25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:48

Πρόεδρος ΚΣΙΑ: Μεγάλη η συμβολή των ακινήτων στην ανάπτυξη της οικονομίας

Θεοχαρίδης Κυπριανός*

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) με την παρουσία του, εδώ και χρόνια, στα Κυπριακά δρώμενα συμβάλλει σημαντικά με τις ενέργειες του στην επίλυση του προβλήματος  της στέγασης των συμπατριωτών μας. Ένα ποσοστό 69.9% των συμπατριωτών μας διαμένει σε ιδιόκτητη στέγη.  Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat σε σχέση με το 2019, σημειώθηκε αύξηση 2% το 2023, παρά τα προβλήματα, όπως η αύξηση των στεγαστικών επιτοκίων και η αύξηση των τιμών των κατασκευαστικών υλικών.

Αυτό αποδεικνύει την τεράστια σημασία που έχει για τον Κύπριο η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης, που είναι ένας διαχρονικός στόχος.

Η συμβολή του τομέα των ακινήτων στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας είναι τεράστιος.  Η πορεία του τομεά τα τελευταία χρόνια είναι ανοδική, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία, με τα οποία έκλεισε το 2023 και αφορούν τις πωλήσεις ακινήτων.  Πωλήθηκαν 15.567 ακίνητα, σε σχέση με 13.409 το 2022, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 16%.

Από τις πωλήσεις του 2023 οι 6.900 έγιναν σε αλλοδαπούς, γεγονός που αποδεικνύει το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα από αλλοδαπούς, παρά την κρίση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως στη γειτονιά μας, στην περιοχή του Ισραήλ και της Γάζας. Οι προοπτικές για το 2024, σ’ ό,τι αφορά τον τομέα των ακινήτων, συνεχίζουν να είναι σημαντικές όχι μόνο για τον ΚΣΙΑ, αλλά για ολόκληρη την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικά τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας, που δείχνουν ότι οι τιμές των κατοικιών συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία.  Ειδικά των διαμερισμάτων σημείωσαν σημαντική  αύξηση.

Συγκεκριμένα, το τρίτο τρίμηνο του 2023 στη Λευκωσία είχαμε αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων 0,7% στη Λεμεσό 2.9%, στη Λάρνακα 2,8%, στην Πάφο 2,4% και στην Αμμόχωστο 2,8%.

Να τονίσουμε ότι σοβαρά είναι τα προβλήματα που δημιουργεί η χρονοβόρα διαδικασία στην έκδοση των πολεοδομικών αδειών και των αδειών οικοδομής γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Υπουργείου Εσωτερικών, που σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ, προωθούν κατάργηση των συγκεκριμένων αδειοδοτήσεων, για πολυκατοικίες μέχρι 12 διαμερίσματα.

Ελπίζουμε ο στόχος να υλοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή, όπως εξαγγέλθηκε, από την 1η του Ιούλη, γιατί θα βοηθήσει τα μέγιστα τον τομέα των ακινήτων.

Μεγάλη η συμβολή του nomisma στην οικονομία

Ως μέλος του ΚΣΙΑ, χαιρετίζουμε τα 25χρονα του οικονομικού περιοδικού nomisma.

Όλη αυτή την 25χρονη πορεία, που έχει σχέση με την εξέλιξη της οικονομίας του τόπου, την παρακολουθούσαμε, γιατί ο τομέας των ακινήτων είναι ένας τομέας που σίγουρα έχει άμεση σχέση με την οικονομία, αφού είναι ένας από τους βασικότερους αιμοδότες της. Το περιοδικό nomisma, ως οικονομικό περιοδικό προώθησε πολλές φορές τις θέσεις του ΚΣΙΑ και γενικά του τομέα των ακινήτων όλα αυτά τα χρόνια που κυκλοφορεί. Δεν θα είναι υπερβολή να τονίσουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε και ως καθοδηγητικός οδηγός με τις ειδήσεις, άρθρα και πληροφορίες, που δημοσίευε, όχι μόνο για τα μέλη του ΚΣΙΑ, αλλά γενικά για τον τομέα των ακινήτων. Θέλουμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήρια μας στον εκδότη του περιοδικού Ιωσήφ Ιωσήφ και στους υπόλοιπους συντελεστές και να τους ευχηθούμε να συνεχίσουν με δύναμη αυτή την προσπάθεια, αυτή την πορεία.

*Πρόεδρος ΚΣΙΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!