- Η KPMG είναι η καθαρή επιλογή για τους πελάτες και την κοινωνία
Η πορεία της παγκόσμιας και της κυπριακής οικονομίας
Οι διαδοχικές κρίσεις του κορωνοϊού και του Ρωσο-Ουκρανικού ζητήματος άσκησαν μεγάλες πιέσεις στις οικονομίες ανά το παγκόσμιο, καθώς πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, δοκιμάζονται σε πολλά μέτωπα, με κύρια θέματα ανησυχίας τις αυξήσεις στις τιμές των βασικών αγαθών και του ενεργειακού κόστους, αλλά και τα όσα αυτά συνεπάγονται. Η κυπριακή οικονομία δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη εν μέσω αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής.
Ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, τα σημαντικά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι απόρροιες των επιπτώσεων των μέτρων που εφαρμόζονται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, προωθούν μια νέα τάξη πραγμάτων μεταξύ Δύσης και Ανατολής σε πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο, και συνθέτουν ένα δύσκολο, μεταβαλλόμενο και ρευστό διεθνές σκηνικό με σημαντικές προκλήσεις για τις εθνικές οικονομίες αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αναλυτές και οργανισμοί ανά το παγκόσμιο υπογραμμίζουν το ενδεχόμενο ύφεσης της διεθνούς οικονομίας, με την Ευρώπη να έρχεται αντιμέτωπη με τα περισσότερα προβλήματα.
Οι οικονομίες καλούνται να δείξουν αντιστάσεις και αποτελεί αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, αλλά και την κοινωνία στο σύνολό της, θα αντιμετωπίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, θα προστατέψουν τις ευάλωτες ομάδες και θα ευνοήσουν παράλληλα τις επενδύσεις δίνοντας τα κατάλληλα κίνητρα για ανάπτυξη. Για την Κύπρο είναι αναγκαία η συνέχιση και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης για πρόληψη, προστασία και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, σε μια προσπάθεια επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων περιορίζουν, ως φυσικό επακόλουθο, τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς ανακόπτονται η επιχειρηματική και η επενδυτική δραστηριότητα. Οι πολίτες καλούνται να προσαρμόσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες σε ένα πρωτόγνωρο σκηνικό αυξήσεων των βασικών αγαθών, καθώς επηρεάζονται άμεσα η κατανάλωση αλλά και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
Ωστόσο, υπάρχουν και θετικές ενδείξεις για την Κύπρο, οι οποίες αφορούν τη Στρατηγική Προσέλκυσης Εταιρειών και Ταλέντου, στα πλαίσια της οποίας περιλαμβάνεται το “headquartering”, που υιοθέτησε το Κράτος. Μέσα από τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις που δίνονται όσον αφορά τη φορολογία, τη διαδικασία για έκδοση αδειών παραμονής σε συνδυασμό με την ποιότητα ζωής στη χώρα μας, το ισχυρό νομικό πλαίσιο και το χαμηλό διοικητικό κόστος, αρκετές επιχειρήσεις, και ειδικά αυτές που ασχολούνται με την τεχνολογία, επέλεξαν την Κύπρο για τη δημιουργία επιχειρηματικής βάσης, αλλά και τη μετεγκατάσταση του εξειδικευμένου προσωπικού τους στο νησί, το οποίο συνεισφέρει στην τοπική αγορά μέσω της κατανάλωσης.
Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι ο διεθνής ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει ως χώρα να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα διατηρήσουν και θα προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη χώρα μας ως ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό επιχειρηματικό κέντρο και θα επηρεάσουν θετικά το ρυθμό ανάπτυξης τής οικονομίας μας.
Εξαιρετικά σημαντικό, όπως σημειώνω και πιο πάνω, είναι να προχωρήσει τάχιστα η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που εντάχθηκαν κάτω από το Ταμείο Ανασυγκρότησης και κύριο στόχο έχουν τον τεχνολογικό και περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Σημαντικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και οι υπηρεσίες, έδειξαν ανθεκτικότητα ενώ ο τομέας των ακινήτων παρουσιάζει σημαντικά θετικά στοιχεία με τη ζήτηση να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η ναυτιλία, παρά τις σημαντικές προκλήσεις λόγω των κυρώσεων που επιβάλλονται, διατηρεί τη δυναμική της. Προοπτικές υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα, στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, οι οποίοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν σημαντικό αριθμό επενδύσεων.
Μια χώρα όπως η δική μας, με εξωγενή οικονομία και χωρίς βαριά βιομηχανία και μεγάλη εσωτερική αγορά, επηρεάζεται αναπόφευκτα από το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Οφείλουμε να δράσουμε με μελετημένο και λεπτομερές πλάνο για αποφυγή αρνητικών εκπλήξεων.
Προκλήσεις επόμενης χρονιάς και μελλοντικά σχέδια KPMG Kύπρου
Διαχρονικός μας στόχος, είναι να διατηρήσουμε τον Οίκο μας ως την καθαρή επιλογή για τους πελάτες, το προσωπικό μας αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.
Έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε υπηρεσίες που εκτιμήθηκαν από τους πελάτες μας, στους οποίους παραστεκόμαστε σε οποιαδήποτε τους ανάγκη, και που προσθέτουν αξία τόσο σ’ αυτούς, όσο και στην οικονομία του τόπου μας γενικότερα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως απότοκα της πανδημίας και τις όσες αναταράξεις επέφερε στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό προσκήνιο το Ρωσο-Ουκρανικό ζήτημα.
Έχουμε με επιτυχία μετατρέψει την KPMG Κύπρου από έναν Οίκο προσφοράς κυρίως ελεγκτικών υπηρεσιών, σε έναν Οίκο προσφοράς υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικών υπηρεσιών που βασίζονται στην τεχνολογία και στην ποιότητα και είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς. Η ανάπτυξη των εργασιών μας και η διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών μας αποτελεί πάντα μια από τις μεγαλύτερες μας προτεραιότητες. Έχουμε δημιουργήσει εξειδικευμένες ομάδες παροχής υπηρεσιών που μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες σε τομείς όπως είναι η ψηφιακή αναβάθμιση διαδικασιών, το ESG, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, κ.α. Προσπαθούμε πάντα να πρωτοπορούμε σε όσα προσφέρουμε στους πελάτες μας και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, διατηρώντας πάντοτε το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, απόδοσης και συνέπειας που μας χαρακτηρίζει. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας σ’ αυτή την προσπάθεια είναι πάντα το προσωπικό μας, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες προσπαθούμε να αναπτύξουμε.
Τέλος, πολύ σημαντικό για εμάς, είναι να μπορούμε πάντα μέσα από τις δράσεις μας, κάτω από το πλαίσιο της Εταιρικής και Κοινωνικής μας Ευθύνης, να προσφέρουμε στην κοινωνία μας, αναγνωρίζοντας τα όσα η κοινωνία μας προσφέρει, ως ένας από τους μεγαλύτερους Οίκους παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών στο νησί.
Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου κ. Χρίστος Βασιλείου
Άρθρο από το περιοδικό Nomisma