7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 10:16

Υπ.Υγείας: Το κράτος δεν μπορεί να στηρίζει τον ΟΚΥπΥ επ’ αόριστον

Το κράτος δεν μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει τον ΟΚΥπΥ επ’ αορίστον.  Αυτό υπογραμμίζει σε αποκλειστική συνέντευξη του στο nomisma ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανού, προσθέτοντας ότι πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις καθώς είναι απαραίτητο τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν και να έχουν οικονομική σταθερότητα, διασφαλίζοντας την ποιότητα των περιεχομένων υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στις εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων, τονίζει ότι αυτό το φαινόμενο δείχνει ότι ο τομέας της υγείας στην Κύπρο έχει μέλλον και προοπτική.

Για αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στο ΓεΣΥ, ο κ. Δαμιανού αποκαλύπτει ότι το υπουργείο προωθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για την εξάλειψη των δυσλειτουργιών.  Αυτό αφορά, όπως αποκαλύπτει ο κ. Υπουργός, τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης που θα προσαρμόζει τα διεθνή κλινικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες στα δεδομένα της Κύπρου, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική παροχή φροντίδας σε όλα τα επίπεδα υγείας.

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Υπουργού Υγείας είναι η εξής:

Πόσο καλύτερη είναι σήμερα, με το ΓεΣΥ, η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας από τα νοσοκομεία μας;

Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά με την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΑΥ για τα πέντε χρόνια λειτουργίας του, το 92% των πολιτών θεωρεί ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι ήταν πριν την εισαγωγή του ΓεΣΥ. Η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συστήματος, καθώς όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης, έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν τις απαραίτητες υπηρεσίες.

Όσον αφορά την ποιότητα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το ΓεΣΥ βρίσκεται μόλις στην πενταετία του και τα δύο από αυτά τα χρόνια ήταν κυριολεκτικά αφιερωμένα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο βελτίωσης.

Η αναβάθμιση της ποιότητας παραμένει προτεραιότητα για εμάς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες των πολιτών και να ενισχύσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ποια η εικόνα με τα οικονομικά των δημοσίων νοσηλευτηρίων και τι θα γίνει αν συνεχίζουν να θεωρούνται ως μη βιώσιμα;

Η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα από την αρχή, κυρίως λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα δημόσια νοσηλευτήρια έπαιξαν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ ο ιδιωτικός τομέας αναλάμβανε άλλες υπηρεσίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να υποστούν πίεση και να καθυστερήσουν την εφαρμογή των στρατηγικών τους στόχων.

Ωστόσο, δεν μπορεί το κράτος να συνεχίσει να στηρίζει τον ΟΚΥπΥ επ’ αόριστον. Πρέπει να βρεθούν βιώσιμες λύσεις, καθώς είναι απαραίτητο τα δημόσια νοσηλευτήρια να αυτονομηθούν και να έχουν οικονομική σταθερότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πως αξιολογείτε τις συνεχείς εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων από το ίδιο επιχειρηματικό σχήμα;

Οι συνεχείς εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων δείχνουν ότι ο τομέας της υγείας στην Κύπρο έχει μέλλον και προοπτική. Είναι σαφές ότι το ΓεΣΥ παρέχει οικονομικά κίνητρα, καθιστώντας τον τομέα ελκυστικό για επενδυτές. Από τη στιγμή που διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα και η γενναιοδωρία του ΓεΣΥ χρησιμοποιείται προς όφελος της ποιότητας και της βελτίωσης των υποδομών, τέτοιες επενδύσεις μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Ποια επιπλέον μέτρα σκέφτεται να λάβει η κυβέρνηση για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις στο σύστημα υγείας;

Για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση προγραμματίζει την υλοποίηση ενός ιδιαίτερα σημαντικού μέτρου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει το πιο ισχυρό μέσο για την εξάλειψη των δυσλειτουργιών. Πρόκειται για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης. Το Κέντρο αυτό θα προσαρμόζει διεθνή κλινικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες στα δεδομένα της Κύπρου, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική παροχή φροντίδας σε όλα τα επίπεδα υγείας. Παράλληλα, θα παρέχει εκπαίδευση στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς, ενώ θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Επιπλέον, με την εισαγωγή νέων νομοθεσιών και κανονισμών, όπως για παράδειγμα τις νομοθεσίες που αφορούν στα Ιατρικά και Εξειδικευμένα Ιατρικά Εργαστήρια  και στα Ακτινοδιαγνωστικά Κέντρα, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και θα βελτιωθεί η λειτουργία του συστήματος υγείας της χώρας μας.

Θεωρείτε θετικό ή αρνητικό το ότι η Κύπρος προσελκύει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από άλλες χώρες που εργάζονται στα νοσοκομεία μας;

Η πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από άλλες χώρες, είναι θετική εξέλιξη. Η υγειονομική μας αγορά προσφέρει πλήρη απασχόληση, και η συνεχής εισροή προσωπικού κυρίως από την Ελλάδα, δείχνει ότι η Κύπρος αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επαγγελματίες υγείας. Αυτή η κινητικότητα είναι αναγκαία, καθώς οι ανάγκες του τομέα υγείας αυξάνονται συνεχώς, και το γεγονός ότι μπορούμε να προσελκύσουμε καταρτισμένους επαγγελματίες από άλλες χώρες υποδεικνύει ότι το σύστημα μας διαθέτει ανταγωνιστικότητα.

Πως βλέπετε την επόμενη μέρα της υγείας στην Κύπρο;

Ο στόχος μας είναι να παραδώσουμε το σύστημα υγείας σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το παραλάβαμε. Η επόμενη μέρα της υγείας στην Κύπρο περιλαμβάνει περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, καλύτερη διαχείριση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και συνεχή υποστήριξη προς όλους όσοι αποτελούν το σύστημα υγείας της χώρας μας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Με επενδύσεις και νομοθετικές βελτιώσεις, μπορούμε να πετύχουμε ένα ακόμη πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!