30.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 16:58

Κριστίν Λαγκάρντ: Η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο και η Ευρώπη στην εποχή της «μη ειρήνης»

Του Μιχάλη Ψύλου

«Η εποχή της μη ειρήνης: Πως η συνδεσιμότητα προκαλεί σύγκρουση»: Είναι ο τίτλος του βιβλίου του Μαρκ Λέοναρντ,  διευθυντή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, ενός think tank που ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας. Η δουλειά του βρετανού Μαρκ Λέοναρντ είναι να ερευνά τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα και να προτείνει λύσεις.

Στο βιβλίο του διερευνά τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μεγάλες δυνάμεις όπως η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτονται τη συνδεσιμότητα και την παγκοσμιοποίηση. «Μέχρι τώρα , λέει ο Λέοναρντ, θεωρούσα ότι η μεγάλη μάχη της εποχής μας ήταν μεταξύ ανοιχτών και κλειστών κόσμων. Αλλά τώρα συνειδητοποιώ ότι αυτό είναι εντελώς λάθος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μάχη είναι τώρα πώς οι κοινωνίες διαχειρίζονται την αλληλεξάρτηση: «Πώς προσπαθούν να απαλλαγούν από τους κινδύνους», σε μια εποχή που δεν έχει κηρυχτεί πόλεμος, αλλά οι ανταγωνισμοί, οι οικονομικές κυρώσεις, οι κυβερνοεπιθέσεις, ακόμη οι ξένες παρεμβάσεις σε εκλογές, έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες ως αντιπαράθεση των γεωπολιτικών δυνάμεων.«Γι’ αυτό αποκαλώ την εποχή που ζούμε ως “μη ειρήνη”, επειδή δεν είναι πόλεμος, αλλά ούτε και ειρήνη».

Σε αυτή την εποχή της «μη ειρήνης», η  ανησυχία της Ευρώπης πρέπει να είναι πως θα αποτρέψει τον παραγκωνισμό της από την Κίνα και, ευρύτερα, από την Ασία που γίνεται η νέα οικονομική δύναμη στον κόσμο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Standard Charter, έως το 2030, το ΑΕΠ της Κίνας θα είναι διπλάσιο και το ΑΕΠ της Ινδίας ένα τρίτο μεγαλύτερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην παγκόσμια οικονομική κατάταξη, οι ΗΠΑ θα πέσουν στην τρίτη θέση και τη Γερμανία στη 10η . Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν θα είναι στις 10 πρώτες οικονομίες. Μπορεί να αμφισβητούμε τέτοιους υπολογισμούς, αλλά δύσκολα μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι αντικατοπτρίζουν μια μη αναστρέψιμη τάση.

Ο ρόλος της Λαγκάρντ

Η ΕΕ είναι στριμωγμένη από εσωτερικές διαιρέσεις. Τα ευρωσκεπτικιστικά  κόμματα παραμένουν ισχυρά. Η χρηματοδότηση και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης ,κρύβουν κινδύνους συγκρούσεων μεταξύ  των πλούσιων και φτωχών μελών της ΕΕ. Χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά  παίζουν συνεχώς με την ιδέα της επιβολής κυρώσεων στα κράτη μέλη του Νότου, επειδή δεν ευθυγραμμίζονται με μέτρα λιτότητας. Μια σύγκρουση που αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να  αγγίξει το πιο ευαίσθητο πρόβλημα της ολοκλήρωσης στην ΕΕ: τις σχέσεις μεταξύ μιας ολοένα και πιο ισχυρής Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων των  κρατών μελών, οι οποίες είναι δημοκρατικά εκλεγμένες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο πλέον ,μετά την αναμενόμενη συνταξιοδότηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο.

Η αποχώρηση της Γερμανίδας καγκελαρίου από την ευρωπαϊκή και  διεθνή σκηνή ,σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, δημιουργεί ένα κενό στην Ευρώπη, που -Θέλουμε δε θέλουμε- μόνο η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να καλύψει.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ έδωσε μια ισχυρή νότα αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ευρωζώνης. Μπορεί να ανακοίνωσε την επιβράδυνση του ρυθμού αγοράς ομολόγων PEPP, αλλά οι επαίοντες γνωρίζουν ότι η Λαγκάρντ και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον προσεχή Μάρτιο,θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα για πολλά χρόνια.

Ο Κονσταντίν Βέιτ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Pimco, σε σημείωμα που εξέδωσε ,εκτιμά ότι «παρά την ήπια  μείωση του ρυθμού των αγορών PEPP, η ΕΚΤ θα παραμείνει πολύ ευνοϊκή για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων είναι απίθανο να προκύψουν σύντομα. Η αγορά εξετάζει μια αρχική αύξηση των επιτοκίων 10 μονάδων βάσης τον Δεκέμβριο του 2023, κάτι που φαίνεται απόλυτα λογικό». Ο Βέιτ σημειώνει μάλιστα ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα για τα επόμενα χρόνια και, όπως και η Τράπεζα της Ιαπωνίας , που εφαρμόζει εδώ και χρόνια  ένα τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)«Το 2022, αναμένουμε να ενταθούν οι αγορές ομολόγων APP και η ΕΚΤ θα είναι αυτή που θα εκτυπώνει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα», λέει ο Βέιτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πολ Ντόνοβαν, επικεφαλής οικονομολόγος  της UBS , εκτιμά ότι «η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να αγοράζει ομόλογα πολύ καιρό, ακόμη και όταν οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα έχουν σταματήσει να το κάνουν».

Στα χέρια της Λαγκάρντ βρίσκεται λοιπόν ,το μαχαίρι και το πεπόνι. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά ώστε η Ευρώπη να χτίζει στο εξής γέφυρες ,αντί να σκάβει χαρακώματα …

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!