Είτε να …διοριστεί. Ναι υπάρχει και αυτή η δυνατότητα, όπως λένε στην «Ναυτεμπορική» Αμερικανοί αναλυτές στη Νέα Υόρκη.

«Αν ο Τζο Μπάιντεν, μετά την αποχώρησή του από την εκλογική κούρσα, παραιτηθεί τώρα ή σε λίγο και από την προεδρία για λόγους υγείας για παράδειγμα, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να ορκιστεί πρόεδρος πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου», τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Ηδη, άλλωστε, αρχίζουν να ακούγονται φωνές στην Ουάσιγκτον για το πόσο ικανός είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν να ασκήσει τα καθήκοντά του ως τις 20 Ιανουαρίου του 2025, όταν και θα ορκιστεί ο/η διάδοχός του στο Λευκό Οίκο. Και μάλιστα σε μια κρίσιμη φάση στις παγκόσμιες εξελίξεις με δύο συνεχιζόμενους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα!

«Οι αντιπρόεδροι είναι πάντα στη σειρά για να αναλάβουν την κορυφαία θέση σε περίπτωση που ο πρόεδρος πεθάνει ή κριθεί ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του», λένε οι ίδιες πηγές. Η 59χρονη Κάμαλα μάλιστα είχε ερωτηθεί για το θέμα της διαδοχής του Μπάιντεν, σε μια συνέντευξή στο Associated Press κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Τζακάρτα τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Ο Τζο Μπάιντεν θα είναι καλά, οπότε αυτό δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί», δήλωσε τότε η αντιπρόεδρος. Αλλά πρόσθεσε με νόημα: «Ας το καταλάβουμε επίσης ότι κάθε αντιπρόεδρος – κάθε αντιπρόεδρος – καταλαβαίνει ότι όταν ορκίζεται πρέπει να είναι πολύ σαφής  σχετικά με την ευθύνη που μπορεί να έχει για να αναλάβει τη δουλειά του προέδρου».

Το άμεσο ερώτημα είναι πώς ένας Πρόεδρος μπορεί να παραμείνει στον Λευκό Οίκο εάν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί καν τη δική του προεκλογική εκστρατεία, γεγονός που ενισχύει τις αμφιβολίες για το ποιος ελέγχει πραγματικά την εξουσία σήμερα στην Αμερική.

Δεύτερο σενάριο

Στο βρετανικό περιοδικό Economist εμφανίστηκε μάλιστα ένα δεύτερο, πιθανό σενάριο που θα έκανε την Κάμαλα Χάρις νέα Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου: Αφού η υποψηφιότητα της Χάρις επισημοποιηθεί και τυπικά στο συνέδριο των Δημοκρατικών στα μέσα Αυγούστου, ο Μπάιντεν θα μπορούσε εκείνη τη στιγμή να παραιτηθεί, αφήνοντας τη θέση του στην αντιπρόεδρό του, δηλαδή την Κάμαλα Χάρις.

Το «μυστικό σχέδιο», που κυκλοφορεί ήδη μεταξύ των Δημοκρατικών, βλέπει την πιθανότητα η Κάμαλα Χάρις να έχει -ως πρόεδρος πλέον- στη διάθεσή της δύο-τρεις μήνες για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον Τραμπ από καλύτερες θέσεις. Και σίγουρα να φτάσει ως την 5η Νοεμβρίου με πολύ μεγαλύτερη προβολή.

«Το ερώτημα είναι βέβαια αν ο Μπάιντεν θα κάνει άλλο ένα βήμα πίσω για να δώσει στην αντιπρόεδρό του, άλλη μια ευκαιρία;». Αν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναλάμβανε τώρα τον Λευκό Οίκο, θα μπορούσε μάλιστα -αν νικήσει στις εκλογές- να υπηρετήσει άλλες δύο θητείες. Η 22η Τροπολογία επιτρέπει σε έναν πρόεδρο που υπηρετεί λιγότερο από δύο χρόνια από τη θητεία του προκατόχου του, να εκλεγεί για δύο επιπλέον θητείες. Πράγμα που σημαίνει ότι η Χάρις θα μπορούσε ενδεχομένως να υπηρετήσει άλλα 10 χρόνια ως πρόεδρος εάν κερδίσει τις εκλογές το 2024 και το 2028.

Αλλιώς, η Χάρις θα δυσκολευτεί να αποφύγει τη μοίρα του Χιούμπερτ Χάμφρεϊ, ο οποίος ως αντιπρόεδρος κέρδισε το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1968, αφού ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αρνήθηκε να επανεκλεγεί εν μέσω εθνικής δυσαρέσκειας για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο Χάμφρεϊ έχασε εκείνη τη χρονιά από τον Ρεπουμπλικανό, Ρίτσαρντ Νίξον. Αλλά και ο Νίξον αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1974, λόγω  του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ και αντικαταστάθηκε από τον αντιπρόεδρό του Τζέραλντ Φορντ, ο οποίος έχασε τις εκλογές στη συνέχεια από τον Δημοκρατικό, Τζίμι Κάρτερ.

Ανακατεύονται τα χαρτιά

«Αναμφίβολα, πολλά σενάρια ακούγονται ή εξυφαίνονται μεταξύ των Δημοκρατικών που προσπαθούν να μην αφήσουν τον μισητό αντίπαλό τους, Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει στις εκλογές. Μένει να δούμε ποιο θα επικρατήσει ως τις 5 Νοεμβρίου», σημειώνουν Αμερικανοί αναλυτές. Αλλά και τον ρόλο που θα παίξει το λεγόμενο «Deep State» – το «Βαθύ Κράτος», αν πιστέψουμε και τις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η προσπάθεια των Δημοκρατικών να ανακατέψουν τα χαρτιά με τη Χάρις είναι σημαντική, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ανατρέψει το παιχνίδι, με τον Τραμπ, κάπου 100 μέρες ως τις εκλογές. Ιδιαίτερα, γιατί η Κάμαλα -ως πρώην «αόρατη» αντιπρόεδρος- δεν αρέσει σε πολλούς Δημοκρατικούς. Ακόμη και αν και θα κερδίσει πιο εύκολα την ψήφο των εγχρώμων Αμερικανών, δύσκολα θα έχει επιτυχία μεταξύ της «λευκής εργατικής τάξης», όπου μεγάλη πέραση έχει ο  υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζ. Ντ. Βανς.

Οι Δημοκρατικοί αναζητούν εναγωνίως άλλωστε το πρόσωπο που θα πλαισιώσει την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρος, ώστε να μπορέσει να ανταγωνιστεί τον Βανς. Ακούγονται πολλά ονόματα με επικρατέστερα  τον πρώην αστροναύτη και γερουσιαστή της Αριζόνα, Μαρκ Κέλι, τον κυβερνήτη της Πενσυλβάνια, Γκρέτσεν Γουίτμερ. Και οι τρεις προέρχονται από τις λεγόμενες «αμφίρροπες» πολιτείες, που εν πολλοίς θα κρίνουν την εκλογή του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Μιχάλης Ψύλος  [email protected]