14.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 19:15

FT: Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;

Τη λεπτομερή καταγραφή των δεδομένων και των πιθανών προκλήσεων στον τομέα της άμυνας που θα αντιμετώπιζε η Ευρώπη σε περίπτωση αποχώρησης ή περιορισμού της συνεισφοράς των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ επιχειρούν οι Financial Times.

Σημειώνεται ότι παρά τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία, στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να βγουν ενισχυμένες από τον πόλεμο, με μεγάλο αριθμό νέων στρατιωτών που θα έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης και με τη Ρωσία πλέον «στα σύνορα με τη συμμαχία μας».

Η ανάλυση των προκλήσεων που φέρνει η πιθανότητα αυτή, σε συνδυασμό με μια πιο ενεργή συμμαχία της Ρωσίας με την Κίνα και με τη Βόρεια Κορέα ενώ οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύονται πιθανώς από την προσήλωση στο ΝΑΤΟ, εγείρει τρία βασικά ερωτήματα, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Τα ερωτήματα αυτά είναι: τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη, τι πρέπει να κάνει πρώτο και πόσο θα κοστίσουν όλα αυτά.

Αν και επισημαίνεται πως πλέον οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει σε σχέδιο ταχείας ανάπτυξης μεγάλων δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη αν κριθεί αναγκαίο, οι FT σχολιάζουν πως η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος καθίσταται αμφίβολη χωρίς την αμερικανική συνδρομή και ηγεσία.

Αναφέρονται ως ενδεικτικές δυσκολίες η εξασθένιση των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια, όπως έχει παραδεχθεί ο νέος Υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι, η μείωση του διαθέσιμου στρατιωτικού υλικού στη Γαλλία και η ελλιπής χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Επικαλούμενο έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα στρατιωτικής ετοιμότητας, να ενισχύσουν την αμυντική βιομηχανία τους και να προβούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις και στην αμυντική καινοτομία.

Σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ σημαντικός εξοπλισμός που παρέχει η Ουάσινγκτον θα ήταν απλά «μη αντικαταστάσιμος», όπως τα μεταγωγικά αεροσκάφη C17. Τα δε μαχητικά F-35 κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στο ΝΑΤΟ.

Γράφημα των FT δείχνει πως το ΝΑΤΟ διαθέτει περίπου 5.000 μαχητικά αεροσκάφη, με τις ΗΠΑ να έχουν 2.951 και οι υπόλοιπες χώρες 2.064, εκ των οποίων τα περισσότερα αμερικανικής προέλευσης.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης πως η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία είναι κατακερματισμένη. Οι ΗΠΑ διαθέτουν 32 τύπους συστημάτων για τις 11 βασικές κατηγορίες οπλικών συστημάτων (μαχητικά αεροσκάφη, άρματα μάχης, αντιτορπιλικά κ.ά.) ενώ η Ευρώπη 172, κάτι που περιορίζει τη διαλειτουργικότητα, ενώ αυξάνει παράλληλα τα κόστη.

Σημειώνεται επιπλέον το πρόβλημα που θα δημιουργούταν στο ΝΑΤΟ αν εξέλειπε η αμερικανική ηγεσία, υπό την οποία έχει μάθει να λειτουργεί η συμμαχία.

Ως προς τη χρηματοδότηση της άμυνας, οι FT αναφέρουν πως οι δαπάνες από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ έχουν μεν αυξηθεί, αλλά οι πρόσθετες ανάγκες χωρίς τη στήριξη των ΗΠΑ θα είναι δύσκολο να καλυφθούν δεδομένων των σφιχτών ευρωπαϊκών προϋπολογισμών.

Γίνεται επίσης αναφορά στην υποστήριξη από χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία ενός κοινού ομολόγου για τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών στην ΕΕ, πρόταση όμως που βρίσκει αντίθετη τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Στα θετικά η εφημερίδα περιλαμβάνει την αποδοτική λειτουργία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας όπως έχει φανεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την αύξηση του ρυθμού παραγωγής οπλισμού υλικού από ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!