Της Έφης Τριήρη
Τα κρυπτονομίσματα έχουν αναδειχθεί σε μία επένδυση για «γερά νεύρα», καθώς ο ψηφιακός κόσμος μας έμαθε πολύ καλά τι σημαίνει απότομη βουτιά και ξαφνική άνοδος. Τα κρυπτονομίσματα έχουν τη μοναδική δυνατότητα να χάνουν μέσα σε 24 μόλις ώρες ή και λιγότερο 10.000 δολάρια ή 20%, για να τα ξανακερδίζουν πολύ εύκολα, και «πάλι από την αρχή». Με τη λατρεία ή την απέχθεια των επενδυτών να εκφράζεται με τον ίδιο έντονο τρόπο. Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Τσάρλι Μάνγκερ, ευχήθηκε πρόσφατα να μην είχαν ανακαλυφθεί ποτέ και έδωσε τα εύσημα στην Κίνα για τα μέτρα καταστολής που έχει υιοθετήσει, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρα κράτη.
Το Ελ Σαλβαδόρ όμως αγοράζει μετά μανίας στα χαμηλά ολοένα και περισσότερα κρυπτονομίσματα, μεγάλοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι τα συμπεριλαμβάνουν στα συστήματα πληρωμών τους και θεσμικοί επενδυτές λένε «ναι» στην τοποθέτησή τους, εν μέσω αντικρουόμενων εκτιμήσεων, άλλοι το βλέπουν στα 100.000 δολάρια τα επόμενα δύο έτη και άλλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για «μεγάλη διόρθωση» το επόμενο έτος. Οι κορυφαίοι της αμερικανικής αγοράς κρυπτονομισμάτων κλήθηκαν να καταθέσουν ενώπιον του Κογκρέσου για τον τρόπο που λειτουργούν τα προϊόντα των κρυπτονομισμάτων εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσουν το χρηματοοικονομικό σύστημα, καθώς βοηθούν στη φοροδιαφυγή και σε εγκληματικές ή παράνομες δραστηριότητες. Απώτερος στόχος να θεσπιστεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την εποπτεία της εν λόγω αγοράς. Προηγουμένως όμως οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν κάποια «σκοτεινά» σημεία και πρωτίστως το ίδιο το καθεστώς τους. Πού ακριβώς υπάγονται τα κρυπτονομίσματα: στα χρεόγραφα ή στα εμπορεύματα; Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί ότι υπάρχουν κενά.
Τελικά, όπως φαίνεται, την απάντηση έρχονται να δώσουν οι ίδιες οι αγορές. Ενώ μέχρι πρότινος θεωρούνταν πιο ασφαλές ενεργητικό, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία σύμπλευση με τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές αγορές, που σημαίνει ότι όταν «ξεσπά καταιγίδα» στις μετοχές ή στα ομόλογα, σαρώνει και τα κρυπτονομίσματα. Η τιμή του bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 500% την τελευταία διετία, με κάποιους επενδυτές -ερασιτέχνες στην ουσία- να «θεμελιώνουν» τη θεωρία ότι τα κέρδη θα είναι ασύνδετα με τις άλλες κατηγορίες ενεργητικού. Οι μικροεπενδυτές είδαν στην αρχή του έτους με υπερβολικά «καλό μάτι» την είσοδο ολοένα και περισσότερων θεσμικών στην αγορά, με την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει νέος γύρος ανόδου. Όμως, το τελευταίο Σαββατοκύριακο πιστοποίησε μία τάση που διαφαινόταν εδώ και καιρό, ότι η αγορά των cryptos απέκτησε νέα «τρωτά σημεία».