Η διπλωματική αντιπαράθεση γύρω από το τουρκοκυπριακό έργο κατασκευής δρόμου στην Πύλα ερμηνεύονται ως «πλήγμα» στις προσπάθειες της Τουρκίας να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με ανάλυση της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Γενί Ντουζέν».
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, πολιτικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν την άποψη ότι οι τελευταίες εξελίξεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει τις σχέσεις της με άλλες χώρες, ειδικά δεδομένης της χρονικής στιγμής πριν από την επερχόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Ο διεθνολόγος Αχμέτ Σοζέν δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιος έδωσε την εντολή για το περιστατικό στην Πύλα, διερωτώμενος αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ενήμερος. Είπε ότι δεν θα ήταν λογικό για τον κ. Ερντογάν να προκαλέσει τον ΟΗΕ, ενώ προσπαθεί να ακολουθήσει μια ειρηνική περιφερειακή πολιτική.
Ο πρώην «υπουργός εξωτερικών», Κουτλάϊ Ερκ υποστήριξε ότι η εντολή για την ένταση στην Πύλα πιθανόν να προήλθε από το «βαθύ κράτος» – σημαίνοντα εθνικιστικά στοιχεία εντός του στρατού και της γραφειοκρατίας της Τουρκίας.
Ο κ. Ερκ ανέφερε ακόμη, ότι ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στα πρόθυρα αλλαγής στρατηγικής στην Κύπρο, προκειμένου να ενισχύσει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και να εξασφαλίσει μερίδιο στα ενεργειακά έργα της Ανατολικής Μεσογείου. Ωστόσο το βαθύ κράτος αντιτίθεται σε αυτή την αλλαγή και ενδέχεται να ενορχήστρωσε τις συγκρούσεις στην Πύλα για να φέρει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Άλλοι εμπειρογνώμονες, όπως ο Γιουτζέ Βουράλ, συμφώνησαν ότι το τουρκικό σχέδιο για την Πύλα συνιστά «πλήγμα» στις προσπάθειες του κ. Ερντογάν για την ευρύτερη επαναφορά της τουρκικές εξωτερικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον ειδικό, το σχέδιο πιθανότατα σχεδιάστηκε από συνταξιούχους Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους και στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών.
Η ανάλυση της «Γενί Ντουζέν» υπογραμμίζει την υποτονική αντίδραση της Ρωσίας στο περιστατικό της Πύλας ως περαιτέρω απόδειξη των αυξανόμενων δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην «υπεξ», Σερντάρ Ντενκτάς αντέδρασε στις επικρίσεις προς την Άγκυρα, λέγοντας ότι η εντολή για επίθεση κατά του προσωπικού του ΟΗΕ πιθανότατα προέρχεται από τις τουρκοκυπριακές «αρχές».
Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε ότι η Τουρκία άρχισε να σχολιάζει το θέμα μόνο εκ των υστέρων. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να είχαν συντονιστεί καλύτερα με το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη αντί να καταφύγουν σε ωμή βία στην Πύλα.
Το έργο δρομολογήθηκε στην Αγκυρα, γράφει αρθρογράφος
Διαφορετική είναι η άποψη του Τζενκ Μουτλούγιακαλι, που αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», ο οποίος αναφέρει ότι το έργο κατασκευής δρόμου στο χωριό Πύλα δεν δρομολογήθηκε από την «κυβέρνηση», αλλά την Άγκυρ και ότι η προσφορά για το έργο κατακυρώθηκε σε τουρκική εταιρεία που δεν έχει άδεια λειτουργίας στα κατεχόμενα.
Όπως γράφει, ο ίδιος επικοινώνησε με την «ένωση εργολάβων», η οποία επιβεβαίωσε ότι η τουρκική εταιρεία «Proyap» που ανέλαβε το έργο δεν είναι εγγεγραμμένη στα «μητρώα» εργολάβων στα κατεχόμενα. Επίσης, υποστηρίζει ότι ο διαγωνισμός πιθανότατα κατακυρώθηκε στην Τουρκία και στη συνέχεια νομιμοποιήθηκε μέσω συμφωνιών μεταξύ των «δύο χωρών».
Ο κ. Μουτλούγιακαλι επικρίνει αυτή την προσέγγιση, θέτοντας το ερώτημα σε ποιον απευθύνονται οι εκκλήσεις για την αναγνώριση της «κυριαρχίας και της ισότητας», υπονοώντας ότι ίσως θα έπρεπε να απευθύνονται στην Άγκυρα και όχι στη διεθνή κοινότητα.
Προσθέτει ότι όταν επικοινώνησε με τον πρόεδρο της «κεντρικής επιτροπής διαγωνισμών», Χαλίς Ουρεσίν, έλαβε την πληροφορία ότι ο αρχικός διαγωνισμός για το έργο ακυρώθηκε, αφού οι προσφορές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ο κ. Ουρεσίν φέρεται να είπε ότι δεν γνώριζε πώς το τουρκικό Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων ανέθεσε αργότερα τη σύμβαση.
Ο αρθρογράφος τέλος αναφέρει ότι η κατάσταση δείχνει ότι τα κατεχόμενα απέτυχαν να οργανώσουν τοπικά ένα οδικό έργο και δημιούργησαν επιπλοκές στην Πύλα, ντροπιάζοντας τους Τουρκοκύπριους διεθνώς.
Πηγή: ΚΥΠΕ