Μια νύχτα του Μαρτίου, ο Αχμέντ καθόταν σε μια ταράτσα στη Γάζα, καθώς ήταν το μοναδικό μέρος που μπορούσε να βρει σήμα.
Πριν από δύο βδομάδες είχε πληρώσει 5.000 δολάρια στο Hala Consulting and Tourism Services, ένα ταξιδιωτικό γραφείο στο Κάιρο, για να τον βάλει σε ένα μητρώο όσων επιτρεπόταν να περάσουν στην Αίγυπτο.
Νέες λίστες δημοσιεύονται καθημερινά στο Telegram και στο Facebook. Η επαφή του Αχμέντ τον είχε διαβεβαιώσει ότι το όνομά του θα εμφανιζόταν σύντομα. Επιτέλους, στις 10 το βράδυ, εμφανίστηκε.
Νωρίς την επόμενη μέρα, πήγε στα σύνορα. Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, είπε στον Economist, μεταχειρίστηκαν τους Παλαιστίνιους «σαν ζώα». Αλλά τα κατάφερε να περάσει στην Αίγυπτο και μετά στο Κάιρο.
Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι που ήθελαν να φύγουν από τη Γάζα είχαν θεωρητικά δύο επιλογές: μερικοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα Erez, στα βόρεια της λωρίδας, υπό την επιτήρηση του Ισραήλ, ή να δοκιμάσουν το νότιο πέρασμα στη Ράφα, υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου.
Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, η έξοδος από τη Γάζα μέσω της Ράφα δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να υποβάλουν επίσημο αίτημα μέσω του υπουργείου Εσωτερικών του θύλακα, αλλά και πάλι δεν ήταν σίγουρα ότι θα έβγαιναν έξω την ημέρα. Ένας άλλος τρόπος ήταν μα πληρώσουν έναν μεσάζοντα για μια θέση σε λίστες που συντονίζονται από τις αιγυπτιακές αρχές.
Πόσο κοστίζει το «εισιτήριο»
Οι τιμές για τέτοιες διελεύσεις για τους Παλαιστινίους έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο. Τον Ιανουάριο του 2022, η Human Rights Watch εκτίμησε ότι η τιμή άγγιζε τα 700$ το άτομο.
Σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 5.000 δολάρια για έναν ενήλικα και 2.500 δολάρια για ένα παιδί. Κάποιοι αναφέρουν ότι πληρώνουν έως και 15.000$. Παρά το γεγονός ότι οι φόβοι για μια επικείμενη ισραηλινή εισβολή στη Ράφα όλο και αυξάνονται, οι τιμές δεν φαίνεται να πέφτουν.
Για τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας, είναι δύσκολο να βρουν χρήματα ακόμη και για το πιο βασικό φαγητό.
«Αισθάνομαι αηδιασμένος»
Η προμήθεια χιλιάδων δολαρίων για μια διέλευση των συνόρων είναι αδιανόητη.Έτσι, η οικογένεια και οι φίλοι στη Δύση βοηθούν, συγκεντρώνοντας χρήματα σε πλατφόρμες όπως το GoFundMe. Ο Mahmoud Algharabli, γιατρός στο Οχάιο, μετακόμισε από τη Γάζα στην Αμερική πριν από οκτώ χρόνια.
«Αισθάνομαι αηδιασμένος που πρέπει να παρακαλώ τους ανθρώπους για χρήματα για να μπορέσω να σώσω την οικογένειά μου», λέει. Όμως κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να πάει 16 μέλη της οικογένειάς του στην Αίγυπτο.
Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων έχει συγκεντρώσει καταγγελίες για δωροδοκία στο πέρασμα της Ράφα για χρόνια.
Ο Magdi λέει ότι το Hala δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς την έγκριση των αιγυπτιακών αρχών, αν και η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία για κερδοσκοπία.
Τα χρήματα, λέει ο Magdi, πηγαίνουν σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και αξιωματικούς του στρατού της Αιγύπτου που αποφασίζουν εάν αυτοί που θα μπουν στις λίστες μπορούν πράγματι να φύγουν από τη Γάζα. Ωστόσο, η εκμετάλλευση δεν αποθαρρύνει τους ανθρώπους.