6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 23:00

Ώρα για ρύθμιση της τηλεργασίας προς όφελος της κοινωνίας

του  Ξενή Χ. Ξενοφώντος*

  • Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη  Συμφωνία – Πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Η πανδημία, πέραν από τα πολλά δεινά που επεσώρευσε στις κοινωνίες παγκοσμίως, αναγκάζει τις κυβερνήσεις και τους παραγωγικούς φορείς να επιταχύνουν  την εφαρμογή   μέτρων και πολιτικών  για προσαρμογή στα νέα δεδομένα της  οικονομικής ψηφιοποίησης. Τόσο στην Κύπρο, όσο και στις πλείστες χώρες του πλανήτη, η τηλεργασία, είτε το θέλουμε  είτε όχι, άρχισε να γίνεται μέρος της ζωής μας.  Ειδικά τους τελευταίους μήνες του εγκλεισμού,  ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, διεκπεραιώνουν μεγάλο μέρος της  εργασίας τους από το σπίτι. Αναπόφευκτα,  η εξ αποστάσεως εργασία δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αγορά εργασίας με τα καλά και τα κακά του,  ή καλύτερα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του.

Είναι θέμα,λοιπόν,  του καθενός να κρίνει τα θετικά και τα αρνητικά της τηλεργασίας, καθώς η κοινωνική, ατομική /οικογενειακή κατάσταση  και τα θέλω της ζωής, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.  Στο δια ταύτα, το πιο σημαντικό για τα κοινωνικοοικονομικά μας πράγματα είναι να καθορισθούν  σε επίσημο επίπεδο κανόνες που να ρυθμίζουν  την τηλεργασία ξεκαθαρίζοντας την σχέση εργαζόμενου/εργοδότη.  Μέγα ζητούμενο,  είναι να εξευρεθεί η χρυσή τομή  ώστε  οι τηλεργαζόμενοι να απολαμβάνουν  τα ίδια συλλογικά δικαιώματα με τους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Προς τούτο, απαιτείται διαβούλευση μεταξύ των εργοδοτών και των εκπροσώπων των εργαζομένων, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας η οποία για δεκαετίες αποτελεί το  κοινά αποδεκτό εργαλείο ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον τόπο μας.

Στο τραπέζι του  κοινωνικού διαλόγου θα πρέπει να τεθούν  λεπτές πτυχές που διέπουν την τηλεργασία, όπως:

  • Η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.
  • Οι τηλεργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που διασφαλίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις με αυτά που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης.
  • Η άρνηση ενός εργαζόμενου να αποδεχθεί την τηλεργασία δεν αποτελεί από μόνη της αιτία διακοπής της εργασιακής σχέσης ούτε τη μεταβολή των όρων και των συνθηκών απασχόλησης αυτού του εργαζόμενου.
  • Ο εργοδότης παρέχει όλη την κατάλληλη τεχνική υποστήριξη και καλύπτει όλο το κόστος που συνδέεται με την εργασία και ιδίως το κόστος των επικοινωνιών. Ευθύνη των εργαζομένων είναι η καλή συντήρηση του εξοπλισμού.
  • Ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την προστασία της υγείας και της επαγγελματικής ασφαλείας του τηλεργαζόμενου σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές συμβατικές διατάξεις.
  • Ο τηλεργαζόμενος καθορίζει την οργάνωση του χρόνου εργασίας του μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας των συλλογικών συμβάσεων και των κανονισμών λειτουργίας της επιχείρησης.
  • Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να τηρεί το ωράριο εργασίας και να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζόμενου, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του υπαλλήλου.

Ήδη, η  Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου, ΣΕΚ,  δια του γενικού της γραμματέα  Ανδρέα Φ. Μάτσα,  ανέλαβε πρωτοβουλία  για συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καθορισθούν τα πρώτα  κοινά  βήματα  για ρύθμιση της τηλεργασίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες  θεωρούνται  αναγκαίες, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία και η επίδραση της στα κοινωνικοοικονομικά πράγματα της χώρας επιβεβαιώνουν πως ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διαχείριση κρίσεων και στον προσδιορισμό πολιτικών/ διαδικασιών επίλυσης προβλημάτων, πρέπει να είναι πρωτοποριακός και καθοριστικός. Πρός την κατεύθυνση αυτή, οι κοινωνικοί εταίροι της Κύπρου καλούνται να αξιοποιήσουν την υφιστάμενη Συμφωνία – Πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι προς το συμφέρον της οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου να υπάρξει το συντομότερο  συλλογική συμφωνία για ρύθμιση  της τηλεργασίας, ως νέας μορφής απασχόληση,  η οποία αναπόφευκτα μπαίνει σιγά- σιγά στην καθημερινότητα  του πολίτη. Το πλαίσιο  αυτής της συμφωνίας είναι βέβαιον ότι  θα επενεργήσει  ως  όχημα για ομαλή μετάβαση στο νέο εργασιακό πεδίο που σηματοδοτεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας και κατεπέκταση η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. *δημοσιογράφος, διευθυντής γραφείου τύπου ΣΕΚ

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!