Λύσανδρος Λυσάνδρου*
Κατά τη διάρκεια της πρώτης πρωθυπουργίας του (1955 – 1963), ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, καυχήθηκε στη βουλή ότι η Ελλάδα ευημερεί. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου (1888 – 1968), του απάντησε ευστόχως: «Ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι».
Το ευφυές ευθυμολόγημα του επονομαζόμενου «Γέρου της Δημοκρατίας» φαίνεται να ισχύει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό διαχρονικά και παντού και σίγουρα αυτό συμβαίνει στην Κύπρο σήμερα. Παρά την πρόσφατη (29/09/2023) διπλή αναβάθμιση της οικονομίας και την επαναφορά του αξιόχρεου την Κυπριακής Δημοκρατίας σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, οι μισθοί της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων της Κύπρου παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ οι τιμές των καυσίμων, των τροφίμων, των ενοικίων, των δανειστικών επιτοκίων κτλ. συνεχίζουν να εκτοξεύονται στα ύψη. Η αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όντως μια σημαντική εξέλιξη, ωστόσο είναι πιο σημαντικό να ευημερούν όχι μόνο οι αριθμοί αλλά οι πολίτες.
Το χάσμα που επεσήμανε ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου μεταξύ του τι εμφανίζουν οι αριθμοί και του τι πραγματικά αισθάνεται ο κοσμάκης δεν είναι το μόνο που εκδηλώνεται στα πολιτικά ζητήματα διαχρονικά και παγκοσμίως. Άλλο ένα ρήγμα μεταξύ πραγματικότητας και εικόνας είναι η απόκλιση μεταξύ των πραγματικών πολιτικών τοποθετήσεων τόσο των πολιτικών προσώπων όσο και των πολιτικών κομμάτων και των ωραιοποιημένων παρουσιάσεων τους. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτυχθεί η επικοινωνιολογία η οποία είναι τόσο πανεπιστημιακή σπουδή όσο και επάγγελμα του οποίου σκοπός είναι να παρουσιάζει στο κοινό την όσο γίνεται βέλτιστη εικόνα οργανισμών όλων των κατηγοριών – εμπορικών, φιλανθρωπικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών, κρατικών και ούτω καθεξής.
Καθοδηγούμενος από τα λόγια του οινόφιλου, τώρα μακαρίτη παππού μου, «κούκλα, κούκλα αλλά… που’ μέσα πανούκλα!» και εμπνευσμένος από το επίκαιρο πνεύμα της Γιορτής του Κρασιού (και του κεφιού!) στη Λεμεσό, σχεδίασα την πιο κάτω γελοιογραφία που αναδεικνύει τη σοφία του εν λόγω λαϊκού ρητού.
*Συγγραφέας, Γελοιογράφος