Όταν πριν από ένα χρόνο εισέβαλε στην πολιτική ζωή του τόπου ο Στέφανος Κασσελάκης, με μία αριστοτεχνικά δομημένη καμπάνια στα social media, πολλοί μίλησαν για την επιστροφή της ελπίδας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ενθουσιασμός πέρασε γρήγορα και έδωσε τη θέση του στη μόνιμη αναταραχή.
Η κρίση βεβαίως είχε αρχίσει λίγο νωρίτερα, με το σοκαριστικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του 2023.
Παραίτηση Τσίπρα και… επιθετική εξαγορά
Στις 21η Μαΐου του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε την απόλυτη συντριβή. Οι κάλπες της 25ης Ιουνίου απλά επιβεβαίωσαν το σκηνικό της κατάρρευσης και οδήγησαν πολύ γρήγορα στην παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζουμάκας και Παππάς έθεσαν υποψηφιότητα, με την πρώτη να θεωρείται το απόλυτο φαβορί. Μέχρι να εμφανιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Η θριαμβευτική επικράτησή του στις εσωκομματικές κάλπες και η «επιθετική εξαγορά» του ΣΥΡΙΖΑ,σηματοδότησαν την έναρξη μίας νέας εποχής.
Ο νέος πρόεδρος ωστόσο βρέθηκε γρήγορα αντιμέτωπος με φουρτούνες. Ο ίδιος τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ό,τι έχει λάβει εντολή να τα αλλάξει όλα και οι επικριτές του, του θύμιζαν σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν σημαίνει να τα διαλύσει όλα. Η απειρία στον πολιτικό λόγο και τις κομματικές διαδικασίες εμφανής, όπως και η διάθεση στελεχών να τον αμφισβητήσουν.
Η αποχώρηση Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου και άλλων κορυφαίων στελεχών δεν άργησε να έρθει. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώθηκε, αφού οι αποχωρήσαντες συγκρότησαν την ΚΟ της Νέας Αριστεράς.
Το συνέδριο της οργής
Ένας νέος κύκλος εσωκομματικής γκρίνιας, ηχηρών αποχωρήσεων, ρήξεων και αμφισβητήσεων άνοιξε στις αρχές του τρέχοντος έτους και κορυφώθηκε με την παρέμβαση Τσίπρα λίγο πριν από το Συνέδριο του Φεβρουαρίου και την ανακοίνωση Κασσελάκη ότι θα προσφύγει στην εκλογική βάση.
«Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές», διεμήνυσε τότε ο Στέφανος Κασσελάκης. Η Όλγα Γεροβασίλη σήκωσε το γάντι.
Τελικά ύστερα από σφοδρές αντιπαραθέσεις, αλληλοκατηγορίες για διχασμό και εκκλήσεις για ενότητα, σε εκείνο το συνέδριο επήλθε ο συμβιβασμός.
Το κόμμα προσπάθησε να δώσει ενωμένο τη μάχη των Ευρωεκλογών, αλλά το αποτέλεσμα ήταν και πάλι απογοητευτικό. Προσγειώθηκε στο 14,9% ενώ στόχευε σε ένα ποσοστό κοντά στο 20%. Η κριτική επέστρεψε και προκάλεσε την οργή Κασσελάκη που μίλησε για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατήγγειλε τους επικριτές του για οργανωμένο σχέδιο εξευτελισμού του κόμματος. Το γυαλί είχε σπάσει.
Το διπλό μέτωπο με 87 και Πολάκη
Οι 87 έκαναν λόγο για μία αήθη επίθεση, πέραν κάθε λογικής από έναν πρόεδρο, που στοχοποιεί τους βουλευτές του. Αλλά δεν ήταν το μόνο μέτωπο που είχε απέναντί του. Ρήξη επήλθε και με τον Παύλο Πολάκη, που όπως είπε, «δεν είμαι παιδάκι για να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν».
Παρά τις γέφυρες που επιχείρησε να ρίξει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο βουλευτής Χανίων έθεσε ζήτημα ηγεσίας και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος αν το κόμμα οδηγηθεί σε εσωκομματικές εκλογές.
Το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, κατατέθηκε η πρόταση μομφής από 100 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (με πρωτοβουλία της ομάδας των 87) και χθες, Κυριακή, αυτή η πρόταση πέρασε με χαρακτηριστική άνεση. 163 ψήφους υπέρ δεν
Κάποια μέλη, χωρίς να έχουν ιδιαίτερους δεσμούς με τους 87, φαίνεται να ακολούθησαν την επιλογή του Παύλου Πολάκη. Πείστηκαν ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας, αφού ο κ. Κασσελάκης όσο καλές προθέσεις και εάν έχει, «για πρόεδρος δεν κάνει». Αρκετοί άλλαξαν στρατόπεδο, θεωρώντας ότι η προ ημερών πρόταση Κασσελάκη για αλλαγή ονόματος στο κόμμα, σε συνδυασμό με τη διχαστική ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, οδηγούσαν σε ένα αδιέξοδο, από το οποίο μπορεί να βγάλει το κόμμα μόνο η βάση.
Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Νίκος Παππάς, που επελέγη πριν από λίγο καιρό από τον Στέφανο Κασσελάκη για πρόεδρος της ΚΟ ομάδας, είπε απευθυνόμενος στον έκπτωτο πια αρχηγό. «Πρόεδρε, όταν υπάρχει φωτιά δεν πρέπει να τη βοηθάς να φουντώνει». Το στρατόπεδο Κασσελάκη εγκαλεί μάλιστα τον Παππά για «ρόλο στην καθαίρεση» και συνολικά μιλάει για «πραξικόπημα».
Και η επόμενη μέρα
Ανοίγουν έτσι οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου. Την επόμενη εβδομάδα το κόμμα θα εκπροσωπηθεί στη ΔΕΘ από τον Νίκο Παππά και σε δύο εβδομάδες από τώρα, θα συνεδριάσει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή για να ορίσει ημερομηνία και διαδικασία για το έκτακτο συνέδριο, που θα χαράξει τον οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές εκλογές.
Οι κάλπες δεν αποκλείεται να στηθούν μέσα στο Νοέμβριο. Πέραν του Παύλου Πολάκη, «παρών» δήλωσε ο Απόστολος Γκλέτσος. Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Φαραντούρης, Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς είναι επίσης μεταξύ των προσώπων που θα μπορούσαμε να δούμε να διεκδικούν την ηγεσία.