8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 6:56

Σταύρος Μιχαήλ: Ανθηρό το ταμείο του ΓεΣΥ με αποθεματικό 590 εκατ. Ευρώ

Το ταμείο του ΓεΣΥ  έχει αποθεματικό 590 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι είναι βιώσιμο μέχρι και το τέλος του 2031.

Αυτό υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) κ. Σταύρος Μιχαήλ, που προσθέτει ότι το αποθεματικό του ταμείου του ΓεΣΥ διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους, ακόμα και σε περιπτώσεις απρόβλεπτων κρίσεων ή οικονομικής ύφεσης, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα του ταμείου.

Ο κ. Μιχαήλ, αφού υπογραμμίζει ότι «δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε ανάγκη για αύξηση των ποσοστών εισφοράς τουλάχιστον μέχρι και το 2031», τονίζει ότι ο ΟΑΥ λαμβάνει σημαντικές προληπτικές και κατασταλτικές δράσεις για αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων και αδυναμιών εκδηλώνονται στο γενικό σύστημα υγείας.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΟΑΥ κ. Σταύρος Μιχαήλ, καταγράφει μια σειρά από δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στην ομαλή και χωρίς στρεβλώσεις λειτουργία του συστήματος.

Ο κ. Μιχαήλ στην αποκλειστική συνέντευξη του στο nomisma αναφέρει ότι ο ΟΚΥπΥ που έχει την ευθύνη των κρατικών νοσηλευτηρίων βρίσκεται σε πορεία βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας και της οικονομικής αυτονόμησης του.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξαγοράς ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από ξένους επενδυτές, επισημαίνει ότι «οι εξαγορές αυτές έχουν από τη μια θετικά στοιχεία και από την άλλη παρουσιάζουν συγκεκριμένες προκλήσεις που θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και ανάλογα να λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις».

Η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Μιχαήλ έχει ως εξής:

Πόσο σας ανησυχεί η οικονομική κατάσταση των κρατικών νοσηλευτηρίων;

Η διαχείριση των κρατικών νοσηλευτηρίων αποτελεί ευθύνη του ΟΚΥπΥ, ο οποίος θεωρούμε ότι βρίσκεται σε μια συνεχή πορεία βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του τρόπου λειτουργίας και της οικονομικής αυτονόμησής του, προς όφελος τόσο του ιδίου όσο και γενικά του συστήματος υγείας.

Ως ΟΑΥ, χωρίς να παρεκκλίνουμε από τη βασική αρχή του ΓεΣΥ για ισότιμη αντιμετώπιση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αναγνωρίζουμε έμπρακτα μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουμε τόσο στην αποζημίωση όσο και στα ποιοτικά κριτήρια των παροχέων, τη μεγάλη σημασία που έχουν τα κρατικά νοσηλευτήρια για το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τη συμβολή τους στην παροχή υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος (π.χ. νοσηλευτήρια και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές, εξειδικευμένες υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τον ιδιωτικό τομέα κλπ.), όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα αναπτυγμένα συστήματα υγείας.

Πως πιστεύετε ότι θα ξεπεραστούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες στο ΓΕΣΥ, που τυγχάνουν εκμετάλλευσης από κάποιους επαγγελματίες του τομέα ;

Η εκμετάλλευση τυχόν αδυναμιών από μερίδα των επαγγελματιών υγείας είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλα τα συστήματα υγείας. Μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις του Οργανισμού σε διάφορα επίπεδα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ μέχρι και σήμερα, οι όποιες στρεβλώσεις και αδυναμίες του συστήματος εντοπίζονται και διορθώνονται έγκαιρα. Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό ο Οργανισμός προβαίνει, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες δράσεις και ενέργειες:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται όπου απαιτείται σε παροχείς ή/και δικαιούχους.
  • Καλλιέργεια κουλτούρας ανάμεσα στους δικαιούχους και παρόχους για την ορθολογική χρήση των υπηρεσιών και ενημέρωση των δικαιούχων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, μέσα από στοχευμένες εκστρατείες και δράσεις.
  • Επέκταση της εφαρμογής ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης (KPIs) και διασύνδεσή τους με την αποζημίωση των παρόχων.
  • Επέκταση της εφαρμογής Κλινικών Κατευθυντήριων Οδηγιών και Πρωτοκόλλων με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων.
  • Αναθεώρηση σε συνεχή βάση όλων των υφιστάμενων περιορισμών που εφαρμόζονται για τον περιορισμό αχρείαστης παροχής υπηρεσιών.
  • Αγορά υπηρεσιών για προηγμένη ανάλυση δεδομένων με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του συστήματος πληροφορικής, για σκοπούς διαμόρφωσης βέλτιστων αποφάσεων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των όποιων στρεβλώσεων που παρατηρούνται.
  • Αγορά εξειδικευμένων λογισμικών για ανάλυση και εξειδικευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς παροχής υπηρεσιών όπως είναι η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι η στελέχωση του Οργανισμού η οποία αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα συμβάλει καταλυτικά στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πιο πάνω δράσεων.

Πως βλέπετε τις συνεχείς εξαγορές ιδιωτικών νοσοκομείων από ένα επιχειρηματικό σχήμα;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξαγορά ιδιωτικών νοσηλευτηρίων από ξένους επενδυτές αντανακλά θετικά στην επιτυχία του ίδιου του συστήματος υγείας, αφού εξυπακούεται ότι οι επενδυτές αξιολογούν θετικά την πορεία και τις προοπτικές του.

Οι εν λόγω εξαγορές έχουν από τη μια θετικά στοιχεία και από την άλλη παρουσιάζουν  συγκεκριμένες προκλήσεις που θα πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς και ανάλογα να λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις. Στα θετικά καταγράφεται η αναβάθμιση των τεχνολογιών, των υποδομών και της εμπειρογνωμοσύνης που διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων, καθώς και η σταδιακή επίτευξη της αλλαγής του μοντέλου διοίκησης και οργάνωσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στα πρότυπα βέλτιστων πρακτικών του εξωτερικού. Από την άλλη, οι προκλήσεις αφορούν στη διατήρηση του υφιστάμενου ψηλού ανταγωνισμού μεταξύ των νοσηλευτηρίων η οποία συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητα των υπηρεσιών, και παράλληλα η διατήρηση της ψηλής αγοραστικής δύναμης του Οργανισμού μέσω της οποίας διασφαλίζεται η αποτελεσματική αγορά υπηρεσιών προς όφελος των δικαιούχων.  Θεωρούμε ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει οποιαδήποτε ανησυχία αναφορικά με τις πιο πάνω προκλήσεις, αλλά ο Οργανισμός είναι σε εγρήγορση και θα παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση και αναλόγως θα λαμβάνει όπου χρειάζεται τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Πως βλέπετε την έλευση γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από ξένες χώρες στην Κύπρο;

H έλευση γιατρών και νοσηλευτών από το εξωτερικό, από τη μια συμβάλει θετικά στην κάλυψη κενών που υπάρχουν σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών και στη στελέχωση των νοσηλευτηρίων με νοσηλευτές, καθώς επίσης στην επίτευξη της αλλαγής του μοντέλου οργάνωσης των νοσηλευτηρίων στα πρότυπα του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου πρόκειται για γιατρούς και νοσηλευτές ψηλού επιπέδου.

Από την άλλη, οι προκλήσεις για το σύστημα υγείας αφορούν στην αποφυγή τυχόν υπερπροσφοράς κυρίως στην περίπτωση των γιατρών, η οποία αν δεν προσεχθεί, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αύξηση των καταχρήσεων και στην αρνητική αντίδραση των κύπριων γιατρών. Ενόψει των προκλήσεων αυτών και της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση με την ένταξη νέων παροχέων, ο Οργανισμός έχει ήδη τροχοδρομήσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης η οποία θα είναι έτοιμη στους επόμενους μήνες, για σκοπούς αποτελεσματικού προγραμματισμού και διαχείρισης της δυναμικότητας του Συστήματος (capacity planning), μέσα από την οποία θα μπορεί να αξιολογεί σε συνεχή βάση την επάρκεια και τυχόν κενά που υπάρχουν σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ανά κατηγορία παροχέων, και να προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες.

Με την εξέλιξη του ΓΕΣΥ και τα προβλήματα που υπάρχουν, πιστεύετε ότι θα χρειαστεί αύξηση στη συνδρομή του κράτους και των πολιτών στο σύστημα; 

Μέσα από μια συνετή οικονομική διαχείριση από την έναρξη του ΓεΣΥ μέχρι και σήμερα,  ο Οργανισμός έχει καταφέρει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Ταμείου του ΓεΣΥ τουλάχιστον σε ορίζοντα δεκαετίας που καλύπτει η αναλογιστική μελέτη. Αυτό επιβεβαιώνεται από την τελευταία αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την οποία το Ταμείο εκτιμάται ότι θα είναι βιώσιμο μέχρι και το τέλος του 2031, τόσο στο βασικό σενάριο όσο και σε όλα τα σενάρια και τεστ ευαισθησίας που έχουν εξεταστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποθεματικό του Ταμείο το οποίο στις 31/12/2023 υπερβαίνει τα €590 εκ., αποτελεί διασφάλιση για την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών προς τους δικαιούχους ακόμα και σε περιπτώσεις απρόβλεπτων κρίσεων ή οικονομικής ύφεσης που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα του Ταμείου. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, δεν φαίνεται να προκύπτει οποιαδήποτε  ανάγκη για αύξηση των ποσοστών εισφοράς τουλάχιστον μέχρι και το 2031 που καλύπτει η αναλογιστική μελέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!