Tην εκτίμηση ότι η συνάντηση Ουκρανίας-Ρωσίας θα είναι κυρίως «για το θεαθήναι» και ότι δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου σε σχέση με την αναμενόμενη συνάντηση των δύο πλευρών στην Τουρκία την Πέμπτη. Σημείωσε ότι υπάρχει περίπτωση να μην γίνει καθόλου εάν υπάρχουν εχθροπραξίες την ημέρα που θα διεξάγονται οι όποιες συνομιλίες, εκφράζοντας την άποψη ότι «ο Πούτιν δεν θέλει αυτή τη στιγμή εκεχειρία 30 ημερών», αφού η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον πόλεμο.
Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ τί αναμένεται από τη σύνοδο για την Ουκρανία στην Τουρκία την Πέμπτη και την πιθανή συνάντηση των ηγετών Ρωσίας και Ουκρανίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι, «το κρίσιμο θέμα είναι αν αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής βούλησης όλων των πλευρών για ουσιαστική εκεχειρία και έναρξη διαπραγματεύσεων για επίλυση» ή αν είναι διπλωματικοί ελιγμοί για να επιτύχουν κάποιους στόχους που έχουν και όχι την ουσία της λήξης του πολέμου.
Σημείωσε ότι η Ουκρανία είπε ότι είναι έτοιμη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις, εφόσον υπάρξει εκεχειρία 30 ημερών. «Μάλιστα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η «Συμμαχία των Προθύμων», όπως ονομάζεται, κυρίως Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, αλλά και ο Τραμπ είπαν ότι θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία 30 ημερών για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, διαφορετικά δεν έχει νόημα», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν, συνέχισε, «με έναν διπλωματικό ελιγμό αντιπρότεινε αντί για εκεχειρία 30 ημερών, άμεσες διαπραγματεύσεις – μάλιστα ανάλαβε ο ίδιος την πρωτοβουλία μιλώντας με τον (Τούρκο Πρόεδρο) Ερντογάν – για να γίνει συνάντηση ουκρανικής και ρωσικής πλευράς χωρίς καμία προϋπόθεση». Διερωτήθηκε αν θα γίνει συνάντηση των δύο πλευρών εν μέσω εχθροπραξιών. Σημείωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή από πλευράς Ρωσίας η εκεχειρία 30 ημερών, ούτε όμως και η προϋπόθεση που έθετε ο Ουκρανός Πρόεδρος ότι θα συμμετείχε αν υπάρχει εκεχειρία 30 ημερών, διαφορετικά θα ακολουθούσε νέο πακέτο κυρώσεων κατά Μόσχας.
«Άρα μπαίνει εδώ ξεκάθαρο ερώτημα κατά πόσον οι προθέσεις τους είναι ουσιαστικές ή απλά όλες οι πλευρές κάνουν διπλωματικούς ελιγμούς για να μην τους χρεωθεί η άρνηση έναρξης διαπραγματεύσεων και να μην τους επιρριφθεί η ευθύνη για το όποιο ναυάγιο», ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου.
Εξέφρασε την άποψη ότι «ο Πούτιν δεν θέλει αυτή τη στιγμή εκεχειρία 30 ημερών», σημειώνοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση στον πόλεμο. «Έχει ήδη ανακαταλάβει το Κουρσκ και ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση», πρόσθεσε. Σημείωσε ότι η Ουκρανία, χωρίς στήριξη θα χάσει και άλλα εδάφη αν συνεχιστεί ο πόλεμος, και «άρα η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να δεχτεί εκεχειρία και να δώσει την ευκαιρία ανασύνταξης των ουκρανικών δυνάμεων αν δεν πάρει κάποια ουσιαστικά ανταλλάγματα, όπως είναι να επιβεβαιωθεί ότι δεν θα μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, αλλά και ότι θα έχει τον έλεγχο στις περιοχές που έχει κατακτήσει, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από την Ουκρανία».
«Με αυτά τα δεδομένα, η εκτίμηση μου είναι ότι θα είναι η συνάντηση κυρίως για το θεαθήναι, δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα και υπάρχει και περίπτωση να μη γίνει καθόλου εάν υπάρχουν εχθροπραξίες την ημέρα που θα διεξάγονται οι όποιες συνομιλίες», είπε.
Ερωτηθείς για πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι στην Τουρκία ή αν θα σταλούν αντιπρόσωποι, ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι είναι ένα κρίσιμο ζήτημα εάν θα είναι οι δύο άνδρες ή αν θα είναι αντιπροσωπεία. «Η εκτίμηση μου είναι ότι ο Πούτιν δεν θα ήθελε να παρευρεθεί σε μία συνάντηση χωρίς συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος πάνω σε θέματα που έχουν και οι δύο πλευρές στο τραπέζι, πώς θα βρεθούν οι δύο; Εκτός και αν είναι ένα θέατρο του παραλόγου, απλά για να επιβεβαιώσουν ότι δεν μπορούν να βρουν μία λύση», ανέφερε.
Σημείωσε επίσης ότι «σκόπιμα, η Ρωσία δεν θέλει παρουσία τρίτων στις διαπραγματεύσεις, κανενός διαμεσολαβητή, ούτε Ευρωπαίου, ούτε Αμερικανού διότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι από θέση ισχύος, άρα η παρουσία οποιουδήποτε άλλου εκεί που θα λειτουργούσε εξισορροπητικά, δεν εξυπηρετεί τη Ρωσία».
Αναφερόμενος στο γιατί επιλέχθηκε η Τουρκία και πώς επηρεάζεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος της χώρας, ο κ. Χρυσοστόμου είπε ότι ο Πούτιν ήθελε ο ίδιος να καθορίσει και πότε θα γίνουν οι όποιες επαφές και πού θα γίνουν «για να στείλει το μήνυμα ότι αυτός είναι ο παίκτης που καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και όχι οι Ευρωπαίοι και μάλιστα χωρίς όρους». Σημείωσε ότι επέλεξε την Τουρκία, διότι φιλοξένησε ξανά αντίστοιχη συνάντηση. «Άρα εδώ αυτός ο ρόλος, ο τυχοδιωκτικός της Τουρκίας να κρατά και τα δύο σχοινιά έδωσε καρπούς», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν «αποδέχτηκε με μεγάλη προθυμία, διότι ακόμα και να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση είναι αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης της Τουρκίας». Επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν θα είναι μεσολαβητής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού δεν αποδέχεται η Ρωσία κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστόμου, οι μέχρι τώρα προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, «απέβησαν άκαρπες». Σημείωσε δε ότι «βλέπουμε συνέχεια αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις από πλευράς Tραμπ», αφού, όπως είπε, την μία ημέρα αποκαλεί τον Ζελένσκι δικτάτορα, την άλλη θεωρεί ότι είναι καλός παίκτης και συζήτησε μαζί του στο Βατικανό, ενώ επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας . «Και ενώ αρχικά έλεγε ότι είχε η Ρωσία δίκαιο και πρέπει να ξεχάσει η Ουκρανία την Κριμαία, μετά έλεγε ότι θα πρέπει να επιστραφούν όλα τα εδάφη, άρα και από πλευράς ΗΠΑ βλέπουμε μία αλλοπρόσαλλη τοποθέτηση πάνω στο θέμα», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι ο Τραμπ θα ήθελε τις συνομιλίες για δύο λόγους. «Πρώτος λόγος είναι ότι έχει κλειδώσει αυτό που θέλει να πάρει από την Ουκρανία με τη συμφωνία για τις γαίες και από εδώ και πέρα θέλει να καταγράψουν ότι αυτός έπαιξε ρόλο ειρηνοποιού, ότι προσπαθεί και αν αποτύχουν η ευθύνη δεν είναι δική του, αλλά είναι είτε του Ζελένσκι είτε της Ρωσίας».
«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή, τις δύο πλευρές χωρίζει μεγάλη απόσταση εκτός και αν δεχτούν πράγματα που δεν τα έχουν μέχρι τώρα, που το βλέπω πολύ απίθανο», είπε ο κ. Χρυσοστόμου.
Η συνάντηση ενδεχομένως θα γίνει, είπε, «αλλά οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες για να επιρριφθεί στην άλλη πλευρά η όποια αποτυχία».