Της Elaine Ou
Δεν πρόλαβε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen να προειδοποιήσει για την αφερεγγυότητα του Bitcoin στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και οι τιμές του κρυπτονομίσματος πήραν την κατιούσα. Μολονότι ήδη αυτές έχαναν έδαφος, για μερικούς η μεταβλητότητα που επέδειξαν οι τιμές μετά τις δηλώσεις αποτέλεσε ισχυρή απόδειξη ακριβώς της αστάθειας την οποία επέκρινε η Yellen.
Για άλλους, όπως η Square και η MicroStrategy, επρόκειτο για μια ευκαιρία να “αγοράσει” κανείς τη βουτιά, με βάση τα ενθαρρυντικά λόγια από την Cathie Wood του Ark Investment Fund, κλασσικού “ταύρου” του Bitcoin.
Τελικώς, οι εταιρικοί επενδυτές στο Bitcoin θα βελτιώσουν τη σταθερότητα των τιμών. Ταυτόχρονα, η άνοδος των συγκεντρωμένων εταιρικών συμμετοχών θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα διαφορετικό είδος κινδύνου.
Η “ανισομέρεια” του πλούτου σε bitcoin
Πρώτον, μερικά στοιχεία για το πλαίσιο της συζήτησης.
Μια πικρόχολη κριτική για το Bitcoin είναι ότι η βάση χρηστών του μοιάζει με την κατανομή του πλούτου στη Βόρεια Κορέα: μόνο το 2% των λογαριασμών Bitcoin κατέχει το 95% του κρυπτονομίσματος που βρίσκεται σε κυκλοφορία. Αν και είναι τεχνικά αληθή, τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι και κάπως παραπλανητικά.
Υπάρχουν περίπου 6,5 εκατομμύρια διευθύνσεις Bitcoin που ελέγχουν κρυπτονομίσματα αξίας τουλάχιστον έως 100 δολ. Συγκριτικά, 43 εκατομμύρια χρήστες βασίζονται στο Coinbase προκειμένου να διατηρούν στην κατοχή τους Bitcoin αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Η Coinbase, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα σχέδια εισόδου της μετοχής της στο χρηματιστήριο).
Οι τρεις μεγαλύτερες διευθύνσεις Bitcoin ελέγχονται από χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων τα οποία εξυπηρετούν δεκάδες εκατομμύρια χρήστες. Ενώ το Bitcoin διευκολύνει τον καθένα να παίζει τον ρόλο της δικής του, προσωπικής “τράπεζας”, το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών Bitcoin προτιμά να αφήνει τρίτα μέρη να διατηρούν τα περιουσιακά της στοιχεία κατά κάποιον τρόπο αναιρεί τον σκοπό ενός αποκεντρωμένου κρυπτονομίσματος.
Το Bitcoin σχεδιάστηκε για να ελαχιστοποιεί την εξάρτηση από δυνητικά διεφθαρμένους ανθρώπινους θεσμούς. Στις πρώτες ημέρες του, κάθε χρήστης υποχρεούτο να τρέχει το δικό του αντίγραφο του λογισμικού, το οποίο ιδανικά λειτουργούσε ως πορτοφόλι, εξορύκτης, λογιστής και ελεγκτής. Στον βαθμό που όλοι επαλήθευαν ανεξάρτητα κάθε νέα συναλλαγή, το δίκτυο θα παρέμενε ασφαλές έναντι πιθανής λογοκρισίας ή απάτης.
Τα εταιρικά αποθεματικά είναι λιγότερο πιθανό να διαχειρίζονται δικά τους κεφάλαια. Είναι θέμα πρακτικότητας. Το Bitcoin είναι ένας τίτλος κομιστή και ο κλάδος είναι γεμάτος ιστορίες χρηστών που έχασαν από απροσεξία εκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια βρέθηκαν να τα ψάχνουν ακόμη και σε χωματερές.
Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, ο CEO της MicroStrategy, Michael Saylor, συγκρίνει την αυτοπροστασία του Bitcoin με το χειρισμό ενός εκρηκτικού μηχανισμού: “Είναι σαν να βρίσκει κανείς τρεις από τους υπαλλήλους σου και να δίνει στον καθέναν τους λίγη νιτρογλυκερίνη, λέγοντάς τους: “Πάρτε μαζί σας αυτό στο σπίτι και φέρτε το πίσω το πρωί. Και οι τρεις να είστε προσεκτικοί και να μην είστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Και προσοχή μην σας πέσει”.
Ανταλλακτικό μέσο;
Το Bitcoin δεν είναι φυσικό κέρμα, ούτε καν ψηφιακό. Είναι ένα παγκόσμιο λογιστικό βιβλίο οι συμμετέχοντες στο οποίο ακολουθούν το ίδιο σετ κανόνων. Θεωρητικά, όσοι χρησιμοποιούν το δικό τους λογισμικό Bitcoin είναι απρόσβλητοι από μη εξουσιοδοτημένη παραβίαση του πρωτοκόλλου. Στην πράξη, το χρήμα είναι μια κοινωνική κατασκευή. Δεν αρκεί ένα κυρίαρχο άτομο να διατηρεί το δικό του λογιστικό βιβλίο, πρέπει και οι άλλοι να αναγνωρίζουν το περιεχόμενό του.
Ένα μέσο ανταλλαγής έχει αξία εάν οι άνθρωποι το αποδέχονται ως αντάλλαγμα έναντι πραγμάτων αξίας. Η αποδοχή δεν χρειάζεται να είναι εθελοντική. Στις ΗΠΑ υπάρχει νομοθεσία περί νόμιμων μέσων ανταλλαγών. Ελλείψει κρατικού εξαναγκασμού, οι κόμβοι Bitcoin υποστηρίζουν τους συναινετικούς κανόνες του δικτύου, συμμετέχοντας σε οικονομική δραστηριότητα. Η εξουσία ελέγχου επί του πρωτοκόλλου διατηρείται από εκείνους που επιθυμούν να λαμβάνουν Bitcoin σε αντάλλαγμα αγαθών, υπηρεσιών ή ως λύτρα απαγωγής.
Αυτός ο έλεγχος έγινε εμφανής το 2017, όταν ο ιδρυτής της Grayscale Bitcoin Trust συγκάλεσε μια ομάδα εταιρικών στελεχών του Bitcoin για να προτείνει μια αμφιλεγόμενη αλλαγή στο βασικό πρωτόκολλο. Η τροποποίηση φάνηκε ακίνδυνη – θα διπλασίαζε τον αριθμό των συναλλαγών που καταγράφονται ανά λεπτό στο blockchain – ωστόσο χωρίς αναδρομική εφαρμογή. Η τροποποίηση θα χώριζε το δίκτυο στα δύο, αφήνοντας δυνητικά δύο ξεχωριστά κρυπτονομίσματα να ερίζουν για το ποιο είναι το αληθινό Bitcoin.
Έμποροι και χρηματιστήρια Bitcoin αντιστάθηκαν και σηματοδότησαν την αντίθεσή τους στην αλλαγή. Οι συγκεκριμένοι οικονομικοί συμμετέχοντες απείλησαν να απορρίψουν τυχόν συναλλαγές που δεν θα ακολουθούσαν το προτιμώμενο πρωτόκολλό τους κι έτσι μποϊκόταραν αποτελεσματικά την τροποποίηση. Η συμφωνία τελικώς εγκαταλείφθηκε.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αλλά έχει κόστος
Ο Elon Musk έχει αφήσει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο η Tesla να επιτρέψει στους πελάτες της να πληρώνουν για τα αυτοκίνητά τους σε Bitcoin. Με αυτόν τον τρόπο, η Tesla θα έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στο πρωτόκολλο του Bitcoin σε σχέση με εκείνη που δ
Phιαθέτει με την απλή κατοχή Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εν τω μεταξύ, το εταιρικό ενδιαφέρον για το Bitcoin παρακινεί τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η BNY Mellon, η μεγαλύτερη τράπεζα – θεματοφύλακας στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τη διαχείρισή της, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για την παροχή υποδομής για κρυπτονομίσματα. Η Mastercard και η Visa ακολουθούν επίσης.
Πριν από μόλις πέντε χρόνια, η ιδέα του Bitcoin ως εταιρικού περιουσιακού στοιχείου θα συναντούσε ειρωνικά βλέμματα και χλευασμό. Η υιοθέτησή του από θεσμικούς επενδυτές είναι ένα σημάδι ωριμότητας του Bitcoin, ωστόσο ο αντίκτυπός της θα μπορούσε ενδεχομένως να επισκιάσει τις προτιμήσεις των μικρότερων, ανεξάρτητων χρηστών σε περίπτωση μελλοντικών διαφορών επί του πρωτοκόλλου.
Από την άλλη πλευρά, εάν το Bitcoin πρόκειται να γίνει κυρίαρχο νόμισμα το οποίο να ανατρέψει τα βάθρα της κλασικής τραπεζικής, χρειάζεται τη σταθερότητα τιμών που θα προέρχεται από την παρουσία του σε πολλούς “θεσμικούς” ισολογισμούς.
Πηγή: https://www.capital.gr/bloomberg-view/3528987/euxi-kai-katara-gia-to-bitcoin