Του Δρα Στέφανου Γκιούρωφ*
Στις 17 Μαΐου, γιορτάζουμε τη δύναμη των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής στον κόσμο. Είναι πλέον παραδεκτό ότι οι τεχνολογίες αυτές έχουν αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας.
Την τελευταία δεκαετία, η πρόκληση της συνδεσιμότητας έχει γίνει πιο περίπλοκη και απαιτητική από ποτέ. Η σύνδεση όλων στο διαδίκτυο δεν είναι πλέον αρκετή. Η ουσιαστική συνδεσιμότητα – η δυνατότητα για μια ασφαλή, ικανοποιητική, παραγωγική και οικονομικά προσιτή διαδικτυακή εμπειρία είναι πλέον επιτακτική. Ειδικότερα, για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες (ΛΑΧ), αυτό παραμένει μια σημαντική πρόκληση. Το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των ΛΑΧ και του υπόλοιπου κόσμου δυστυχώς δείχνει ελάχιστα σημάδια μείωσης. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι προφανής καθώς ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ικανός στη μόχλευση του διαδικτύου με κίνδυνο οι ΛΑΧ να μείνουν πιο πίσω.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας (WTISD) είναι να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η χρήση του διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις κοινωνίες και στις οικονομίες, καθώς και για να βρεθούν τρόποι γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος. Η 17η Μαΐου σηματοδοτεί την επέτειο της υπογραφής της πρώτης Διεθνούς Σύμβασης Τηλεγράφου και της δημιουργίας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU).
Φέτος, η WTISD είναι αφιερωμένη στην «Ενδυνάμωση των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών μέσω τεχνολογιών των πληροφοριών και επικοινωνιών». Η ITU καλεί το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να δεσμευτούν για καθολική συνδεσιμότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό στις χώρες αυτές μέσω του Partner2Connect Digital Coalition.
Με ορίζοντα το 2030 και με γνώμονα την εκπλήρωση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, οι ΛΑΧ παραμένουν ο μεγαλύτερος αναξιοποίητος χώρος ανά τον κόσμο. Για την επίτευξη των στόχων αυτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες των χωρών αυτών. Επίσης οι επενδύσεις σε αυτές τις χώρες μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη για τις επόμενες γενιές. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε το 2023 να αποτελέσει έτος προόδου για το ψηφιακό μετασχηματισμό στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Με τη σειρά του, ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), ως ο εθνικός και αναγνωρισμένος φορέας τυποποίησης στην Κύπρο, μετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή τυποποίηση ως πλήρες Μέλος των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών Τυποποίησης. Με δεκάδες εμπειρογνώμονες, μέσα από ένα δίκτυο άρτια εκπαιδευμένων Λειτουργών Τυποποίησης και επιστημόνων-ειδικών από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, για κάθε θέμα που καλύπτει την Κυπριακή αγορά, βιομηχανία και την κοινωνία γενικότερα, συμβάλλει ενεργητικά στη διαμόρφωση κι εκπόνηση εκατοντάδων προτύπων.
Τα πρότυπα είναι καίριας σημασίας για τη στήριξη της μετάβασης σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει ο CYS ή και να εμπλακούν στις δραστηριότητες τυποποίησης μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία του CYS.
*Λειτουργός Τυποποίησης στον CYS