24.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 22:11

Στα επίπεδα του 50% του 2019 προβλέπεται φέτος η επιβατική κίνηση

Συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Εξερχόμενου Τουρισμού του ACTA κ. Χρίστου Χρίστου

Η επιβατική κίνηση του 2021 αναμένεται παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2020 και να φτάσει το 50% του 2019 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξερχόμενου Τουρισμού του ACTA κ. Χρίστου Χρίστου, ο οποίος επισημαίνει ότι οι πολίτες αναμένουν τον εμβολιασμό τους πριν προχωρήσουν με σιγουριά σε κρατήσεις θέσεων.

Στη συνέντευξη του στο nomisma ο κ. Χρίστου αναφέρει ότι το κυριότερο πρόβλημα για τα ταξίδια είναι η επιδημιολογική κατάσταση τόσο της Κύπρου, όσο και των διαφόρων προορισμών, κυρίως της Ελλάδας και χωρών της Ε. Ένωσης.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων για φέτος το καλοκαίρι, ο κ. Χρίστου τονίζει ότι ο ACTA προτρέπει τους πολίτες να αποτείνονται στους διοργανωτές ταξιδίων μέλη του, που έχουν εξασφαλίσει αεροπορικές θέσεις σε προνομιακές τιμές και έχουν ετοιμάσει πακέτα διακοπών σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.

Με βάση στοιχεία του ACTA ένα ποσοστό 50% των πολιτών έχει πρόθεση να ταξιδέψει εκτός Κύπρου για διακοπές, ενώ ένα ποσοστό 35% είναι αναποφάσιστο και αναμένει την πορεία των εμβολιασμών και την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση πριν προχωρήσει με τον προγραμματισμό για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις του ACTA για την επιβατική κίνηση του 2021;

Ενόσω ισχύουν μέτρα περιορισμού στη διακίνηση, όπως το πρόσφατο lockdown και η χρήση sms, οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί στο να προχωρήσουν με κρατήσεις για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αν και μέχρι στιγμής οι κρατήσεις παρουσιάζουν μείωση, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, η αγορά αναμένεται να κινηθεί δυναμικά με κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες αναμένουν τον εμβολιασμό τους πριν προχωρήσουν με σιγουριά για κρατήσεις. Παράλληλα αναμένουν και την δρομολόγηση πτήσεων από αερογραμμές που σταδιακά επαναρχίζουν τις πτήσεις τους προς και από την Κύπρο. Αν και είναι πολύ δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις για την επιβατική κίνηση του 2021, αυτή αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση έναντι του 2020 και να φτάσει το 50% του 2019 κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν και ενδέχεται να αποθαρρύνουν τους πολίτες να ταξιδέψουν;

Το κυριότερο πρόβλημα που θα αποθαρρύνει τους πολίτες να ταξιδέψουν είναι η επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου, αλλά και των προορισμών, ιδιαίτερα της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τυχόν παράταση των μέτρων περιορισμού στη διακίνηση εντός της Κύπρου θα επιδράσει αρνητικά στη ψυχολογία των ταξιδιωτών και θα αναβάλουν τις διακοπές τους. Ένα πισωγύρισμα στα κρούσματα όπως αυτό που οδήγησε στο πρόσφατο lockdown, αλλά και στο πρόγραμμα εμβολιασμού θα αποθαρρύνουν τους πολίτες να ταξιδέψουν. Οι εμβολιασμοί είναι το σημαντικότερο μέτρο για να εξασφαλιστεί «πράσινο διαβατήριο» και πολλοί από τους πολίτες αναμένουν τον εμβολιασμό τους για να προγραμματίσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει ο ACTA για ενθάρρυνση των πολιτών να ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι;

Ο ACTA έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια Υπουργεία για ενθάρρυνση των πολιτών να ταξιδέψουν από και εντός της Κύπρου. Μεταξύ άλλων αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό των ατόμων που εργάζονται στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, το άνοιγμα των ξενοδοχείων για Κύπριους πολίτες, τη μείωση του ΦΠΑ στα πακέτα διακοπών και την υιοθέτηση του «πράσινου διαβατηρίου» που θα εξασφαλίσει στους πολίτες ασφαλή ταξίδια σε καλοκαιρινούς προορισμούς.

Θεωρείτε ότι οι τιμές των αεροπορικών εταιρειών θα είναι σε πιο χαμηλά επίπεδα φέτος το καλοκαίρι λόγω της πανδημίας;

Η μείωση των αεροπορικών θέσεων έχει επηρεάσει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων τα οποία κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Ο ACTA προτρέπει τους πολίτες να αποτείνονται στους διοργανωτές ταξιδιών, μέλη του, που έχουν εξασφαλίσει αεροπορικές θέσεις σε προνομιακές τιμές και έχουν ετοιμάσει πακέτα διακοπών σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Πέραν από τις καλύτερες τιμές για πακέτα ταξιδιών, οι διοργανωτές ταξιδιών προσφέρουν καλύτερους όρους σε περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού, ασφάλεια συναλλαγών, ευκολίες πληρωμής και εξασφαλισμένα προνόμια για τους καταναλωτές.

Έχετε οποιανδήποτε ένδειξη για το πόσοι κύπριοι θα ταξιδέψουν φέτος εκτός Κύπρου για διακοπές;

Από το ενδιαφέρον των πολιτών που επικοινωνούν με ταξιδιωτικά γραφεία μέλη του ACTA, διαφαίνεται ότι ποσοστό 50% των πολιτών έχει πρόθεση να ταξιδέψει εκτός Κύπρου για διακοπές ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% είναι αναποφάσιστο και αναμένει την πορεία των εμβολιασμών και την κατάργηση των περιορισμών στη διακίνηση πριν προχωρήσει με τον προγραμματισμό για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Λόγω του ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού ουσιαστικά δεν θα ολοκληρωθεί (με την δεύτερη δόση) για μεγάλο ποσοστό των πολιτών μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό αναμένεται να είναι αυξημένα για την καλοκαιρινή περίοδο σε σχέση με το 2020, αλλά να κυμανθούν γύρω στο 50% του 2019.

Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τα μέτρα της κυβέρνησης για στήριξη των μελών σας;

Τα μέτρα έχουν βοηθήσει σημαντικά στην βιωσιμότητα των μελών μας και έχουν στηρίξει τους εργαζόμενους στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού. Παράλληλα έχουν διαφυλάξει τα δικαιώματα των καταναλωτών μέσω του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων που έχει καταστήσει τα ταξιδιωτικά κουπόνια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές έναντι της επιστροφής χρημάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΝΟΜΙΣΜΑ, τεύχος Μαΐου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!