25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:22

Τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα ως Θεμέλιο της Ισχυρής Ενιαίας Αγοράς

Tης Μαρίας Θεοφάνους*

Οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης CEN και CENELEC, στη Διακήρυξη που εξέδωσαν στις 22 Ιουλίου 2024, καλούν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να δεσμευτούν σε προτεραιότητες που επιτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία της Ενιαίας Αγοράς, με τη στήριξη ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Τυποποίηση, αναγνώρισε τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ως ισχυρά εργαλεία για την ικανότητά τους να προάγουν την καινοτομία, να εξασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Τυποποίησης προσφέρει το πλαίσιο για την καλύτερη υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, διευκολύνει τη διάδοση των ευρωπαϊκών καινοτομιών και εξασφαλίζει ότι τα Ευρωπαϊκά πρότυπα είναι υπέρμαχοι των Ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών.

Η Διακήρυξη των CEN και CENELEC περιλαμβάνει δράσεις και αξιοποιεί την ικανότητα των προτύπων να ενισχύουν την πρόοδο, και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης. Η Ευρώπη οφείλει να δώσει προτεραιότητα για να οικοδομηθεί ένα πιο ισχυρό και ανταγωνιστικό μέλλον, με τη βοήθεια των Ευρωπαϊκών προτύπων ως σημαντικό εργαλείο γνώσης και καινοτομίας.

Μέσα από τους τρεις βασικούς πυλώνες της Διακήρυξης για τον νέο νομοθετικό κύκλο 2024-2029, υπογραμμίζεται η ανάγκη να «δεσμεύσουν εκ νέου, να μεταμορφώσουν και να ενισχύσουν» την Ενιαία Αγορά.

Τα Ευρωπαϊκά πρότυπα βοηθούν στη διατήρηση της ασφάλειας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της αποδοτικότητας για τους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή  ήπειρο. Οι CEN και CENELEC καλούν τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να αναγνωρίσουν την αξία των προτύπων και να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα πρότυπα εντός του επόμενου νομοθετικού κύκλου.

Η ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών προτύπων στις διαδικασίες παραγωγής και στις αγορές προϊόντων δεν είναι μόνο θέμα συμμόρφωσης, αλλά και θέμα στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και των διεθνών αγορών, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι τα πρότυπά παραμένουν επικαιροποιημένα και συμβατά με τις παγκόσμιες τάσεις και απαιτήσεις.

Οι CEN και CENELEC, μέσα από την νεοεκδοθείσα Διακήρυξη τους, υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη και ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Τυποποίησης, καλώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν για την επίτευξη αυτών των στόχων. Με αυτόν τον τρόπο, τα Ευρωπαϊκά πρότυπα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως θεμέλιο για την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της Ενιαίας Αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή τυποποίηση διαδραματίζει καίριο ρόλο για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που κυκλοφορούν πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και απόδοσης. Μέσω της τυποποίησης, δημιουργείται ένα συνεκτικό πλαίσιο που διευκολύνει το εμπόριο, μειώνει τα εμπόδια εισόδου στην αγορά και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS), ως πλήρες μέλος των Ευρωπαϊκών Οργανισμών Τυποποίησης CEN και CENELEC, εργάζεται με στόχο τη διασφάλιση και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης, καθώς και για την αποτελεσματική εκπροσώπηση των κυπριακών συμφερόντων.

Ο CYS συμμετέχει ενεργά στις Ευρωπαϊκές τεχνικές επιτροπές τυποποίησης, εκπροσωπώντας την Κύπρο και περιφρουρεί ότι οι ανάγκες και οι απόψεις των κυπριακών επιχειρήσεων και όλων των άλλων εγχώριων ενδιαφερομένων μερών, λαμβάνονται υπόψη στη διαμόρφωση των προτύπων. Μέσω αυτής της συμμετοχής, ο CYS συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας και στην προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: CEN CENELEC

* Η Μαρία Θεοφάνους εργάζεται ως Βοηθός Λειτουργός Ενημερωτικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!