Tης Μαρίας Θεοφάνους*
Για την επίτευξη μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής βιομηχανίας, η αξιοποίηση της γνώσης αποτελεί αναπόσπαστο εργαλείο, ενισχύοντας την καινοτομία και διασφαλίζοντας τη στρατηγική αυτονομία σε μια ανοιχτή οικονομία στην Ευρώπη.
Στις 23 Μαΐου 2024, το Συμβούλιο της Ε.Ε. υιοθέτησε συμπεράσματα που στοχεύουν στην ενίσχυση της αξιοποίησης της γνώσης, ως εργαλείο για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής βιομηχανίας και για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας σε μια ανοιχτή οικονομία στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τυποποίησής (CEN) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ηλεκτροτεχνικής Τυποποίησης (CENELEC) χαιρέτησαν την απόφαση αυτή, αναγνωρίζοντας τη στρατηγική αξία της τυποποίησης στην ενίσχυση του τοπίου αξιοποίησης της γνώσης και εκφράζοντας τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων.
Τα συμπεράσματα αυτά επικεντρώνονται σε αρκετούς βασικούς τομείς, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., η προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής μετάβασης, και η διασφάλιση της βιωσιμότητα. Δίνεται επίσης έμφαση στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αξιοποίησης της γνώσης μέσω της ανάπτυξης ισχυρών μηχανισμών χρηματοδότησης, υποστηρικτικών πολιτικών και πλαισίων εφαρμογής. Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση των επενδύσεων σε δραστηριότητες καινοτομίας και έρευνας που μπορούν να μετατραπούν σε πρακτικές και εμπορικά αξιοποιήσιμες λύσεις, διασφαλίζοντας έτσι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εφαρμόζονται αποτελεσματικά σε πραγματικούς τομείς προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας.
Επιπλέον, το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης ενός Ευρωπαϊκού δικτύου διαμεσολαβητών στο τοπίο της καινοτομίας. Η ενίσχυση του δικτύου αυτού θα απαρτίζεται από κέντρα καινοτομίας, γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας, ερευνητικά κέντρα και κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, διασφαλίζοντας ότι οι καινοτομίες φτάνουν στην αγορά με αποτελεσματικό τρόπο. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διευκόλυνση της πρόσβασης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στις ερευνητικές και τεχνολογικές υποδομές, αναγνωρίζοντας τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ στην πρόσβαση σε προηγμένη έρευνα και καινοτομίες.
Το Συμβούλιο επίσης υποστηρίζει την ανάπτυξη υπηρεσιών υποστήριξης που σχετίζονται με την κατάρτιση και τα πρότυπα. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή υπηρεσιών για την προσφορά προγραμμάτων κατάρτισης για την ενίσχυση των δεξιοτήτων στη διαχείριση της καινοτομίας, τη συμμόρφωση με κανονισμούς και τα πρότυπα. Η έμφαση στο ρόλο της τυποποίησης είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς διασφαλίζει ότι οι νέες τεχνολογίες και προϊόντα μπορούν να υιοθετηθούν ευρέως. Η διασφάλιση αυτή είναι κρίσιμη για την αποδοχή και τη διείσδυση των προτύπων στην αγορά, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Επιπρόσθετα, η σύσταση του Συμβουλίου υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά τον σημαντικό ρόλο της τυποποίησης και των προτύπων ως προς τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τη μετατροπή των αποτελεσμάτων της έρευνας σε πρακτικές εφαρμογές. Μέσω της τυποποίησης, δημιουργείται ένα σταθερό πλαίσιο που διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων, ενώ παράλληλα εξασφαλίζει ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι συμβατές με τα διεθνή πρότυπα. Αυτό επιτρέπει στις επιχειρήσεις να καινοτομούν με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι τα προϊόντα τους θα είναι αποδεκτά τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι και στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους. Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης CEN & CENELEC αναγνωρίζουν τη στρατηγική αξία της τυποποίησης στην ενίσχυση του τοπίου αξιοποίησης της γνώσης και είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την εφαρμογή των συστάσεων του Συμβουλίου.
Η στρατηγική προσέγγιση της Ε.Ε. για την ενίσχυση της αξιοποίησης της γνώσης και της τυποποίησης συνδέεται άμεσα με τις προσπάθειες του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης (CYS).
Η αποστολή του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης CYS επικεντρώνεται στην ενίσχυση των προτύπων και της εκπαίδευσης, προωθώντας μια κουλτούρα αξιοποίησης της γνώσης. Η υποστήριξη στην ανάπτυξη υπηρεσιών κατάρτισης από το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενισχύει περαιτέρω τις προσπάθειες του CYS να εξοπλίσει τους επαγγελματίες με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης βιομηχανίας, συμβάλλοντας έτσι και στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη.
Πηγή: CEN & CENELEC
*Η Μαρία Θεοφάνους εργάζεται ως Βοηθός Λειτουργός Ενημερωτικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).