14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:21

«Ψίθυροι» για μετάθεση των εκλογών στην Τουρκία μετά τις κραυγές από τα συντρίμμια – Από τι θα εξαρτηθεί

Οργή, απελπισία, απόγνωση και τρόμος για την επόμενη ημέρα. Η Τουρκία μετά τον σεισμό άλλαξε για πάντα με εκατομμύρια πληγέντες από τα φονικά Ρίχτερ που σκόρπισαν τον όλεθρο να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Την ώρα που οι διασώστες επιχειρούν ακόμη στα χαλάσματα σώζοντας ζωές, οι κραυγές των συγγενών θυμάτων από τις ισοπεδωμένες περιοχές καθώς και οι φωνές για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός τις πρώτες ώρες σε αυτή τη βιβλική ομολογουμένως καταστροφή, φτάνουν μέχρι τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο σεισμός έπληξε μία τεράστια έκταση της Τουρκίας αλλάζοντας τις ζωές πάνω από 13 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταρρεύσει σε μία ακτίνα 450 χιλιομέτρων. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 21.000 ωστόσο οι εκτιμήσεις για τον τελικό αριθμό είναι κάτι παραπάνω από εφιαλτικές, καθώς ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να ξεπεράσουν τις 50.000. 

Τι θα γίνει με τις εκλογές

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να επανέλθει στην κατάσταση προ του σεισμού. Την ίδια στιγμή, έχουν αρχίσει να υπάρχουν «ψίθυροι» στη γειτονική χώρα σχετικά με τη μετάθεση των εκλογών οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. 

Ένα ενδεχόμενο αρκετά πιθανό, καθώς η καταστροφή σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας είναι σχεδόν ολοκληρωτική αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους.

Ουδείς αυτή τη στιγμή θα κατηγορούσε τον τούρκο πρόεδρο εάν θα αποφάσιζε να μεταθέσει τον χρόνο των εκλογών. Το Σύνταγμα άλλωστε της Τουρκίας προβλέπει την μετάθεση των εκλογών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που καλύπτουν και αυτές των φυσικών καταστροφών.

Σε κάθε περίπτωση, η διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση των εκλογών.

«Είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλάμε για τις εκλογές», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήδη για τρεις μήνες. Το 15% του πληθυσμού ζει σε εκείνη την περιοχή, μια περιοχή που παράγει σχεδόν το 10% του ΑΕΠ».

Είπε ακόμη πως το κόμμα του Ερντογάν θα εξετάσει το θέμα, αλλά άφησε να εννοηθεί πως είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί οτιδήποτε αμέσως μετά τον σεισμό και ενώ ο απολογισμός των νεκρών εξακολουθεί να αυξάνεται.

Η επόμενη μέρα

Αναφορικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αυτός ο οποίος καλείται αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει αυτήν την τρομακτική καταστροφή και να κάνει ότι μπορεί για να σταθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η Τουρκία στα πόδια της.

Πάρα τις υποσχέσεις  για ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών μέσα σε ένα χρόνο, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο δεδομένου του μεγέθους της καταστροφής, το μόνο σίγουρο είναι πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο σε αυτές τις πόλεις όση βοήθεια και έρθει.

Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για τον τούρκο πρόεδρο είναι να μπορέσει να στηρίξει έναν τεράστιο αριθμό πληγέντων από τους φονικούς σεισμούς, να εξασφαλίσει στέγαση και να τους παράσχει τροφή και οικονομική στήριξη. Το γνωρίζει και ο ίδιος πως ότι και να προσφέρει δεν είναι αυτό που θα περιμένουν εκατομμύρια άνθρωποι που είδαν τις πόλεις τους και τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται. Πού είδαν δικούς τους ανθρώπους να θάβονται κάτω από τα ερείπια. 

Οργή και απόγνωση στα συντρίμμια

Ενδεικτικό της οργής των Τούρκων πολιτών προς την κυβέρνηση  είναι το απλό και ξεκάθαρο μήνυμα, ενός εξ αυτών, του Χακάν Τανριβερντί, προς τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κάνει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, δίνει υποσχέσεις.

«Σκοπός μας είναι να ανοικοδομήσουμε την κατεστραμμένη υποδομή μέσα σε έναν χρόνο, σε τριώροφα και τετραώροφα κτίρια». 

Ο αντίκτυπος των σεισμών στη δημόσια Υγεία

Ο τούρκος πρόεδρος πάντως, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα και ένα άλλο ζήτημα που αφορά στο ενδεχόμενο προκύψει έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων.

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ, χτυπά καμπανάκι κινδύνου τονίζοντας ότι πάντα σε τέτοιες ανθρωπιστικές κρίσεις και σε τέτοιες φυσικές καταστροφές ελλοχεύει ο κίνδυνος να έχουμε μια αλυσίδα παράπλευρων απωλειών και προβλημάτων στη συνέχεια, όπως είναι τα προβλήματα δημόσιας υγείας.

«Φανταστείτε τώρα για ένα τόσο μεγάλο σεισμό σε μια τόσο μεγάλη περιοχή, με τόσα σημαντικά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για να έχουμε έξαρση διαφόρων ιογενών βακτηριακών λοιμώξεων και πιθανών επιδημιών στο άμεσο μέλλον. Μετά τις απώλειες αυτών των ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφές που έχουν συμβεί στη συγκεκριμένη περιοχή» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Σημείωσε ακόμη ότι πέρα από τις αναπνευστικές λοιμώξεις που συνήθως έρχονται πρώτες μετά από μια τέτοια φυσική καταστροφή, κάτι άλλο που παρατηρούμε επίσης είναι οι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και κυρίως η χολέρα.

«Αυτό που φοβόμαστε περισσότερο, ακριβώς γιατί το νερό δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε έξαρση χολέρας» εκτίμησε ο κ. Τσακρής.

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!