27.9 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 20:56

ΣΕΛΚ: Αισιοδοξία για την πορεία της οικονοµίας το 2024 – Συνέντευξη Χειμαρίδη στο Business Κύπρου – Ελλάδας

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2024, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ κ. Νίκος Χειμαρίδης, προσθέτοντας ότι η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου και στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στον Επιχειρηματικό Οδηγό Business Κύπρου – Ελλάδας, ο κ. Χειμαρίδης αναφέρει ότι η οικονομία το α’ τρίμηνο του 2024 μας εξέπληξε ευχάριστα και τώρα η έμφαση πρέπει να δοθεί στις επιδόσεις του τουρισμού.

Αφού χαιρετίζει την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, αναφέρει ότι ο ΣΕΛΚ αναμένει τη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για να τοποθετηθεί επί του περιεχομένου της.

Για τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας, επισημαίνει ότι ο ΣΕΛΚ αναλαμβάνει διάφορες προσπάθειες για στενότερη επιχειρηματική συνεργασία των δύο χωρών.

Η συνέντευξη του κ. Χειμαρίδη είναι η εξής:

Ποιες οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της κυπριακής οικονομίας το υπόλοιπο του 2024;

Το 2024 άρχισε ως ένα αινιγματικό έτος για την οικονομία μας, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, της σύρραξης στο Ισραήλ, τον ψηλό πληθωρισμό και τα ψηλά επιτόκια και γενικά της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στη διεθνή οικονομία.

Ωστόσο, η Κυπριακή οικονομία κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στο 3.5% του ΑΕΠ, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό.

Το ζητούμενο τώρα είναι οι επιδόσεις που θα σημειώσει ο τουριστικός τομέας το καλοκαίρι. Με βάση τις ενδείξεις και τις τοποθετήσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, οι φετινές αφίξεις τουριστών και τα έσοδα από τον τουρισμό θα πλησιάσουν τα περσινά επίπεδα, που ήταν χρόνια ρεκόρ για την Κύπρο. Αν εξελιχθούν έτσι οι επιδόσεις του τουρισμού, θα υπάρξει μια σημαντική ενίσχυση του συνόλου της οικονομίας μας.

Με δεδομένο ότι η ανεργία και ο πληθωρισμός παρουσιάζουν τάσεις αποκλιμάκωσης, ευελπιστούμε σε μια καλή χρονιά το 2024. Η θετικότητα για την πορεία της οικονομίας ενισχύεται και από την ψήφο εμπιστοσύνης  στην κυπριακή οικονομία με την νέα αναβάθμιση της από τον Οίκο Fitch Ratings, που έρχεται να προστεθεί στις διαδοχικές αναβαθμίσεις των τελευταίων 15 μηνών, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης με δυναμική πορεία.

Φυσικά κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται. Αντίθετα, η ακρίβεια στην αγορά, τα υψηλά επιτόκια, η συγκράτηση των επενδύσεων είναι λίγα από τα θέματα που χρήζουν διαχείρισης και σωστής αντιμετώπισης.Ο ΣΕΛΚ θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και ανάλογα θα παρεμβαίνει για το καλό της οικονομίας και του επιχειρείν.

Ποια τα σημερινά δεδομένα στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών στην Κύπρο, υπό το φως των νέων προβλημάτων στη διεθνή και κυπριακή οικονομία;

Η εικόνα στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών σταθεροποιήθηκε, μετά τις αναταράξεις που είχαμε λόγω των δυτικών κυρώσεων και των διεθνών αρνητικών δημοσιευμάτων για την Κύπρο.

Σήμερα, επήλθε ένα ξεκαθάρισμα στο πελατολόγιο των επαγγελματικών γραφείων από τις ρωσικές εταιρείες και η κατάσταση βελτιώνεται. Τα μέλη μας, τηρώντας πλήρως το νομικό πλαίσιο, συνεχίζουν να εξυπηρετούν με επαγγελματισμό τις ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Πιστεύουμε ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από φορείς του ιδιωτικού τομέα (όπως ο ΣΕΛΚ), θα ξεπεράσουμε τις υπάρχουσες δυσκολίες και θα επαναφέρουμε τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών σε τροχιά ανάπτυξης.

Ο ΣΕΛΚ έχει στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και άλλους φορείς, ώστε να ενισχύσουμε τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, που προσφέρει πολλά στην οικονομία μας.

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο ΣΕΛΚ για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Κύπρο και τι σχεδιάζει για το μέλλον;

Παρά τα προβλήματα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, ως ΣΕΛΚ πιστεύουμε ότι η Κύπρος παραμένει ένας ιδανικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν.

Στόχος μας το επόμενο διάστημα είναι να οργανώσουμε αποστολές στο εξωτερικό τόσο για αντιμετώπιση του προβλήματος με τις αρνητικές κριτικές, όσο και για προβολή του οικονομικού προσώπου της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού μας, έχουμε και τη συνδρομή του κράτους, το οποίο ενεργοποίησε τον θεσμό της οικονομικής διπλωματίας και ανέθεσε στον Invest Cyprus μια διεθνή εκστρατεία προβολής της οικονομίας μας στο εξωτερικό.

Ποιοι τομείς της κυπριακής οικονομίας μπορούν κατά τη γνώμη σας να προσελκύσουν νέες ξένες επενδύσεις;

Η Κύπρος διαθέτει πολλούς τομείς που είναι ελκυστικοί για τους ξένους επενδυτές. Αναφέρω πρώτα τους παραδοσιακούς τομείς που είναι ο τουρισμός, τα ακίνητα και το εμπόριο, στους οποίους είδαμε πολλές επενδύσεις από ξένους κεφαλαιούχους.

Πέρα, όμως, από αυτούς έχουμε τον πολύ υποσχόμενο τομέα της ενέργειας, την αναπτυσσόμενη ναυτιλία μας, την έρευνα και την καινοτομία, την ιδιωτική ιατρική, την εκπαίδευση, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, την αειφορία και άλλους.

Ευτυχώς, λόγω γεωγραφικής θέσης και σύγχρονων υποδομών σε όλους σχεδόν τους τομείς, η Κύπρος στα μάτια των ξένων είναι μια σημαντική επενδυτική διέξοδος και δίοδος προς νέες αγορές.

Αν από την πλευρά μας προβούμε στις ανάλογες μεταρρυθμίσεις και θεσμικές αλλαγές για εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας, νομίζω ότι θα ενθαρρύνουμε περισσότερο το ξένο κεφάλαιο για να μας συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς του.

Ποια άλλα μέτρα (θεσμικά, έργα ανάπτυξης, κλπ) πιστεύετε ότι μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Κύπρος πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός;

Εμείς αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια υπηρεσία, στη δικαιοσύνη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτές οι εκσυγχρονιστικές κινήσεις θα διευκολύνουν το επιχειρείν και το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.

Ακόμα, ζητούμε αρκετές θεσμικές αλλαγές που θα βοηθήσουν την προσπάθειά μας για να καταστεί η Κύπρος ένα σύγχρονο κράτος με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κόσμου.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε και τη δημιουργία νέων έργων υποδομής, ώστε να εμπλουτίσουμε το τουριστικό πρόσωπο της χώρας μας και να την καταστήσουμε πιο ελκυστική στους ξένους. Επίσης, ως ΣΕΛΚ δίνουμε τεράστια έμφαση στην προώθηση μιας ευφάνταστης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Πιστεύετε ότι οι ενέργειες την κυβέρνησης για την προωθούμενη νέα φορολογική μεταρρύθμιση είναι προς την ορθή κατεύθυνση;

Νομίζω όλοι γνωρίζετε την πάγια θέση του ΣΕΛΚ για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Το υφιστάμενο φορολογικό μοντέλο, με τα πολλά πλεονεκτήματα του είχε μια μεγάλη προσφορά προς τον τόπο και την οικονομία, και τώρα απαιτείται εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του, ώστε να καταστούμε πιο ευέλικτοι και πιο ελκυστικοί σε ξένες επενδύσεις.

Όπως είπα και προηγουμένως, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουμε σε μια νέα, «γενναία» και σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση. Αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο τον τομέα των ξένων επενδύσεων, αλλά ολόκληρη την κυπριακή οικονομία.

Τώρα, βρισκόμαστε στη φάση, όπου το Πανεπιστήμιο Κύπρου ετοιμάζει τη μελέτη για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να γίνει γνωστή το 2025. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή.

Οι νέες τεχνολογικές ρυθμίσεις που προώθησε πρόσφατα το Τμήμα Φορολογίας είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα θετικής αλλαγής. Αμέσως υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τους φορολογουμένους και τώρα οι υποθέσεις τους ξεκαθαρίζουν γρηγορότερα από τις φορολογικές υπηρεσίες. Μια νέα και σε βάθος φορολογική μεταρρύθμιση θα βοηθήσει ποικιλότροπα τις επιχειρήσεις, τους φορολογουμένους και την οικονομία. Ως ΣΕΛΚ, είμαστε πανέτοιμοι να συνεισφέρουμε με εμπεριστατωμένες θέσεις και εισηγήσεις, στην προώθηση του φορολογικού μετασχηματισμού της χώρας μας, με έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Πως βλέπετε να εφαρμόζεται ο νέος θεσμός της Οικονομικής Διπλωματίας;

Ο θεσμός της οικονομικής διπλωματίας είναι ένα σύγχρονο εργαλείο για προώθηση της οικονομίας μας. Το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιούν και οι αναπτυγμένες χώρες για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και γενικά να προωθήσουν την οικονομία τους.

Αν όλος σχεδιασμός τεθεί σε σωστές βάσεις και αναληφθούν οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες, είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεισφέρει στην οικονομία μας.

Ποια μέτρα πρέπει να λάβει η Κύπρος για ανατροπή των αρνητικών σχολίων στο εξωτερικό;

Ο μόνος τρόπος για αντιμετώπιση των αρνητικών δημοσιευμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό, είναι η τήρηση εκ μέρους μας των σωστών πρακτικών διαχείρισης των ξένων εταιρειών και κεφαλαίων. Όταν όλοι συμμορφωθούμε μ΄ αυτή την ανάγκη, η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί για να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Φυσικά, στο στάδιο που βρισκόμαστε σήμερα είναι απαραίτητη και η διεθνής εκστρατεία που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για ανατροπή της αρνητικής εικόνας για την οικονομία μας.

Ο ΣΕΛΚ βρίσκεται σε επαφή με την Κυβέρνηση, τον Invest Cyprus, το ΚΕΒΕ, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και άλλους φορείς για ανάληψη όλων των αναγκαίων ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση.

Πως πιστεύετε ότι μπορεί να διευρυνθεί η επιχειρηματική και επενδυτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας;

Η επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ήδη, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα από την οποία αγοράζουμε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ και οι δικές μας εξαγωγές προς την Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση. Επίσης, παρατηρούμε ότι πολλές ελλαδικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν με επιτυχία στην Κύπρο.

Το ίδιο άρχισε τελευταία να γίνεται και με κυπριακές επιχειρήσεις που ξαναβάζουν στο στόχαστρό τους την ελλαδική αγορά.

Προβλέπουμε ότι αυτές οι τάσεις θα συνεχιστούν, καθώς Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά κοινά που λειτουργούν ως πλεονεκτήματα για εκατέρωθεν επεκτάσεις.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στις υπηρεσίες, στο εμπόριο, στη γεωργία, στην τεχνογνωσία, στην ιατρική, στην εκπαίδευση, κ.λπ.

Με μια σωστή προεργασία και από τις δύο χώρες μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά σημεία σύγκλισης για περαιτέρω στενή επιχειρηματική και επενδυτική συνεργασία.

Εμείς, ως ΣΕΛΚ, αναπτύσσουμε διάφορες νέες δράσεις και πλάνα, ώστε να φέρουμε τις επιχειρήσεις του τομέα μας πιο κοντά, κάτι που θα έχει επωφελή αποτελέσματα τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα. Συνάπτουμε ήδη στρατηγικές συνεργασίες με αναπτυξιακούς φορείς της Ελλάδας, με πανεπιστήμια κ.ά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χωρίς μεταβολή κινήθηκε το ΧΑΚ – Στις 182,71 μονάδες ο γενικός δείκτης

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης το ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 182,71 μονάδες, χωρίς μεταβολή. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις...

Νασράλα: Μπορεί να θεωρηθεί κήρυξη πολέμου η παγίδευση συσκευών από Ισραήλ

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χασάν Νασράλα αποκάλεσε τις επιθέσεις «τρομοκρατική ενέργεια» και «σφαγή». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ έκανε την επίθεση γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περισσότερες...

Προσπάθησε να μεταφέρει στην αποσκευή του 27 κιλά κάνναβη και συνελήφθη

Ενα πρόσωπο ηλικίας 23 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας στην αποσκευή του οποίου φέρονται να εντοπίστηκαν από Λειτουργούς του Τμήματος...

Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών

Σε δίκη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού παραπέμφθηκαν, την Πέμπτη, 33χρονος και 34χρονος, οι οποίοι συνελήφθηκαν ως οι διακινητές αριθμού μεταναστών που εντοπίστηκαν τα...

Εκτόξευση αδειών οικοδομής τον Ιούνιο λόγω προώθησης καθυστερημένων αιτήσεων

Εκτόξευση παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των αδειών οικοδομής, καθώς οι εκδοτικές αρχές προσπάθησαν να διεκπεραιώσουν τον όγκο από τις καθυστερημένες αιτήσεις πριν την...

Μεμονωμένες βροχές και πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Απόψε, ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, ωστόσο στα βόρεια τμήματα του νησιού, δεν αποκλείεται να σημειωθεί μεμονωμένη βροχή. Οι...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!