Του Γιώργου Σπυρίδη*
Με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον να παρουσιάζει σημαντικές μετατοπίσεις τα τελευταία χρόνια και τις προκλήσεις να αυξάνονται σε όλα τα επίπεδα, δύσκολα μπορεί να αγνοήσει κανείς την ανάγκη για επιτάχυνση της μετάβασης προς μία πιο ανταγωνιστική, πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικότερος στόχος που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο Next Generation, χαράζει νέους δρόμους για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας με περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς και μιας σύγχρονης, αποδοτικής και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Συμβάλλοντας στον απαιτητικό στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, η Κύπρος διαθέτει πέραν των €440 εκατ. για την πράσινη ανάπτυξη και την ταχεία μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ποσό που αγγίζει το 41% του συνολικού προϋπολογισμού του Σχεδίου.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, πως η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται πλέον από το περιβάλλον, με την πράσινη οικονομία και ανάπτυξη να αποτελούν -ίσως- την απάντηση στην κλιματική κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια, η επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, επαναπροσδιορίζοντας το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν. Παράλληλα, σεβόμενοι τις αρχές της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, καλούνται να υιοθετήσουν νέες πρακτικές και στρατηγικές ώστε να καταγράψουν αποτελεσματικές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG).
Η προσαρμογή στα δεδομένα της πράσινης οικονομίας θα επηρεάσει άμεσα και τις χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει με τη σειρά τους να διαμορφώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί καλούνται πλέον να επικεντρωθούν στην πράσινη τραπεζική, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα προάγουν την κυκλική οικονομία και θα παρέχουν μία ολοκληρωμένη κάλυψη των χρηματοοικονομικών αναγκών της επιχειρηματικής κοινότητας.
Πρακτικές πράσινης τραπεζικής προς ενίσχυση του κυπριακού επιχειρείν
Με μακρόχρονη πορεία στην αγορά ως ένας από τους πιο αξιόπιστους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς της Κύπρου και εκ των βασικότερων αιμοδοτών της επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου, η cdbbank συμβάλλει ήδη σε αυτή την προσπάθεια υιοθετώντας πρακτικές πράσινης τραπεζικής, οι οποίες ενσωματώνονται στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, με γνώμονα πάντοτε, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εταιρική υπευθυνότητα.
Μεταξύ άλλων, η Τράπεζα αξιοποιεί αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό της, υιοθετεί σύγχρονες πρακτικές μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων, ενώ ταυτόχρονα, εμπλουτίζει τη γκάμα των χρηματοδοτικών προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχει, στηρίζοντας έμπρακτα την πράσινη επιχειρηματική οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πρόσφατα και το νέο εξειδικευμένο δανειακό προϊόν, «Business Premises Loan – Χρηματοδότηση Επαγγελματικής Στέγης», μέσω του οποίου προσφέρεται η δυνατότητα χρηματοδότησης επαγγελματικής στέγης με απλές και γρήγορες διαδικασίες. Το σχέδιο αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ιδιώτες επιχειρηματίες που ψάχνουν την ιδανική ευκαιρία ώστε να αγοράσουν, να αναπτύξουν ή να αναβαθμίσουν την επαγγελματική τους στέγη. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που οι επενδύσεις αφορούν «πράσινες» κτηριακές εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, η Τράπεζα προσφέρει επιπλέον οφέλη, καθώς και την επιλογή για συνδυασμό του συγκεκριμένου σχεδίου με άλλα δανειακά προϊόντα της.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, για ακόμα μια φορά, καλείται να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα, να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή χρηματοδοτώντας την πραγματική οικονομία και να συμβάλει τα μέγιστα στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη. Η cdbbank, πάντοτε με γνώμονα την παροχή διαχρονικής και ουσιαστικής στήριξης προς τις επιχειρήσεις της χώρας μας, ανταποκρίνεται σ’ αυτό το κάλεσμα υιοθετώντας συγκεκριμένες στρατηγικές και πρακτικές. Άλλωστε, η πορεία προς την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή.
* Γενικός Διευθυντής Τραπεζικών Εργασιών, cdbbank