11.8 C
Nicosia
Σάββατο 19 Απριλίου 2025 | 3:32

Τα πρότυπα ISO δίνουν τη σαφήνεια που χρειάζεται στα θέματα βιωσιμότητας

* Της Ναταλί Γιωργαλλά

Ο ISO (International Organization for Standardization – Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης), συνεχίζει να προάγει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα (environmental sustainability) μέσω των προτύπων του. Συγκεκριμένα, ο ISO έχει ορίσει την στρατηγική, “ISO Strategy 2030”, όπου το 2030 αποτελεί έτος-ορόσημο για την αξιολόγηση της προόδου και του θεμελιώδους έργου του ως Οργανισμός. Μια από τις προτεραιότητες (Priority 2.3) της εν λόγω στρατηγικής επικεντρώνετε στην προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μέσω των προτύπων που εκπονεί ο ISO (Advance environmental sustainability through ISO standards).

Η εν λόγω προτεραιότητα επιτυγχάνεται μέσω πρωτοβουλιών που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα των προτύπων, τα οποία αντιμετωπίζουν τις παγκόσμιες ανάγκες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και αυξάνουν την υιοθέτηση των συγκεκριμένων προτύπων παγκόσμια.

Το 2025, ο ISO θα δώσει προτεραιότητα στην εδραίωση της προόδου και στην προώθηση συστημικών και διαρκών αλλαγών, ενσωματώνοντας τη βιωσιμότητα στη διαδικασία ανάπτυξης προτύπων, ενισχύοντας την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders) και εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες θεσμικές δομές για αποτελεσματική ανάπτυξη προτύπων που να καλύπτουν τις ανάγκες βιωσιμότητας. Επιπλέον, o ISO θα αναλάβει διάφορες δράσεις για την επίτευξη της Ανθρακικής Ουδετερότητας (Net Zero), αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του στη βιωσιμότητα μέσω απτών ενεργειών.

Προς επίτευξη των εν λόγω στόχων, ορισμένες από τις προσπάθειες βιωσιμότητας του ISO μετουσιώνονται και καταγράφονται μέσα από τα ακόλουθα πρότυπα τα οποία βρίσκονται υπό ανάπτυξη:

  • Σειρά προτύπων ISO 14019

Η κοινή ομάδα εργασίας (Joint Working Group) μεταξύ της CASCO (Committee on Conformity Assessment) και της ISO/TC 207/SC 2 Environmental auditing & related practices, συνεχίζει την ανάπτυξη της σειράς προτύπων ISO 14019, τα οποία καθορίζουν απαιτήσεις για την επικύρωση (validating) και επαλήθευση (verifying) των πληροφοριών βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών (reporting).

Συγκεκριμένα, τα πρότυπα τα οποία ανταποκρίνονται στην ανάγκη για επικύρωση και επαλήθευση των πληροφοριών που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα, υποστηρίζοντας το κοινό αίτημα για δηλώσεις βιωσιμότητας και τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για δηλώσεις και αναφορές αυτών των πληροφοριών, είναι τα ακόλουθα:

  • ISO 14019-1 Sustainability information – Part 1: General principles and requirements for validation and verification.
  • ISO 14019-2 Sustainability information – Part 2: Principles and requirements for verification processes.
  • ISO 14019-4 Sustainability information – Part 4: Principles and requirements for bodies validating and verifying sustainability information.

Τα προσχέδια των πιο πάνω προτύπων είναι διαθέσιμα για δημόσιο σχολιασμό αφού βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αναμένονται να εκδοθούν στο τέλος του 2025.

  • ISO 14060 Net Zero Aligned Organizations

Η τεχνική επιτροπή τυποποίησης ISO/TC 207/SC 7 Greenhouse gas & climate change management and related activities, εργάζεται για την εκπόνηση ενός νέου προτύπου, ISO 14060 Net Zero Aligned Organizations.

  • ISO 32212 Sustainable finance – Net zero transition planning for financial institutions

Η τεχνική επιτροπή τυποποίησης ISO/TC 322 Sustainable Finance, αναπτύσσει ένα πρότυπο για τον προγραμματισμό μετάβασης ανθρακικής ουδετερότητας (Net Zero) για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο στόχος είναι η δημοσίευση του ISO 32212 προτύπου κατά τη διάρκεια του COP30 τον Νοέμβριο του 2025.

  • COPOLCO (Committee on Consumer Policy)

Η COPOLCO προσδιορίζει βασικούς τομείς τυποποίησης που ενδιαφέρουν τους καταναλωτές και εργάζεται για την προώθηση και τον συντονισμό της εκπροσώπησης των καταναλωτών σε αυτούς τους τομείς. Επιπλέον, η COPOLCO επηρεάζει το πρόγραμμα εργασίας του ISO προτείνοντας νέους τομείς τυποποίησης όπου υπάρχει αντιληπτή ανάγκη για ενισχυμένη προστασία των καταναλωτών. Αυτή τη στιγμή, η COPOLCO επικεντρώνεται στην υποστήριξη των καταναλωτών και στην υπεράσπιση του δικαιώματός τους για διαφάνεια σχετικά με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις προϊόντων και υπηρεσιών στα πρότυπα του ISO. Ένα παράδειγμα αποτελεί και η ανάπτυξη ενός καινούριου προτύπου με τίτλο Consumer SustainabilityGuidelines for Providing Product Sustainability Information in Ecommerce (Καταναλωτική Βιωσιμότητα – Οδηγίες για την Παροχή Πληροφοριών Βιωσιμότητας Προϊόντων στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο).

Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα προαναφερόμενα πρότυπα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν ή και να εμπλακούν στις αντίστοιχες Διεθνής Τεχνικές Επιτροπές Τυποποίησης (ISO Technical Committees) οι οποίες είναι αρμόδιες για τα εν λόγω πρότυπα, επικοινωνώντας με τα γραφεία του CYS στο 22.411.411 ή και στα [email protected] & [email protected]

Σχετικά με τον CYS

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) είναι ο Εθνικός Φορέας Τυποποίησης της Κύπρου. Εκπροσωπεί τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της Κύπρου σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης. Συνεργάζεται με διαφορετικούς κλάδους, επιχειρήσεις, κυβερνητικούς οργανισμούς και καταναλωτές για την ανάπτυξη Κυπριακών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών προτύπων. Ο CYS είναι ο αρμόδιος φορέας για την υιοθέτηση και εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προτύπων στην Κύπρο.

Σχετικά με τον ISO

Ο ISO είναι ένας ανεξάρτητος, μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός. Μέσω των μελών του, συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες για την ανταλλαγή γνώσεων και την ανάπτυξη εθελοντικών, συναινετικών, σχετικών με την αγορά διεθνών προτύπων που υποστηρίζουν την καινοτομία και παρέχουν λύσεις σε παγκόσμιες προκλήσεις.

*Η Ναταλί Γιωργαλλά εργάζεται ως Λειτουργός Τυποποίησης Υπηρεσιών & Διοίκησης στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!