ ένα κοινό ενηµερωτικό έντυπο και να το παρουσιάσουν σε ξένους επενδυτές. Ένας ξένος επενδυτής θα ήταν πιο δελεαστικό να δει την επένδυσή του να καλύπτει δύο αγορές αντί µιας.

Αναδημοσίευση από “Φιλελεύθερο”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βηρυτός: Πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – Ισοπεδώθηκε 8ώροφο κτίριο

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ισραηλινού βομβαρδισμού στο κέντρο της Βηρυτού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Ισραηλινά...

Καραμανλής: Δεν ενδιαφέρομαι για την Προεδρία της Δημοκρατίας – Αποστάσεις από τη διαγραφή Σαμαρά

Στην κατηγορηματική δήλωση ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία της Δημοκρατίας, προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής. Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του...

Κουμής: Προς νέο ρεκόρ στον τουρισμό – Θα σπάσει το φράγμα των 4 εκατ. αφίξεων

Την καλύτερη χρονιά στην ιστορία της φαίνεται να διανύει η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας, οδεύοντας προς νέο ιστορικό ρεκόρ και με τις αφίξεις...

Συστάσεις Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία

Σε συστάσεις λόγω των επικείμενων έντονων καιρικών φαινομένων για ακραίες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προβαίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή...

Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους το Σαββατοκύριακο

Μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου και σφοδρούς ανέμους από τα χαράματα της Κυριακής αναμένει το Τμήμα Μετεωρολογίας, το οποίο εξέδωσε, χθες...

Σε Αθήνα και Άγκυρα ο ΓΓ ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε

Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Συμμαχίας, ο Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί με...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!