Μια ρωγμή εμφανίστηκε την Τετάρτη στον «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ καθώς η Χαμάς φάνηκε να αδειάζει το Ιράν που υποστήριξε ότι η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου της τρομοκρατικής οργάνωσης στην ισραηλινή επικράτεια έγινε ως απάντηση για την δολοφονία του Ιρανού υποστρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ το 2020.
Η δήλωση ήρθε από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν), κατά την ενημέρωση του εκπρόσωπό του σώματος Ραμαζάν Σαρίφ για τον θάνατο ενός άλλου ανώτατου αξιωματικού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο λόγος για τον στρατηγός Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ένα από τους εμπειρότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία, ο οποίος ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στη Συρία.
Συγκεκριμένα, ο Μουσαβί, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε σε επίθεση στο σπίτι του στα προάστια της Δαμασκού τη Δευτέρα. Ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ του Ιράν και της Συρίας και πιστεύεται από το Ισραήλ ότι συμμετείχε σε σημαντικό βαθμό στις προσπάθειες της Τεχεράνης να προμηθεύσει όπλα στις ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζει στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατικής ομάδας Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Με αφορμή τον θάνατο του Μουσαβί, ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης αναφέρθηκε στον Σουλεϊμανί, διοικητή της δύναμης Κουντς, ο οποίος έχασε την ζωή του σε αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης το 2020.
Όπως ισχυρίστηκε μάλιστα, η σφαγή της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για την δολοφονία του Σουλεϊμανί. Υποστήριξε επίσης ότι οι Φρουροί της Επανάστασης γνωρίζουν «καλά» τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ σκότωσε τον Μουσαβί στη Δαμασκό, και απείλησε ότι η Τεχεράνη θα εκδικηθεί «άμεσα ή έμμεσα μέσω του άξονα αντίστασης».
Η Χαμάς πάντως δεν φάνηκε να συμφωνεί πως η επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου ήταν επιχείρηση εκδίκησης για τον θάνατο του Σουλεϊμανί. Αντίθετα, διέψευσε άμεσα τον ισχυρισμό του Ιράν, τονίζοντας ότι επιτέθηκε στο Ισραήλ για τους «κινδύνους που απειλούν το Τζαμί Αλ Άκσα».
Η σφαγή της Χαμάς θεωρείται ότι ξεκίνησε να σχεδιάζεται μετά από τις επιδρομές της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ. Γι’ αυτό και η επιχείρηση ονομάστηκε «Πλημμύρα αλ Άκσα».
Σε ανακοίνωσή της, η τρομοκρατική οργάνωση ανέφερε επίσης ότι «όλες οι ενέργειες της παλαιστινιακής αντίστασης» είναι μια απάντηση «στην κατοχή και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητά της εναντίον του λαού μας και των ιερών τόπων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος του Ιράν στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται «κλειδί» για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ένοπλες ομάδες, όπως η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ, όχι μόνο στον παλαιστινιακό θύλακα αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το σιιτικό ένοπλο κίνημα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι εξτρεμιστικές οργανώσεις σε Συρία και Ιράκ βρίσκονται όλες στη σφαίρα επιρροής της και στον «άξονα της αντίστασης» που έχουν σχηματίσει κατά του Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει το Ιράν ότι αποτελεί βασική κινητήριο δύναμη πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, κάτι που η Τεχεράνη έχει αρνηθεί υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς έχει ελευθερία κινήσεων και αποφασίζει ανεξάρτητα για τις επιχειρήσεις της.
Αν και αμφισβητείται, ακόμα και από τις ΗΠΑ, η άμεσα εμπλοκή της στη σφαγή, είναι γεγονός ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατική οργάνωση. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal τον Οκτώβριο, περίπου 500 μέλη της Χαμάς και της συμμαχικής τρομοκρατικής οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εκπαιδεύτηκαν στο Ιράν πριν από την επίθεση στο Ισραήλ.