20.8 C
Nicosia
Τετάρτη 20 Νοέμβριος 2024 | 13:01

Ανάλυση Reuters: Το περίγραμμα πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Πούτιν και Τραμπ για Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης μιας συμφωνίας εκεχειρίας στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά απορρίπτει την αποδοχή οποιωνδήποτε σημαντικών εδαφικών παραχωρήσεων και επιμένει όπως το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες ένταξής του στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν πέντε πηγές που γνωρίζουν το σκεπτικό του Κρεμλίνου στο Reuters.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να τερματίσει τη διένεξη γρήγορα, επιστρέφει στο Λευκό Οίκο σε μια περίοδο υπεροχής της Ρωσίας. Η Μόσχα ελέγχει ένα κομμάτι της Ουκρανίας που ισοδυναμεί με το μέγεθος της αμερικανικής Πολιτείας Βιρτζίνια και προχωρεί προς τα μπρος με τον πιο γρήγορο ρυθμό από τις αρχικές ημέρες της εισβολής του 2022.

Οι πέντε υφιστάμενοι και πρώην Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Κρεμλίνο ενδεχομένως να συμφωνήσει σε ένα ευρύ πάγωμα της διένεξης κατά μήκος του μετώπου της πρώτης γραμμής.

Μπορεί να υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση για τον ακριβή διαχωρισμό των τεσσάρων ανατολικών περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίτζια και Χερσώνα, σύμφωνα με τρία από τα άτομα που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να συζητήσουν ευαίσθητα θέματα.

Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει ότι τέσσερις περιφέρειες ανήκουν πλήρως στη Ρωσία, και προστατεύονται από την πυρηνική ομπρέλα της χώρας, οι δυνάμεις της ελέγχουν 70-80% του εδάφους με περίπου 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα να είναι υπό τον έλεγχο των Ουκρανικών δυνάμεων.

Η Ρωσία μπορεί επίσης να είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο απόσυρσής της από σχετικά μικρό αριθμό εδαφών που ελέγχει στις περιφέρειες Χαρκόβου και Μικολαΐβ, στο βορρά και το νότο της Ουκρανίας, ανέφεραν δύο από τους αξιωματούχους.

Ο Πούτιν είπε αυτό το μήνα ότι οποιαδήποτε εκεχειρία θα αντικατοπτρίζει τις «πραγματικότητες» επί του εδάφους αλλά ότι φοβάται μια εκεχειρία μικρής διαρκείας, η οποία θα επέτρεπε μόνο στη Δύση να εξοπλίσει εκ νέου την Ουκρανία.

«Αν δεν υπάρχει ουδετερότητα, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την ύπαρξη οποιωνδήποτε καλών γειτονικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε ο Πούτιν στην ομάδα συζήτησης Βαλντάι στις 7 Νοεμβρίου. «Γιατί; Επειδή αυτό θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιείται συνεχώς ως εργαλείο στα λάθος χέρια και εις βάρος των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η απόφαση του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει αμερικανικούς πυραύλους ATACMS βαθιά στη Ρωσία μπορεί να περιπλέξει και να καθυστερήσει την οποιαδήποτε διευθέτηση, και να αυστηροποιήσει τις απαιτήσεις της Μόσχας καθώς σκληροπυρηνικοί πιέζουν για μεγαλύτερο κομμάτι της Ουκρανίας.

Αν δεν συμφωνηθεί οποιαδήποτε εκεχειρία, πρόσθεσαν οι δύο πηγές, τότε η Ρωσία θα συνεχίσει να πολεμάει.

«Ο Πούτιν έχει ήδη πει ότι το πάγωμα της διένεξης δεν θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου στο Reuters ώρες πριν να αναφερθούν οι Ρώσοι στις επιθέσεις των ATAMCMS. «Και η εξουσιοδότηση (χρήσης) των πυραύλων είναι μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο σε σχέση με το παρόν δημοσίευμα.

Ο Διευθυντής Επικοινωνιών του Τραμπ Στίβεν Τσενγκ δήλωσε στο πρακτορείο για τον εκλεγμένο Πρόεδρο: «Είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να φέρει κοντά και τις δύο πλευρές για μια διαπραγμάτευση ειρήνης και να εργαστεί προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου και για να σταματήσουν οι σκοτωμοί».

Ο δισεκατομμυριούχος του τομέα των ακινήτων, Τραμπ, συγγραφέας του βιβλίου το 1987 με τίτλο «Τραμπ: H Τέχνη της Συμφωνίας», έχει πει ότι θα μιλούσε απευθείας με τον Πούτιν στις προσπάθειές του για επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αν και δεν έχει δώσει λεπτομέρειες ως προς το πως θα επαναπροσέγγιζε τις δύο αντίπαλες πλευρές, με ελάχιστες ενδείξεις από τις δύο ότι μπορεί να υποχωρήσουν.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει ότι η χώρα του δεν θα εφησυχάσει εωσότου εξωθήσει και τον τελευταίο Ρώσο στρατιώτη από τα εδάφη της, στη βάση των συνόρων που έλαβε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αν και κορυφαίοι στρατηγοί των ΗΠΑ έχουν δηλώσει δημόσια ότι πρόκειται για πολύ φιλόδοξο στόχο.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους προκαταρκτικούς του όρους για άμεσο τερματισμό του πολέμου: Η Ουκρανία πρέπει να αφήσει κατά μέρος τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από ολόκληρο το έδαφος των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών που διεκδικεί και ελέγχει κατά κύριο λόγο η Ρωσία.

Εγγυήσεις ασφαλείας, στρατιωτικοί περιορισμοί

Ενώ η Ρωσία δεν θα ανεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ή την παρουσία νατοϊκών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος, είναι ανοιχτή στο να συζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο, σύμφωνα με τους πέντε υφιστάμενους και πρώην αξιωματούχους.

Άλλες ουκρανικές παραχωρήσεις για τις οποίες ενδεχομένως να πιέσει το Κρεμλίνο περιλαμβάνουν να συμφωνήσει το Κίεβο να περιορίσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων του και να υποσχεθεί να μην περιορίσει την χρήση της ρωσικής γλώσσας, ανέφεραν.

Ο Ντιμίτρι Σάιμς, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Σοβιετική Ένωση το 1973 και είναι ένας από τους ειδικούς για τη Ρωσία με τις πιο καλές διασυνδέσεις, είπε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας θα μπορούσε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα για τερματισμό του πολέμου, που έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων αμάχων.

Αλλά μια ευρύτερη, συμφωνία διαρκείας που θα αντιμετώπιζε τις ανησυχίες ασφαλείας της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, πρόσθεσε.

«Μια μεγάλη συμφωνία, κατά την άποψή μου, θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί καθώς οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ μακριά», σημείωσε.

Η σκληρή αλήθεια: Η Ρωσία νικάει

Η Ρωσία ελέγχει το 18% της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, 80% του Ντονμπάς, των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, και άνω του 70% των περιφερειών της Ζαπορίτζια και της Χερσώνας. Ελέγχει επίσης μόλις κάτω από το 3% της περιφέρειας Χαρκόβου και ένα πολύ μικρό μέρος της Μικολαΐβ.

Συνολικά, η Ρωσία κατέχει πάνω από 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους. Η Ουκρανία ελέγχει γύρω στα 650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ.

Στο εσωτερικό, ο Πούτιν θα μπορούσε να «πουλήσει» μια συμφωνία στη βάση της οποίας η Ρωσία θα κρατούσε την πλειοψηφία του εδάφους των Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίτζια και Χερσώνα ως μια νίκη που διασφαλίζει την υπεράσπιση των Ρωσόφωνων πολιτών στην ανατολική Ουκρανία και προστατεύει την πρόσβαση στην Κριμαία, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Το μέλλον της ίδιας της Κριμαίας δεν είναι υπό συζήτηση, είπαν όλοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι.

Ένας από τους αξιωματούχους, μια ανώτερη πηγή με γνώση των συζητήσεων στο Κρεμλίνο σε κορυφαίο επίπεδο, ανέφερε ότι η Δύση πρέπει να αποδεχθεί την «σκληρή αλήθεια» ότι όλη η υποστήριξη που έχει δώσει στην Ουκρανία δεν μπόρεσε να εμποδίσει τη Ρωσία από το να νικήσει τον πόλεμο.

Σε ερώτηση ως προς το πως θα ήταν μια ενδεχόμενη εκεχειρία, δύο από τις ρωσικές πηγές παρέπεμψαν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που σχεδόν εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2022 μετά από συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, και στο οποίο έχει αναφερθεί δημόσια ο Πούτιν ως μια πιθανή βάση για μια συμφωνία.

Σύμφωνα με εκείνο το προσχέδιο το οποίο έχει δει το Reuters, η Ουκρανία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μόνιμη ουδετερότητα με αντάλλαγμα διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Ένας από τους Ρώσους αξιωματούχους είπε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αν δεν λάβει η Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι πως να αποφευχθεί μια συμφωνία που θα έφερνε τη Δύση σε μια ενδεχόμενη απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία κάποτε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Την κατάσταση στο Κυπριακό συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Στεφάνου με τη Μέτσολα

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και μόνο επί των ζητημάτων που εκκρεμούν...

Σε Βρυξέλλες και Πολωνία ο Τατάρ

Καθ’ οδόν προς Βρυξέλλες βρίσκεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έπειτα θα μεταβεί στην Πολωνία. Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι στις...

Δυσαρέσκεια για μη αποδοχή πρότασης ΥΠΕΡΓ εκφράζει η ΟΣΕΟΚ, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα

Έντονη δυσαρέσκεια για τη μη αποδοχή, από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κλάδο έτοιμου σκυροδέματος, της μεσολαβητικής πρότασης του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη...

Ανάλυση Reuters: Το περίγραμμα πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Πούτιν και Τραμπ για Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο συζήτησης μιας συμφωνίας εκεχειρίας στην Ουκρανία με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά απορρίπτει την αποδοχή οποιωνδήποτε σημαντικών εδαφικών παραχωρήσεων...

Επίσημα εκτός ΚΟ της ΝΔ ο Σαμαράς

Στην ανακοίνωση της διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, προχώρησε πριν από λίγο το προεδρείο...

Λίβανος: Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ

Τουλάχιστον 3.544 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 15.036 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο από τις 7 Οκτωβρίου του 2023. Το AFP παρουσιάζει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!