31.8 C
Nicosia
Παρασκευή 23 Μαΐου 2025 | 18:23

Χάρβαρντ: Τα πάνω κάτω φέρνει η νέα απογόρευση Τραμπ

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα σταματήσει τη δυνατότητα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές, στοχεύοντας σε μια κρίσιμη πηγή χρηματοδότησης.

Η συγκεκριμένη κίνηση σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των προσπαθειών της κυβέρνησης να πιέσει το ίδρυμα να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους του Αμερικανού προέδρου.

Η απόφαση επηρεάζει βαθιά το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Η τελευταία κίνηση υπονομεύει άμεσα την ικανότητα ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ να προσελκύει τους καλύτερους φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αυτή η ικανότητα, σε ολόκληρο τον ακαδημαϊκό χώρο, αποτελεί εδώ και καιρό μια από τις μεγαλύτερες πηγές ακαδημαϊκής, οικονομικής και επιστημονικής δύναμης στην Αμερική.

Είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει μια δεύτερη νομική αμφισβήτηση από το Χάρβαρντ, αναφέρουν οι New York Times. Το πανεπιστήμιο μήνυσε την κυβέρνηση Τραμπ τον περασμένο μήνα για την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών, στις πολιτικές εισαγωγής και στις πρακτικές πρόσληψης.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω ότι με άμεση ισχύ ανακαλείται η πιστοποίηση του προγράμματος φοιτητών και ανταλλαγής επισκεπτών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ», αναφέρεται σε επιστολή της Κρίστι Νόεμ, υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, προς το πανεπιστήμιο.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δήλωσε ότι η ενέργεια αφορά τους σημερινούς και τους μελλοντικούς φοιτητές.

«Το Χάρβαρντ δεν μπορεί πλέον να εγγράψει ξένους φοιτητές και οι υπάρχοντες ξένοι φοιτητές πρέπει να μετεγγραφούν ή να χάσουν το νομικό τους καθεστώς», ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο τύπου μετά την ανάρτηση της επιστολής της διοίκησης από την κ. Νόεμ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργότερα την Πέμπτη.

Περίπου 6.800 διεθνείς φοιτητές φοίτησαν στο Χάρβαρντ το σχολικό έτος 2024-25, δηλαδή περίπου το 27% του φοιτητικού σώματος, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφής του πανεπιστημίου. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από 19,7% το 2010-11.

Η απόφαση της διοίκησης είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση στο πανεπιστήμιο. Τα δίδακτρα στο Χάρβαρντ ανέρχονται σε 59.320 δολάρια για το σχολικό έτος 2025-26, ενώ το κόστος μπορεί να ανέλθει σε σχεδόν 87.000 δολάρια όταν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής και διατροφής. Οι διεθνείς φοιτητές τείνουν να πληρώνουν μεγαλύτερα μερίδια του εκπαιδευτικού κόστους σε σύγκριση με άλλους φοιτητές.

Το αβέβαιο μέλλον των διεθνών φοιτητών

Στο Business Insider μίλησε η φοιτήτρια Σρέγια Μίσρα Ρέντι, αναφερόμενη στην αβεβαιότητα για το ακαδημαϊκό της μέλλον που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ.

Η νεαρή φοιτήτρια, ανέφερε ότι είναι «διεθνής φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγεσίας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Χάρβαρντ και αναστατώνομαι από την είδηση ότι η διοίκηση Τραμπ εμποδίζει το Χάρβαρντ να εγγράψει ξένους φοιτητές. Μετακόμισα στις ΗΠΑ από την Ινδία το 2021 για να κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Πανεπιστήμιο Duke και στη συνέχεια βρήκα τη δουλειά των ονείρων μου στο Όστιν.

Αφού άρχισα να εργάζομαι, εντόπισα το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Χάρβαρντ, το οποίο είναι μια εναλλακτική λύση στο executive MBA τους. Έκανα αίτηση και δεν πίστευα ιδιαίτερα ότι θα γινόμουν δεκτή, αλλά έγινα. Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου.

Όταν το είπα στους γονείς μου, ήταν τόσο ενθουσιασμένοι. Από μετανάστης πρώτης γενιάς στις ΗΠΑ έγινα δεκτή σε μία από τις καλύτερες σχολές του κόσμου».

Η Μίσρα Ρέντι ανέφερε ότι έλαβε δάνειο για να καλύψει το κόστος της εγγραφής και ότι τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος, μέχρι τον Ιούλιο. Όταν έμαθε για την απόφαση ένιωσε «μουδιασμένη για ένα λεπτό, επειδή ήξερα ότι η τελευταία φάση του προγράμματός μου θα ξεκινούσε σε λίγες ημέρες και ότι θα ταξίδευα στη Βοστώνη τον Ιούλιο. Τα εισιτήριά μου είναι όλα κλεισμένα. Όταν διάβασα τα νέα, το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να στείλω μήνυμα στον πατέρα μου στην Ινδία, λέγοντάς του ότι δεν ξέρω αν θα μπορέσω να αποφοιτήσω από το Χάρβαρντ. Δεν ξέρω αν θα μου επιτραπεί να επιστρέψω στην πανεπιστημιούπολη ή αν θα μπορέσω να ταξιδέψω στη Βοστώνη και ανησυχώ πραγματικά».

Η φοιτήτρια απέστειλε email στο πανεπιστήμιο για να ενημερωθεί σχετικά με το τι είχε συμβεί και αν υπήρχε κάποια ενημέρωση, χωρίς εντούτοις να λάβει κάποια απάντηση.

«Το να μπω στο Χάρβαρντ δεν αφορούσε μόνο το πτυχίο αυτό καθαυτό – αφορούσε το να σπουδάσω σε ένα από τα πανεπιστήμια των ονείρων μου. Δεν έχει νόημα για μένα να προσπαθήσω να αποκτήσω το ίδιο πτυχίο από οποιαδήποτε άλλη σχολή ή χώρα. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε φάση θεώρησης της βίζας προαιρετικής πρακτικής άσκησης (OPT) που λήγει τον Ιανουάριο, και δεν είχα καμία τύχη να με επιλέξουν για θεώρηση H-1B. Έτσι, σχεδιάζω να εγκαταλείψω τη χώρα τον Ιανουάριο», τονίζει η Σρέγια Μίσρα Ρέντι και ολοκληρώνει λέγοντας ότι «δεν ξέρω πού θα πάω ή τι θα κάνω. Είναι όλα στον αέρα τώρα».

Η απαγόρευση «σκοτώνει» τα αθλήματα;

Ορισμένες από τις αθλητικές ομάδες του Χάρβαρντ θα εξαλειφθούν ουσιαστικά μετά την απόφαση της διοίκησης Τραμπ που ανακοινώθηκε την Πέμπτη.

Επτά από τους οκτώ κωπηλάτες της ανδρικής ομάδας πληρώματος βαρέων βαρών που μόλις κέρδισε τον τίτλο στα ανατολικά σπριντ – και κατευθύνεται προς το εθνικό πρωτάθλημα – αναφέρουν διεθνείς πόλεις καταγωγής στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Ο Μικ Τόμπσον, ο πρώτος σκόρερ την περασμένη σεζόν, και ο Τζακ Μπαρ, ο οποίος ήταν αρχηγός, είναι μεταξύ λίγων Καναδών στη λίστα του ανδρικού χόκεϊ. Τα 10 από τα 13 μέλη της ανδρικής ομάδας σκουός και περισσότερα από τα μισά ρόστερ του γυναικείου ποδοσφαίρου και του γκολφ αναφέρουν επίσης ξένες χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press.

Οι 42 ομάδες πανεπιστημιακών αθλημάτων του Χάρβαρντ είναι οι περισσότερες στη χώρα, και το Sportico ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το 21% των παικτών στα ρόστερ της σχολής για τις περιόδους 2024-25 – ή 196 από τους 919 αθλητές – είχαν διεθνή προέλευση. Ο ιστότοπος σημείωσε ότι ορισμένοι θα μπορούσαν να είναι πολίτες των ΗΠΑ ή κάτοχοι πράσινης κάρτας που δεν θα χρειάζονταν μία από τις διεθνείς βίζες που τίθενται επί τάπητος σε έναν κλιμακούμενο αγώνα που βασίζεται στους ισχυρισμούς της διοίκησης ότι το σχολείο απέτυχε να προστατεύσει τους Εβραίους φοιτητές από τον αντισημιτισμό.

Η Δημοκρατική κυβερνήτης της Μασαχουσέτης Μόρα Χίλι, που έπαιζε μπάσκετ στο Χάρβαρντ, δήλωσε ότι οι αθλητές είναι μεταξύ των 85.000 ξένων φοιτητών που έρχονται στην πολιτεία για να «σπουδάσουν, να διεξάγουν έρευνα, να ιδρύσουν επιχειρήσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και καινοτομίες».

«Ο πρόεδρος Τραμπ τιμωρεί τους φοιτητές μας και βλάπτει την οικονομία μας, και όλα αυτά στο πλαίσιο της ατζέντας του να φιμώσει όποιον διαφωνεί μαζί του», είπε. «Οι μόνοι που επωφελούνται από τις ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ είναι η Κίνα και άλλες χώρες που ήδη προσλαμβάνουν αυτούς τους φοιτητές. Είναι το ακριβώς αντίθετο από το ‘America First’».

Πηγή: In.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΑΝΑΛΥΣΕΙΣ-ΑΡΘΡΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΧάρβαρντ: Τα πάνω κάτω φέρνει η νέα απογόρευση Τραμπ