Έρχεται Αρμαγεδώνας; Ετοιμάζεται η Αμερική να χρεοκοπήσει; Οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, ως την άλλη Τετάρτη. Εκατομμύρια συνταξιούχοι χωρίς σύνταξη και η Αμερική σε ύφεση. Όλα αυτά αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο ως την 1η Ιουνίου για την αύξηση του ορίου χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το δολάριο θα έμπαινε σε καθεστώς «υποτίμησης», οι εισαγωγές στις ΗΠΑ θα γίνονταν πιο ακριβές, με επιπτώσεις και στις εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο, και αυτό θα αύξανε και τον πληθωρισμό.
Με δεδομένο επίσης ότι το δολάριο είναι το νόμισμα που χρησιμοποιείται στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές και εμπορικές συναλλαγές, θα υπάρξουν συνέπειες και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Μια χρεοκοπία θα υπονόμευε επίσης την εμπιστοσύνη στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ως άμεση επένδυση ή ως ασφαλές καταφύγιο. Για παράδειγμα, στις ημέρες της πάλαι ποτέ «αυτοκρατορικής» Αγγλίας ήταν απαραίτητο να ανακαλυφθεί χρυσός στη Νότια Αφρική για να διασφαλιστεί ότι υπήρχαν αρκετές στερλίνες σε κυκλοφορία.
Η συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι δεν ήταν αρκετή για να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο στην αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, το οποίο παραμένει σταθερά στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για παραγωγική αντιπαράθεση και άφησε να διαρρεύσει μια σχετική αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμφωνίας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Αν και στις προηγούμενες …78 ανάλογες κρίσεις με το χρέος στο παρελθόν βρέθηκε λύση, σήμερα η κατάσταση είναι πάντως αρκετά περίπλοκη και είναι συνυφασμένη και με θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τι θα σήμαινε, για παράδειγμα, να μην αυξηθεί το ανώτατο όριο του χρέους στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν το Κίεβο για πολύ.
Την ίδια ώρα, η Κίνα εκμεταλλεύεται αυτήν την αμερικανική πολιτική αδυναμία όχι μόνο ανανεώνοντας τον διεθνή ρόλο του γουάν, αλλά και απαντώντας στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου με την απαγόρευση των μικροτσίπ από την αμερικανική Micron.
Το πρόβλημα βέβαια, δεν είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θέλουν καθόλου την αύξηση του ορίου χρέους. Ζητούν, αν δεν εκβιάζουν κι όλας, ως αντάλλαγμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών που στηρίζουν το δημοκρατικό εκλογικό σώμα. Αν κάνει πίσω ο Μπάιντεν, κινδυνεύει να χάσει από τώρα στις προεδρικές εκλογές του 2024. Σκληρό το δίλημμα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Και βούτυρο στο ψωμί των Ρεπουμπλικανών αντιπάλων του.