Η ασφαλιστική βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται και την συνεισφορά της κατά το 2023 ανήλθε στο 3.8% του ΑΕΠ της χώρας, ξεπερνώντας σε κύκλο εργασιών τα 1.2 δις ευρώ.
Αυτό αναφέρει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) κ. Αντρέας Αθανασιάδης, προσθέτοντας ότι κατά το 2023 τα ετήσια ασφάλιστρα του γενικού κλάδου ανήλθαν στα 581 εκατ. ευρώ, με τον κλάδο αυτοκινήτου να συγκεντρώνει το 38%, με ασφάλιστρα κοντά στα 220 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο ζωής της, τα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 623 εκατ. ευρώ, με ποσοστό 52%.
Στην αποκλειστική συνέντευξη του στο nomisma, ο κ. Αθανασιάδης αναφέρει ότι ο τομέας βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πρόκλησης, που αφορά τις αυξανόμενες εποπτικές διατάξεις. Όπως διευκρινίζει, ενώ το 2007 ήταν σε ισχύ 12 συνολικά εποπτικές διατάξεις, προερχόμενες από την ΕΕ, το 2024 έχουν αυξηθεί σε 32, με άλλες 23 να βρίσκονται υπό διαβούλευση, ενώ αυτή τη στιγμή ακόμα 22 βρίσκονται στη διαδικασία της προετοιμασίας από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για εφαρμογή.
Ακόμα ο κ. Αθανασιάδης θέτει το θέμα της υπασφάλισης που εστιάζεται στον κλάδο των ακινήτων και στο συνταξιοδοτικό, ενώ τονίζει ότι επιβάλλεται άμεσα διορισμός Εφόρου Ασφαλίσεων.
Η συνέντευξη του κ. Αθανασιάδη έχει ως εξής:
Ποια είναι τα τελευταία αποτελέσματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας κατά κλάδο ασφάλισης και ποιες οι προβλέψεις σας για την πορεία του τομέα για τη συνέχεια του έτους;
Ως μια ζωντανή αγορά με κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, η ασφαλιστική βιομηχανία συνεχίζει να αναπτύσσεται. Το 2023 εκτιμάται ότι η συνεισφορά της βιομηχανίας μας στο ετήσιο ΑΕΠ έφτασε στο 3,8% ξεπερνώντας σε κύκλο εργασιών τα 1,2 δις ευρώ. Για το 2023 τα ετήσια ασφάλιστρα του γενικού κλάδου ανήλθαν στα €581 εκατ., με τον κλάδο αυτοκινήτου να συγκεντρώνει το 38% του κλάδου με ασφάλιστρα κοντά στα €220 εκατ. Στον κλάδο ζωής τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 623 εκατομμύρια με ποσοστό 52%.
Φέτος με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα ασφάλιστρα για τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, ανέρχονται στα 936 εκατομμύρια από 870 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας άνοδο ύψους 8%. Αναμένουμε ότι ο τομέας θα συνεχίσει να σημειώνει άνοδο και να κλείσει τη χρονιά με ισχυρή δυναμική αγγίζοντας το 1,3 δις ευρώ. Η βιωσιμότητα των εταιρειών μας που διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό δείκτη φερεγγυότητας και η εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, αποτελούν τα εχέγγυα ότι και το επόμενο διάστημα η βιομηχανία μας θα συνεχίσει το δρόμο της ανάπτυξης.
Ποια είναι τα κύρια προβλήματα – προκλήσεις που αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει τη νέα χρονιά 2025 η ασφαλιστική βιομηχανία;
Μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε και αναμένεται αντιμετωπίσουμε και το 2025 είναι οι αυξανόμενες εποπτικές διατάξεις. Αξίζει να αναφέρουμε πώς ενώ το 2007 βρίσκονταν σε ισχύ 12 συνολικά εποπτικές διατάξεις, προερχόμενες από την ΕΕ, το 2024 έχουν αυξηθεί σε 32, με άλλες 23 να βρίσκονται υπό διαβούλευση ενώ αυτή τη στιγμή ακόμα 22 στη διαδικασία της προετοιμασίας από τις ευρωπαϊκές Αρχές για εφαρμογή τα επόμενα χρόνια. Σ’ αυτές προστίθενται και οι τοπικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Τα πιο πάνω απαιτούν σημαντικούς ανθρώπινους και υλικούς πόρους που οι εταιρείες καλούνται να καλύψουν ώστε να ανταποκριθούν με επάρκεια.
Παράλληλα, ένα έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη μας είναι η υποασφάλιση. Φυσικά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά λαμβάνει διεθνείς προεκτάσεις και ειδικότερα στον κλάδο των ακινήτων και το συνταξιοδοτικό. Οι πρόσφατες εικόνες που είδαμε από τις πλημμύρες στην Ισπανία, οι τυφώνες στις ΗΠΑ καθώς και οι πρόσφατες ζημιές που καταγράφηκαν σε διάφορες πόλεις της Κύπρου από πλημμύρες και ισχυρούς ανέμους, έρχονται να πιστοποιήσουν την ανάγκη της επαρκούς ασφάλισης της περιουσίας. Η ομαλή συνέχεια της καθημερινότητάς μας μπορεί να διασφαλιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό εάν προνοήσουμε για τους γύρω μας και τον εαυτό μας και προστατευτούμε με τις κατάλληλες καλύψεις συμπεριλαμβανομένης και της αποταμίευσης για την περίοδο της συνταξιοδότησης μας.
Επηρεάζονται και αν ναι σε πιο βαθμό οι εργασίες των ασφαλιστικών εταιρειών από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή;
Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις των πολεμικών συρράξεων έχουν αναπόφευκτα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση αυτοκινήτου και της ακίνητης περιουσίας καθώς και στους άλλους κλάδους. Η αστάθεια προκαλεί ανισορροπία στον κλάδο, καθώς ενώ το κόστος των αποζημιώσεων αυξάνεται, τα ασφάλιστρα παραμένουν χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.
Παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε πως η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η σταδιακή ομαλοποίηση και ενδεχόμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, θα συμβάλουν σημαντικά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας, προσδίδοντας περισσότερη σταθερότητα στις αγορές. Την ίδια στιγμή η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η σταθερή πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του κλάδου μας.
Ποια περαιτέρω μέτρα ζητά ο ΣΑΕΚ από το κράτος, προκειμένου να ενισχυθεί ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης στην Κύπρο;
Κατ’ αρχήν να τονίσω ότι έχουμε μια άψογη και παραγωγική σχέση με τα αρμόδια σώματα του κράτους που χειρίζονται θέματα που απασχολούν την ασφαλιστική βιομηχανία. Όμως δεν μπορούν να λείπουν τα προβλήματα και τα κενά τα οποία πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να βελτιώσουν σε τεράστιο βαθμό την βιομηχανία.
Αρχικά, να τονίσουμε ότι εδώ και περίπου 6 χρόνια παραμένουμε χωρίς μόνιμο Έφορο Ασφαλίσεων. Παρά τις συνεχείς μας κρούσεις προς το κράτος ακόμη δεν έχει διοριστεί αξιωματούχος που θεσμικά θα μπορεί να λάβει δομικές αποφάσεις και να προβεί σε τομές για να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας. Η θέση μας ως ΣΑΕΚ είναι η άμεση πλήρωση της θέσης που θα δώσει στον κλάδο μας την ώθηση για να πάει βήματα μπροστά.
Παράλληλα, διαχρονική μας απαίτηση είναι η ενίσχυση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών με επιπλέον προσωπικό που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις που φέρουν οι νέες εποπτικές οδηγίες που διέπουν τον κλάδο μας και θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες της αρμοδιότητες.
Επίσης, ένα άλλο σημαντικό θέμα που ταλανίζει τον κλάδο μας εδώ και πολλά χρόνια είναι και η απουσία ουσιαστικής εφαρμογής της νομοθεσίας υποχρεωτικής ασφάλισης εργοδότη. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες της Κύπρου παραμένουν ανασφάλιστοι με το ποσοστό να συνεχίζει να αυξάνεται κάθε χρόνο. Η μη εφαρμογή της νομοθεσίας αφήνει χωρίς κάλυψη τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στο ενδεχόμενο ενός ατυχούς περιστατικού. Για το θέμα αυτό έγιναν και γίνονται πολλά διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές, όμως, όπως διαπιστώνουμε δεν καταγράφηκε καμία πρόοδος.
Τέλος, βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία μας είναι η ασφαλιστική απάτη η λύση του οποίου περνά μέσα από την συνδρομή του κράτους.
Ποια η θέση του ΣΑΕΚ όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος;
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον των εργαζομένων και συνταξιούχων. Γνωρίζοντας ότι οι παροχές του κράτους δεν επαρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση ενός συνταξιούχου, είναι σημαντικό όπως οι εργαζόμενοι, συμμετέχουν στα αποταμιευτικά σχέδια του δευτέρου πυλώνα, δηλαδή τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα σχέδια αυτά, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει ενισχυμένα κίνητρα ώστε να γίνει αυτό κατορθωτό.
Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε μέτρα ελκύσουν τους εργαζόμενους στην αποταμίευση ενόσω παραμένουν ενεργοί στην εργασία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλούμε το κράτος να εισάξει κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.