7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:08

Eurogroup: Σε ταραγμένα νερά η ευρωπαϊκή οικονομία

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
Πιο αργή ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό «φέρνει» για την ευρωπαϊκή οικονομία η ενεργειακή κριση. Αν μάλιστα υπάρξουν περικοπές στην προσφορά στην ενέργεια τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα δυσμενέστερα για την πορεία της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι ότι η οικονομία πλέει σε «ταραγμένα νερά».

Υπό το πρίσμα των συνθηκών αυτών, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, το Eurogroup θεωρεί ότι οι χώρες, ενόψει και της σύνταξης των προϋπολογισμών για το 2023, θα πρέπει να εστιάσουν σε πολιτικές στήριξης του εισοδήματος με έμφαση στους πιο ευάλωτους, στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και στην ενίσχυση της ανάκαμψης. Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους ανάλογα με το πώς εξελίσσονται οι συνθήκες.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων του Eurogroup, το 2023 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εστιάσουν στην στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στοχεύοντας παράλληλα στη βιωσιμότητα του χρέους καθώς και στην ενίσχυση της ανάκαμψης, διευκολύνοντας επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών χωρίς να προσθέτει πληθωριστικές πιέσεις. «Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να συνεχίσουν να διαφοροποιούνται κατάλληλα ανάλογα με την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσής τους στην κρίση και της εισροής εκτοπισθέντων από την Ουκρανία».

Όσον αφορά μέτρα τα οποία σχετίζονταν με μειώσεις φόρων και ΕΦΚ, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί ο αντίκτυπος της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, θα πρέπει να είναι προσωρινά και να προσαρμόζονται ολοένα και περισσότερο με στόχο τη στήριξη των πιο ευάλωτων. Ετσι, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τάσσονται υπέρ των μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων και λιγότερο εκείνουν που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. «Αναγνωρίζουμε ότι η αρνητική επίδραση στα εισοδήματα λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί διαρκώς μέσω αντισταθμιστικών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα απαιτηθούν επενδύσεις μεσοπρόθεσμα στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας».

Στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αυξημένες αντοχές με βάση και τα στοιχεία της κατανάλωσης, των επενδύσεων, της ανεργίας αλλά και του τουρισμού αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από τις Βρυξέλλες. Άλλωστε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχε προβλέψει ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα να είναι αρκετά υψηλότερος σε σχέση με την τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,1% το 2022. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χρειάζονται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλλά και συντονισμός για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης. «Εμείς ως Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη, για όσο χρειαστεί, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα βλέμματα στρέφονται στην Πέμπτη οπότε και η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει της νέες προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, η Κομισιόν θα αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τόσο φέτος όσο και το 2023.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία η 20η Ιουλίου οπότε και η Κομισιόν αναμένεται να αποκαλύψει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με στοχο τη ροή φυσικού αερίου όπου χρειάζεται περισσότερο εντός της Ε.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!