Στις 8 Απριλίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X, το οποίο – όπως είπε – δείχνει έναν από τους δύο Κινέζους που αιχμαλωτίστηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ενώ πολεμούσαν για τη Ρωσία.
Η Κίνα πλέον στηρίζει στρατιωτικά τη Ρωσία, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου, και «οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα πρέπει να δώσουν προσοχή». Την επόμενη μέρα δημοσίευσε δεύτερο βίντεο και με τους δύο άνδρες, οι οποίοι έδωσαν τα ονόματά τους ως Ζανγκ Ρενμπό και Ουάνγκ Γκουανγκτζουν, καθώς και εικόνες από τα κινεζικά τους διαβατήρια. Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία γνωρίζει πάνω από 150 Κινέζους υπηκόους που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε ότι δεν υποστηρίζει τη συμμετοχή των πολιτών της «σε στρατιωτικές επιχειρήσεις οποιασδήποτε πλευράς». Η κινεζική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ουδετερότητα και προσέχει να μην εμπλακεί άμεσα στρατιωτικά.
Our military has captured two Chinese citizens who were fighting as part of the Russian army. This happened on Ukrainian territory—in the Donetsk region. Identification documents, bank cards, and personal data were found in their possession.
We have information suggesting that… pic.twitter.com/ekBr6hCkQL
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 8, 2025
Όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του ο Economist δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι Κινέζοι που πολεμούν υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζονται από το κράτος. Ωστόσο, η παρουσία τους δεν προκαλεί έκπληξη. Κινέζοι μαχητές και από τις δύο πλευρές του πολέμου, σύμφωνα με τον Economist, έχουν ανεβάσει βίντεο με τα κατορθώματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τη διάρκεια της σύρραξης.
Πηγαίνουν για τα χρήματα
Όσοι πολεμούν για τη Ρωσία δηλώνουν πως το κάνουν για συγκινήσεις και χρήματα. Ορισμένοι κινούνται και από εθνικισμό. Ένας 23χρονος από την επαρχία Γκανσού είπε στο Initium, ανεξάρτητο μέσο εκτός Κίνας, ότι πέταξε στη Μόσχα το 2023, αφού είδε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υποσχόταν υψηλούς μισθούς. Εργαζόταν ως πυροσβέστης, κερδίζοντας 3.000 γουάν (400 δολάρια) τον μήνα. Ως μισθοφόρος θα μπορούσε να κερδίζει πέντε φορές περισσότερα.
Ένας άλλος μαχητής, με το ψευδώνυμο «Red Macaron» στο Douyin (το TikTok της Κίνας), είπε ότι ήθελε να ζήσει τον πόλεμο, εμπνευσμένος από κινέζικες φιλοπολεμικές ταινίες. Επέλεξε να πολεμήσει με τους Ρώσους επειδή ήταν πιο εύκολο να πάρει βίζα, όπως είπε σε κινεζικά μέσα. Ο Ζάο Ρούι, 38 ετών από το Τσονγκτσίνγκ, φέρεται να εντάχθηκε στον πόλεμο επειδή ήθελε να πολεμήσει όποιους Ιάπωνες βοηθούσαν την Ουκρανία. Σκοτώθηκε το 2023 από ουκρανικό drone.
Αλλά το μετανιώνουν
Αυτό που ενώνει τους περισσότερους Κινέζους στρατιώτες είναι το γεγονός ότι… το μετανιώνουν. Πριν πεθάνει, ο Ζάο είχε δημοσιεύσει βίντεο στο Douyin, προειδοποιώντας άλλους Κινέζους να μην πάνε. «Βρείτε δουλειά στην Κίνα, θα βγάλετε τα ίδια λεφτά», έλεγε. Ο Ζου Ζιτσιάνγκ, άλλος ένας μισθοφόρος, είπε στο Douyin ότι οι Ρώσοι «δεν μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους». Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εξόριστη Κινέζα δημοσιογράφο Τσάι Τζινγκ, ο «Red Macaron» δήλωσε ότι οι Ρώσοι τούς χρησιμοποιούν ως «τροφή για τα κανόνια». Αφού παραπονέθηκε για τον εξοπλισμό, φυλακίστηκε σε λάκκο μαζί με Ρώσους λιποτάκτες. Είπε ότι είχε χάσει τη θέληση να πολεμήσει, αλλά δεν του επέτρεπαν να φύγει και δεν πίστευε ότι η κινεζική πρεσβεία θα τον βοηθούσε.
Και στο πλευρό της Ουκρανίας
Ορισμένοι εθελοντές πολεμούν και στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο Πενγκ Τσενλιάνγκ από την επαρχία Γιουνάν είχε κρατηθεί στην Κίνα για επτά μήνες, αφού ανήρτησε μηνύματα κατά της Ρωσίας και υπέρ της Ουκρανίας στην πλατφόρμα X το 2023. Το 2024 κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων του ουκρανικού στρατού. Σκοτώθηκε αργότερα τον ίδιο χρόνο. Πριν πεθάνει, είχε φτιάξει ένα βίντεο κρατώντας τη σημαία της Ταϊβάν, λέγοντας πως ήθελε να τον θυμούνται μαζί με τον Τσενγκ Σενγκ-κουάνγκ, εθελοντή από την Ταϊβάν που σκοτώθηκε πολεμώντας για την Ουκρανία το 2022.
Οι θάνατοι Κινέζων μαχητών και από τις δύο πλευρές έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις στο διαδίκτυο για το αν πρόκειται για γενναίους ήρωες, κυνικούς μισθοφόρους ή παραπλανημένους εθνικιστές. Η κινεζική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση σε αυτή τη συζήτηση. Τώρα, ίσως χρειαστεί να το κάνει.
Πηγή: Ναυτεμπορική