Θέλει να δείξει ότι συζητά με την Ελλάδα, αλλά θέτει όλες τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο τραπέζι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μετά τις δηλώσεις του στην κατεχόμενη Κύπρο κατά την επέτειο της εισβολής, στην πτήση της επιστροφής στην Τουρκία, ενώ είχε προηγηθεί η περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου – Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία – ο Ερντογάν θέλησε να επαναλάβει ότι και στις επαφές του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους απέδειξε ότι η Αγκυρα έχει ως πολιτική στόχευση τη «μείωση των εχθρών και την αύξηση των φίλων», υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι σημαντικός παίκτης τόσο στην περιφερειακή όσο και στην παγκόσμια σκηνή. Και επανέφερε ερωτηθείς σχετικά τις αιτιάσεις της Τουρκίας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.
Ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε δημοσιογράφο υποστήριξε ότι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επισημάνει ότι και ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν «μιλάει και θα μιλήσει για αυτά».
Φρόντισε να συνδέσει το ζήτημα για να στείλει και ένα έμμεσο μήνυμα στις ΗΠΑ, από τις οποίες η Τουρκία εξακολουθεί να περιμένει απάντηση για τα F-16. «Το συζητήσαμε ξεκάθαρα με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.
Το μέλλον θα θυμίζει Αφρική
Εννοώ το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών» ανέφερε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «αυτό το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο – και το λόμπι τους – προκαλούν συνεχώς» ανέφερε σύμφωνα με το Anadolu ο Ερντογάν.
Και πρόσθεσε ότι «ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι οι συνομιλίες Φιντάν – Γεραπετρίτη και Κιλίτς – Μπούρα «θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική» και όπως είπε «πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα».
Εβδομάδα κινητικότητας
Να σημειωθεί ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται έντονη κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο που συνδέεται άμεσα και με τις αποφάσεις της Τουρκίας να προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγμή το καλό κλίμα Αθήνας – Αγκυρας ανοίγει συζήτηση για λύσεις με ορίζοντα τη Χάγη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας την Παρασκευή 28 Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντιαμίν Νετανιάχου – πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πρωθυπουργού εδώ και 15 χρόνια – ενώ στις 25 Ιουλίου θα επισκεφθεί την Τουρκία ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Της επίσκεψης Νετανιάχου στην Αγκυρα θα έχει προηγηθεί η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στις 26 Ιουλίου στη Λευκωσία, καθώς και η διμερής Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην Κύπρο. Τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν στις αρχές του μήνα ότι επίσκεψη στην Τουρκία προγραμματίζει στις 27/7 και ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί.
Να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης αναμένεται να έχει – επίσης σύμφωνα με πληροφορίες – συνάντηση με τον Σίσι την 1η Αυγούστου στο Κάιρο, πλην απροόπτου.
Αγκάθι στο πλαίσιο αναδιάταξης των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένει το Κυπριακό, με τη Λευκωσία, πέρα από τους δεσμούς της με την Αθήνα, να διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις τόσο με την Αίγυπτο όσο και με το Ισραήλ και το ερώτημα να είναι πώς θα μπορούσε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός σε περίπτωση που η Δύση και οι ΗΠΑ θέλουν να προωθήσουν νέους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή, με την Τουρκία σαφώς συμμέτοχο.
Απαντώντας σε ερώτηση περί υποχωρήσεων στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι είναι αυτονόητο ότι όταν προχωρήσει η συζήτηση με την Τουρκία θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, για να υπογραμμίσει πάντως ότι «ουδέποτε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή, θα μπορούσε να συναινέσει σε οποιαδήποτε κατάσταση, πραγματική ή νομική, η οποία θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα».
Πηγή: In.gr