25.1 C
Nicosia
Σάββατο 28 Σεπτέμβριος 2024 | 2:28

Άκουγιου: Θα είχε αντέξει τον σεισμό το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία;

Ο φονικός σεισμός που ισοπέδωσε ολόκληρες πόλεις στην Τουρκία και τη γειτονική Συρία επαναφέρει τη διαμάχη για τον μεγάλο σταθμό πυρηνικής ενέργειας που κατασκευάζει η Τουρκία απέναντι από τις κυπριακές ακτές.

Όπως αναφέρει την Πέμπτη το Assοciated Press, ο κύπριος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης έχει ήδη υποβάλει ερώτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας να ενημερωθεί για τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η ΕΕ προκειμένου να σταματήσει η κατασκευή της μονάδας σε μια σεισμική ζώνη μόλις 95 χιλιόμετρα μακριά από την Κύπρο.

Ο πυρηνικός σταθμός του Άκουγιου, του οποίου ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του έτους, κατασκευάζεται 338 χιλιόμετρα δυτικά από το επίκεντρο του σεισμού των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Έχει σχεδιαστεί να αντέχει σεισμούς μεγέθους 9 βαθμών και δεν υπέστη ζημιές από τις τελευταίες δονήσεις.

Ωστόσο το μέγεθος του τελευταίου σεισμού, του ισχυρότερου και φονικότερου στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, εντείνει τις ανησυχίες για την κατασκευή της μονάδας τόσο κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας.

Η ρωσική Rosatom, σχεδιαστής, εργολάβος και ιδιοκτήτης του έργου, διαβεβαιώνει ότι το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάστηκε να «αντέχει ακραίες εξωτερικές επιδράσεις» και ότι οι αντοχές του υπερβαίνουν τα μεγέθη των δονήσεων που είχαν προηγουμένως καταγραφεί στο Άκουγιου.

Όπως δήλωσε η εταιρεία σε email της προς το AP, η πιθανότητα σεισμό 9 βαθμών στην περιοχή είναι «περίπου μία φορά ανά 10.000 χρόνια».

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε ανώνυμα ότι δεν υπάρχουν σχέδια επαναξιολόγησης του έργου.

Οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας σχεδιάζονται με πολύ υψηλότερες προδιαγραφές από ό,τι άλλα κτήρια, επισήμανε ο Άντριου Ουίτακερ, καθηγητής Πολιτικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

Πολυάρθμες διαδηλώσεις κατά του έργου είχαν πραγματοποιηθεί παλαιότερα στην Τουρκία (Reuters)

Αντισεισμικές προδιαγραφές

Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να επανεξεταστούν οι υπολογισμοί σεισμικού κινδύνου στην περιοχή, όχι μόνο για τον πυρηνικό σταθμό αλλά και για όλες τις υποδομές, συνέστησε.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, πάντα όμως υπάρχει λόγος να είναι κανείς προσεκτικός» είπε.

Παρόλα αυτά, ακτιβιστές στην Τουρκία και την Κύπρο απαιτούν ματαίωση του έργου, υποστηρίζοντας ότι ο τελευταίος σεισμός καθιστά σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος.

Η Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα, συνασπισμός 50 ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων και άλλων φορέων, «κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, τους επιστημονικούς και περιβαλλοντικούς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας, το 20% των αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο βρίσκεται σε σεισμογόνες περιοχές.

Τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, βρίσκονται σε περιοχές όπου μπορούν να εκδηλωθούν σεισμοί μέχρι και 8,5 βαθμών.

Αυστηρότερες προδιαγραφές ασφάλειας εφαρμόστηκαν μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα το 2001, το οποίο πάντως δεν προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό αλλά από το τσουνάμι που ακολούθησε.

Η Τουρκία εξέδωσε άδεια για την κατασκευή του σταθμού στο Άκουγιου το 1976, έπειτα από γεωλογικές μελέτες που διήρκεσαν 6 χρόνια.

Το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ έφερε καθυστερήσεις και η κατασκευή του πρώτου από τους τέσσερις αντιδραστήρες άρχισε το 2018.

Σύμφωνα με τη Rosatom, το σχέδιο του σταθμού περιλαμβάνει εξωτερικό τείχος από οπλισμένο σκυρόδεμα και εσωτερική προστατευτική κατασκευή από «προεντεταμένο μπετόν» που περιέχει με μεταλλικά καλώδια.

Οι αντιδραστήρες VVER-1200 του σταθμού, πρόσθεσε η εταιρεία, πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές που επέβαλε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας μετά τη Φουκουσίμα.

Στην τελική του μορφή, ο σταθμός του Άκουγιου θα προσφέρει ισχύ 4,8 gigawatt, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα δέκατο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία, περίπου όσο οι ανάγκες ολόκληρης της Κωνσταντινούπολης.

Το κόστος εκτιμάται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Bloomberg ανέφερε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε επαφές με τη Ρωσία για την κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού στη Σινώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Ισραήλ βομβάρδισε το στρατηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό (βίντεο)

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε το κεντρικό αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, πρωτεύουσα του Λιβάνου, μόλις λίγα...

Maggie Smith: Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός των ταινιών «Χάρι Πότερ»

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία της αναπνοή η αγαπημένη Βρετανίδα ηθοποιός Μάγκι Σμιθ (Maggie Smith), όπως ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή (27/9), η οικογένειά...

Κεφαλογιάννη: Αντιμετωπίζω κρίση στον γάμο μου – Κύριο μέλημα τα παιδιά μου

Η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε σε δήλωση, κάνοντας λόγο για κρίση στον γάμο της με τον Μίνωα Μάτσα. Όπως αναφέρει η ίδια, βιώνει δύσκολες στιγμές...

ΧΑΚ: Μηνιαία κέρδη 5,7% και ο γενικός δείκτης στις 191.02 μονάδες

Κέρδη και στην τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο βρίσκεται ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών της τάξης του 5,7%, μία χρηματιστηριακή...

Συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ -τα οποία και φαίνεται πως επιβεβαιώνει η κυβέρνηση του Βερολίνου- επήλθε συμφωνία Γερμανίας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις...

Η έρευνα για τα τουρκικά μπαξίσια στον δήμαρχο Νέας Υόρκης επεκτείνεται σε 6 χώρες: Ο ρόλος της Turkish Airlines και το τουρκικό προξενείο στο...

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως σχετικά με τα «μπαξίσια», που έλαβε επί σειρά ετών ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης από αξιωματούχους της Τουρκίας. Οι ομοσπονδιακές...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!