Δημοσιεύουμε αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου στο περιοδικό nomisma. Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2022;
Είμαι αισιόδοξος καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν σημαντική ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια που ξεκίνησε ήδη από το 2021. Η οικονομία φέτος έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα και δυναμισμό με το ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται γύρω στο +5,5%. Την ίδια ώρα η ανεργία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 7,5%, ποσοστό οριακά χαμηλότερο από πέρυσι.
Τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται τόσο από τους Οίκους Αξιολόγησης, που κατατάσσουν τη χώρα μας σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές και μεγαλύτερες οικονομίες, αλλά και από την ίδια την κοινωνία.
Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε. Όχι μόνο το 2022, αλλά συνολικά για το αύριο της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός προνοεί αυξημένες κατά 10% αναπτυξιακές δαπάνες σε σχέση, δαπάνες για την πράσινη ανάπτυξη και τη ψηφιακή μετάβαση. Οι μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών θέτουν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο. Για την επίτευξη βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Ανταγωνιστικότητα που σημαίνει δουλειές, τζίρους, εισόδημα, βιοτικό επίπεδο και, τελικά, αξιοπρέπεια.
Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα εμπόδια που θα συναντήσει η Κύπρος στον οικονομικό τομέα τη νέα χρονιά;
Από το 2013 έχουμε επιλύσει βασικά προβλήματα της οικονομίας. Όπως όμως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, η υγειονομική και η συνακόλουθη οικονομική κρίση του 2020, κατέδειξε τα όρια της παραδοσιακής διαχείρισης, όπως τη γνωρίζαμε. Η πανδημία κατέστησε σαφές ένα δεδομένο: Την επιτακτική ανάγκη διαμόρφωσης και εφαρμογής μιας ριζικά διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, ενός νέος παραγωγικού προτύπου που στηρίζεται στη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη προοπτική και το σεβασμό για τους φυσικούς πόρους. Πολύτιμος σύμμαχός μας στη διαδικασία αλλαγής είναι η σύγχρονη τεχνολογία.
Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα μας εισάγει στη νέα εποχή είναι εδώ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τη χρηματοδότηση. Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε, παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Σε αυτές τις συνθήκες, το μεγαλύτερο εμπόδιο της χώρας είναι η πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια που απειλεί να ακυρώσει τη μεταρρυθμιστική δυναμική. Η Βουλή, τα πολιτικά κόμματα, το πολιτικό σύστημα πρέπει να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των πολιτών και να δράσουν με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, διορατικότητα και τόλμη. Το 2022 δεν μπορούμε να ρισκάρουμε το μέλλον μας για πολιτικά παιχνίδια.
Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία για να εκσυγχρονίσουμε και να εμπλουτίσουμε το οικονομικό μοντέλο μας; Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία τη νέα χρονιά για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης;
Έχουμε δρομολογήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεις που θα αθροίσουν σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο, πιο υγιές και πιο βιώσιμο. Ας μιλήσουμε όμως με στοιχεία:
Όχημά μας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που μας χρηματοδοτεί με 1.2 δις. ευρώ, το 1.8 δις. ευρώ που προβλέπεται από τα Ταμεία Πολιτικής Συνοχής και το 1.4 δις ευρώ που, σύμφωνα με τη μελέτη αντικτύπου, θα προκύψει από ιδιωτικές επενδύσεις ή συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.
Ήδη, ο προϋπολογισμός προνοεί αυξημένες κατά 10% αναπτυξιακές δαπάνες σε σχέση με πέρσι και ενδεικτικά δαπάνες ύψους 717 εκ. ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κερδίσουμε το στοίχημα της ψηφιακής μετάβασης. Τον τεχνολογικό μετασχηματισμό του κράτους μας, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη. Το 2022 θα δοθούν 170 εκ. ευρώ για έργα ψηφιακής μετάβασης, αύξησης της παραγωγικότητας και της παραγωγικής βάσης.
Το νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση συζητείται και ελπίζω τα κόμματα να καταλήξουμε σε μια πιο ορθολογική κατανομή των δήμων που θα εγγυάται υψηλή ποιότητα ζωής, σε πόλεις και κοινότητες.
Τα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τη θεσμική κατοχύρωση της διαφάνειας επίσης δρομολογούνται.
Παράλληλα προχωρούμε στηρίζοντας και εκσυγχρονίζοντας τον πρωτογενή τομέα, τον μεταποιητικό τομέα, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, την υγεία και την εκπαίδευση.
Φυσικά, δεν θα κουραστώ να το λέω, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα αλλάξει ριζικά τη μοίρα μας είναι η λύση του κυπριακού.
Όποιες διαφορές και αν μας χωρίζουν, μας ενώνει το καθήκον να δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο. Να δώσουμε στην πατρίδα μας την ευκαιρία που της αξίζει, για ένα μέλλον καλύτερο για τα παιδιά μας. Αυτό θέλει από εμάς η κοινωνία και αυτόν τον πήχη πρέπει να υπερβούμε το 2022.