7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:07

Τι σημαίνει η τριπλή χρεοκοπία Silicon Valley Bank, Signature, Silvergate για τα κρυπτονομίσματα

Δύο από τις πλέον φιλικές στα cryptos τράπεζες και η μεγαλύτερη τράπεζα για startups τεχνολογίας κατέρρευσαν όλες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η αρχή έγινε την περασμένη Τετάρτη με τη Silvergate, κεντρικό πιστωτή της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων. Την Παρασκευή ακολούθησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία όλων των εποχών στις ΗΠΑ, και το βράδυ της Κυριακής ήρθε και η πτώση της Signature Bank.

Η Signature και η Silvergate ήταν οι δύο κύριες τράπεζες για την αγορά των cryptos και σχεδόν οι μισές από όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ διατηρούσαν μετρητά στη Silicon Valley Bank. Αρκετές εξ αυτών μάλιστα επένδυαν σε κρυπτονομίσματα και άλλα ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού. Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εγγυηθεί όλες τις καταθέσεις για τους πελάτες των SVB και Signature τόνισε την εμπιστοσύνη στο σύστημα και πυροδότησε ένα ράλι των κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin και το Ether να κάνουν άλμα 10% έκαστο. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτό θα έχει διάρκεια, γιατί τα ερωτήματα για την «υγεία» του κλάδου επιμένουν.

Όχι και τόσο σταθερά… stablecoins

Οι αναταράξεις των τελευταίων ημερών ανέδειξαν καταρχήν για ακόμη μία φορά φορά την ευπάθεια ενός τμήματος της αγοράς των cryptos, που θα έπρεπε να είναι το πιο σταθερό: αυτό των λεγόμενων stablecoins. Υποτίθεται ότι οι επενδυτές μπορούν να βασιστούν σε αυτά για να διατηρήσουν μια καθορισμένη τιμή. Τα stablecoins υποτίθεται συνδέονται με την αξία ενός πραγματικού περιουσιακού στοιχείου, όπως είναι ένα νόμισμα fiat (πολύ συχνά το αμερικανικό δολάριο) ή ένα εμπόρευμα όπως ο χρυσός. Αλλά οι ασυνήθιστες οικονομικές συνθήκες μπορεί να σπάσουν τον δεσμό αυτό και να τους κάνουν να υποχωρήσουν κάτω από την αξία που έχει οριστεί. Το είχαμε δει αυτό με την κατάρρευση του TerraUSD τον περασμένο Μάιο και το ξαναείδαμε το Σάββατο με το πλήγμα στο USDC – το δεύτερο πιο δημοφιλές stablecoin στις ΗΠΑ – που έχασε την ισοτιμία του 1:1 προς το δολάριο, διολισθαίνοντας κάτω από 87 σεντς.

Η διαχειρίστριά του Circle, παραδέχτηκε ότι είχε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε λογαριασμό στην SVB. Εντός του οικοσυστήματος των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, η Circle θεωρείται εδώ και καιρό ως ένας από τους «ενήλικες στο δωμάτιο», όπως σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC, διατηρώντςα στενές σχέσεις και υποστήριξη από τον κόσμο της παραδοσιακής χρηματοδότησης. Πρόσφατα είχε συγκεντρώσει χρηματοδότηση 850 εκατ. δολαρίων από επενδυτές όπως η BlackRock και η Fidelity, ενώ είχε πει εδώ και καιρό ότι σχεδιάζει την είσοδό της στο χρηματιστήριο και είχε ζητήσει να υπάρξει ρύθμιση της αγοράς των stablecoins. Ο «πρότερος έντιμος βίος» δεν ήταν αρκετός για να μείνει αλώβητο το ψηφιακό νόμισμά της.

Το DAI, ένα άλλο δημοφιλές stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο, το οποίο υποστηρίζεται εν μέρει από το USDC, υποχώρησε έως και 90 σεντς το Σάββατο. Τόσο η Coinbase όσο και η Binance διέκοψαν προσωρινά τις μετατροπές USDC σε δολάριο.

Όπως μεταδίδει το CNBC ορισμένοι traderr άρχισαν να ανταλλάσσουν το USDC και το DAI τους με το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο με κεφαλαποίηση άνω των 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία έκδοσης του Tether δεν είχε καμία έκθεση στην SVB και επί του παρόντος το ψηφιακό νόμισμα διαπραγματεύεται πάνω από το όριο του 1$ καθώς οι έμποροι συρρέουν σε «ασφαλή καταφύγια».

Σύννεφα στον ορίζοντα για το Bitcoin;

Μακροπρόθεσμα η τριπλέτα των χρεοκοπιών που είχαμε την τελευταία εβδομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για το Bitcoin, το μεγαλύτερο με διαφορά κρυπτονόμισμα στον κόσμο, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 420 δισ. δολαριών.

Το Silvergate Exchange Network (SEN) και το Signature’s Signet ήταν πλατφόρμες πληρωμών σε πραγματικό χρόνο που οι πελάτες των cryptos χρησιμοποιούσαν σταθερά. Και οι δύο επέτρεπαν στους εμπορικούς πελάτες να πραγματοποιούν πληρωμές 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, μέσω των αντίστοιχων υπηρεσιών άμεσου διακανονισμού.

«Η ρευστότητα του Bitcoin και η ρευστότητα της αγοράς κρυπτονομισμάτων συνολικά θα είναι κάπως απομειωμένη επειδή το Signet και το SEN ήταν το κλειδί για τις εταιρείες να εισέλθουν στον χώρο μέσα στο Σαββατοκύριακο», εξήγησε στο CNBC o Νικ Κάρτερ της Castle Island Ventures, προσθέτοντας ότι ελπίζει οι τράπεζες να παρέμβουν για να καλύψουν το κενό που ανοίγει.«Υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές τώρα για τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων και ο κλάδος θα είναι περιορισμένος σε ρευστότητα μέχρι να παρέμβουν νέες τράπεζες», σημείωσε.

«Αυτές ήταν οι δύο πιο φιλικές προς το Bitcoin τράπεζες, που υποστήριζαν τη μερίδα του λέοντος του διακανονισμού fiat για τις συναλλαγές Bitcoin στις ΗΠΑ», έγραψε και ο Μάικ Μπροκ, Διευθύνων Σύμβουλος της TBD, σε ανάρτησή του στα social media.

Ο Μάικ Μπιουκέλα, μακροχρόνιος επενδυτής και στέλεχος στον χώρο των crypto, ανέφερε από την πλευρά του ότι πολλοί στον κλάδο στρέφονται προς τη Mercury και την Axos, δύο άλλες τράπεζες που εξυπηρετούν νεοφυείς επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, η Circle έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στην BNY Mellon τώρα που η Signature έκλεισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!