29.8 C
Nicosia
Τρίτη 23 Ιούλιος 2024 | 0:19

JP Morgan- First Republic: Η επόμενη ημέρα του deal

Μπορεί η είδηση για τη διάσωση της First Republic από την JP Morgan να έγινε δεκτή με ανακούφιση από τις αγορές, αποτρέποντας -επί του παρόντος- μια ευρύτερη κρίση, ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί: κορυφαίοι επενδυτές προειδοποιούν για εφησυχασμό μετά τη διάσωση της First Republic, υποστηρίζοντας ότι η τρίτη κατάρρευση τράπεζας από τον Μάρτιο απειλεί να περιορίσει την πίστωση και να επιδεινώσει την οικονομική επιβράδυνση.

Αν και η κατάρρευση της προβληματικής τράπεζας από την Καλιφόρνια οδήγησε σε ξεπούλημα μετοχών ορισμένων δανειστών τη Δευτέρα, δεν πυροδότησε τον ίδιο βαθμό χάους στην αγορά όπως η προηγούμενη κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank, παρέχοντας σχετική ανακούφιση σε οικονομικά στελέχη και  αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μετασεισμοί

Όπως ήταν αναμενόμενο η υπόθεση αυτή κυριάρχησε στο συνέδριο του Milken, στο Μπέβερλι Χιλς, στο οποίο συγκεντρώνεται η αφρόκρεμα των επενδυτών και χρηματοδοτών. Και ήταν αρκετοί εκείνοι που εκμεταλλεύτηκαν το βήμα του συνεδρίου για να προβλέψουν τους μετασεισμούς του deal.

Μεταξύ των τραπεζιτών και των dealmakers, οι αντιδράσεις καθώς εξελίχθηκε η μέρα ήταν ανάμεικτες. Για ορισμένους, η πώληση της First Republic αντιπροσώπευε την κορύφωση σε ένα δίμηνο έπος που κατέκλυσε μερικούς περιφερειακούς δανειστές. Για άλλους, οι ανησυχίες για μια επίμονη κρίση – και οι φόβοι για τα κλιμακωτά προβλήματα στα εμπορικά ακίνητα – εμφανίζονταν σαν τους ασυνήθιστα γκρίζους ουρανούς που θόλωναν το Μπέβερλι Χιλς.

Υποστήριξαν ότι οι τράπεζες θα αναγκάζονταν να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες που θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητά τους να δανείζουν, τη στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ αρχίζει να αισθάνεται την πλήρη ισχύ των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων της Federal Reserve.

«Υπάρχει μια μικρή τάση να αναπνέουμε με ανακούφιση κάτι τέτοια πρωινά», είπε ο Ντέιβιντ Χαντ, διευθύνων σύμβουλος του διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων PGIM, στους παρευρισκόμενους στο Milken: «Στην πραγματικότητα, μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ».

«Πρώτα απ’ όλα, θα δούμε μια πραγματική ενίσχυση των ρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα σε πολλούς. . . περιφερειακούς δανειστές», είπε ο Χαντ, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος των νέων κανόνων θα είναι «αρκετά περιοριστικός».

Από την πλευρά του ο Ρίσι Καπούρ, διευθύνων σύμβουλος της Investcorp με έδρα το Μπαχρέιν, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίδραση δεύτερης και τρίτης τάξης στον τραπεζικό τομέα . . . πρόκειται να προκαλέσει περιοριστικές οικονομικές συνθήκες».

«Αυτή είναι μια κατάσταση που προορίζεται για απογοήτευση», δήλωσε η Κάρεν Κανριόλ-Ταμπούρ,, συν-διευθύντρια επενδύσεων του κολοσσού των hedge funds Bridgewater Associates, αναφερόμενη στην τιμολόγηση της αγοράς που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν από το τέλος του έτους.
«Ήρθε η ώρα οι αγορές να αφομοιώσουν πλήρως το πόσο περιορισμένες θα είναι οι κεντρικές τράπεζες σε σχέση με τα τελευταία 30, 40 χρόνια, όταν κάθε φορά που υπήρχε ένα μικρό βουητό ενός προβλήματος, μπορούσατε απλώς να μειώσετε τα επιτόκια [και] να εκτυπώσετε χρήματα».

Εν τω μεταξύ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του ΔΝΤ, κατηγόρησε τον «εφησυχασμό» για τις χρεοκοπίες των αμερικανικών τραπεζών. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξε περιττή απορρύθμιση. . . και τώρα είδαμε το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουμε. Είδαμε ότι η εποπτεία δεν ήταν στο ίδιο επίπεδο».

Ανθεκτικότητα

Ωστόσο, ορισμένοι ομιλητές στο συνέδριο είπαν ότι η αναταραχή απέδειξε τη συνολική ανθεκτικότητα των αμερικανικών τραπεζών. «Όταν κάνεις ένα βήμα πίσω και κοιτάς τη δομή του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, είναι απίστευτα υγιές», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ.

Και έκανε ιδιαίτερη αναφορά την τελικά ανεπιτυχή προσπάθεια της Citi να στηρίξει εκείνη την First Republic: «Ήμασταν σε θέση να το κάνουμε, με το οποίο όλοι θα έπρεπε να έχουν απίστευτη άνεση», είπε η Φρέιζερ.

Ο επικεφαλής μιας μεγάλης ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας, μιλώντας στους Financial Times τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ιδρύματα σαν τα δικά του θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες χρεοκοπίες και τις αποτιμήσεις.

Στελέχη του τραπεζικού κλάδου χαρακτήρισαν τη συμφωνία σταθεροποιητική. «Η ανθεκτικότητα είναι η λέξη της χρονιάς», δήλωσε η Τζέι Κόφεϊ,  επικεφαλής εταιρικών υποθέσεων της BNY Mellon Corp.  Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη οι ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν αυτό που συνέβη. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι βαθύτερες αιτίες είναι κατανοητές», είπε χαρακτηριστικά.

Η First Republic κατασχέθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ – τον τέταρτο περιφερειακό δανειστή που κατέρρευσε από τις αρχές Μαρτίου. Η JPMorgan συμφώνησε στην εξαγορά αφού οι ιδιωτικές προσπάθειες διάσωσης απέτυχαν να καλύψουν μια τρύπα στον ισολογισμό του δανειστή που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και οι πελάτες διέλυσαν τις καταθέσεις τους.

Ομοιότητες και διαφορές με την SVB

Η αντίδραση στην εξαγορά ήταν πολύ διαφορετική από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η οποία προκάλεσε εκτεταμένη αναταραχή, δήλωσε ο Τζόε Ζάο, διαχειριστής στο venture fund Millennia Capital, σε συνέντευξή του στο συνέδριο Milken. Με τις μετοχές της First Republic να πέφτουν για εβδομάδες, πολλοί venture capitalists και startups έχουν ανοίξει πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς και έλκονται προς τις fintech τραπεζικές εταιρείες, μερικές από τις οποίες προσφέρουν ασφάλιση καταθέσεων πάνω από το όριο των 250.000 δολαρίων του FDIC,  υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Οι περισσότεροι VC και επιχειρηματίες τεχνολογίας είναι ήδη προετοιμασμένοι για αυτό», είπε.

Η Ashley Walker, διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο κεφαλαιαγορών μετοχών στην Jefferies Financial Group Inc., δήλωσε ότι το πέρασμα του χρόνου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank βοήθησε στον περιορισμό των μετασεισμών στην αγορά. «Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι αυτά είναι μεμονωμένα γεγονότα σε αντίθεση με έναν συστημικό κίνδυνο», επεσήμανε.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ

Οι New York Times εκτιμούν ότι η κατάρρευση της First Republic θα μπορούσε να εντείνει τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ: Η αναταραχή που ξεκίνησε με την χρεοκοπία της Silicon Valley Bank έχει κάνει τις τράπεζες και τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς, λένε ειδικοί του κλάδου και οικονομολόγοι. Και αυτή η επιφυλακτικότητα θα μπορούσε να καταστήσει τον δανεισμό πιο δύσκολο και δαπανηρό, εμποδίζοντας την επέκταση των επιχειρήσεων και τις προσλήψεις. Έτσι, κάποιοι αναλυτές σημειώνουν ότι η κατάσχεση της First Republic και τα επακόλουθά της θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη Fed να επιβραδύνει ή να αναστείλει το κύμα αυξήσεων των επιτοκίων, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ενστερνιστούν την εκτίμηση ότι η κατάρρευση της First Republic θα σφίξει ακόμα περισσότερο τις κάνουλες χρηματοδότησης από τις τράπεζες.

Άλλες περιφερειακές τράπεζες, όπως η Zions Bank της Γιούτα και η PacWest του Λος Άντζελες, σταθεροποιήθηκαν ταχύτερα από την First Republic. Έτσι, οι τραπεζικοί αναλυτές δεν βλέπουν άλλον κίνδυνο επικείμενης κατάρρευσης. Οι μετοχές κάθε άλλης τράπεζας του χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν την Παρασκευή, ακόμη και όταν οι μετοχές της First Republic έκλεισαν με πτώση άνω του 40% εν αναμονή της εξαγοράς από τις αρχές των ΗΠΑ.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Με ενιαία γραμμή τοποθετείται η Αθήνα, λέει ο Π.Μαρινάκης για δηλώσεις Ερντογάν

Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Άμυνας αλλά και από τον ίδιο και το σύνολο των μελών...

Απέρριψε έφεση εγγυητών σε δάνειο στη Λαϊκή Τράπεζα το Ανώτατο Δικαστήριο

Με ομόφωνη απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση δύο προσώπων κατά απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, η οποία είχε εκδοθεί εναντίον τους για...

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη ξεκίνησε τη βδομάδα το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει τη Δευτέρα στις 165,62 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,45%. Οριακά μεγαλύτερη άνοδο,...

Αυτοί είναι οι αντίπαλοι των ομάδων μας στην Ευρώπη

Tους αντιπάλους τους σε περίπτωση προκρισης στον επόμενο προκριματικό γύρο των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, στις οποίες συμμετέχουν, έμαθαν τη Δευτέρα οι τέσσερις κυπριακές ομάδες (ΑΠΟΕΛ,...

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα σε 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών – Αιτία οι αναθυμιάσεις από πισίνα

Ελαφράς μορφής αναπνευστικά προβλήματα παρουσίασαν τα 8 παιδιά ηλικίας 10-15 χρονών, που φέρεται να επηρεάστηκαν από αναθυμιάσεις λόγω εργασιών που διεξάγονταν σε πισίνα ξενοδοχείου, στην Γεροσκήπου,...

Διαχειρίσιμη η πυρκαγιά σε Πάχνα και Πραστειό Αυδήμου

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση σε σχέση με την πυρκαγιά που ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Πάχνας και Πραστειού Αυδήμου, ωστόσο ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων παραμένει, αναφέρει σε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!