14.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:23

Πρόεδρος ΕΒΕ Αθηνών: Η ελληνική οικονομία σημειώνει συνεχώς πρόοδο και βελτίωση

Συνέντευξη στον Επιχειρηματικό Οδηγό Business Κύπρου – Ελλάδας παραχώρησε η Πρόεδρος ΕΒΕ Αθηνών κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σημειώνοντας πως η ελληνική οικονομία σημειώνει συνεχώς πρόοδο και βελτίωση

  • Από έρευνα του ΕΒΕΑ το 48.4% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι θα πορευθεί ακόμα καλύτερα το 2023

Η επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων, παραδοσιακών, αλλά και νέων.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στην Πρόεδρο του ΕΒΕ Αθηνών, Πρόεδρο του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και Εκτελεστική Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Στη συνέντευξη της στον Επιχειρηματικό Οδηγό Business Κύπρου – Ελλάδας η κα Εφραίμογλου επισημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες στο χώρο του τουρισμού, και της αγοράς και ανάπτυξης ακινήτων, στο εμπόριο, στα τρόφιμα και στα προϊόντα αγροδιατροφής καθώς και στη ναυτιλία, ιδιαίτερα σε θέματα, όπως η παροχή υπηρεσιών, η διαχείριση πλοίων, η ναυτιλιακή τεχνογνωσία.

Όπως αναφέρει η κα Εφραίμογλου οι τομείς αυτοί μπορούν να αξιοποιηθούν.

Η συνέντευξη της κας Εφραίμογλου είναι η εξής:

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική οικονομία για το υπόλοιπο του 2023;

Τα τελευταία δύο χρόνια η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει από τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από παρίας της Ευρωζώνης έχει γίνει πλέον η ευχάριστη έκπληξη και σε αυτό το μονοπάτι εκτιμώ ότι θα συνεχίσει και φέτος. Ήδη, η αρχική εκτίμηση για ανάπτυξη 1,8% που προβλέπει ο Κρατικός Προϋπολογισμός έχει αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μάλιστα είναι παραδοσιακά απαισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τα πρώτα στοιχεία από τον τουρισμό είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και σε συνδυασμό με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης, υπόσχονται έναν ιδιαίτερα ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, σε μία χρονιά που πολλές μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες κινδυνεύουν ακόμη και με ύφεση. Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα και από τις επιχειρήσεις. Από σχετική έρευνα του ΕΒΕΑ, προκύπτει ότι σε ποσοστό 48,4% οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι θα πορευθούν ακόμη καλύτερα στο επόμενο δωδεκάμηνο.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία; Το παγκόσμιο πρόβλημα του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την ελληνική οικονομία. Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Την ίδια ώρα, οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος του χρήματος, εξέλιξη που δυσκολεύει τις επενδύσεις και αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, η χώρα μας συνεχίζει να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα χρέη (ως προς το ΑΕΠ) στον κόσμο, γεγονός που παρά τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία. Είναι πολύ θετικό ότι τελευταία ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει εισέλθει σε σταθερά πτωτική τροχιά. Ενδεικτικά, η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. το 2022. Οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική διαχείριση. Όσο πιο βιώσιμο είναι το χρέος, τόσο πιο ομαλή θα είναι η λειτουργία της οικονομίας.

Προς ποια κατεύθυνση κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της η Ελλάδα για να διατηρήσει βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς;

Η ομαλή και βέλτιστη υλοποίηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 είναι κατά την άποψή μου καταλυτικός παράγοντας για τη διατήρηση βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και των εξαγωγών και ο συνολικός μετασχηματισμός της οικονομίας, με περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος δικαιοσύνης, είναι τα πεδία που πρέπει να εστιάσουμε.

Πώς θα καταφέρουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα τους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού;

Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων δικτύωσης και εκσυγχρονισμού.  Όσο καταπολεμάται η γραφειοκρατία, μειώνεται η φορολογία, βελτιώνεται η εικόνα της ελληνικής οικονομίας στο εξωτερικό και διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα, τόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους.

Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στον τομέα της προσέλκυσης επενδύσεων;

Είναι σίγουρα σημαντικά τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία τριετία οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο της τάξης των 15 δισ. ευρώ, με ώθηση από επιχειρηματικά deals διεθνών κολοσσών στη χώρα μας αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το 2021 και το 2022 σημειώθηκαν διαδοχικά ρεκόρ εικοσαετίας με τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις να εκτινάσσονται στα 5,6 δισ. ευρώ και 6,24 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια για να καλυφθεί το μεγάλο επενδυτικό κενό που άφησε η κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν τα Επιμελητήρια της Ελλάδας για το αύριο της ελληνικής οικονομίας;

Το ΕΒΕΑ, το επιμελητήριο που εκπροσωπεί τις 120.000 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ελληνικό ΑΕΠ, υπηρετεί για πάνω από έναν αιώνα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, λειτουργώντας ως συνεπής, αξιόπιστος και υπεύθυνος θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας και στηρίζοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες και τα αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Με το βλέμμα στο μέλλον, επιδιώκουμε να είμαστε πρωτοπόροι στην πορεία ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην καλλιέργεια σύγχρονων δεξιοτήτων, στην προώθηση της καινοτομίας, της νεοφυούς και της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΘΕΑ), η οποία αποτελεί μάλιστα την πρώτη θερμοκοιτίδα επιμελητηρίου στην Ευρώπη. Έχει στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας στην υποστήριξη νέων καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών με ισχυρή εξωστρέφεια.

Πώς βλέπετε τις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας;

Παρά την αβεβαιότητα και τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις τη χρονιά που πέρασε, οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση και άνοδο. Το 2022 οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας . Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 27%, με την αξία τους να υπερβαίνει τα 2,6 δις ευρώ, ενώ και οι εξαγωγές της Κύπρου προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 13,9%, φθάνοντας σε αξία τα 121 εκατ. ευρώ. Η  Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στις χώρες – προορισμούς των ελληνικών προϊόντων, ενώ αντίστοιχα η Ελλάδα είναι ο δεύτερος εξαγωγικός προορισμός για τα κυπριακά προϊόντα, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνεργασία είναι εξίσου στενή και στον τομέα των επενδύσεων, με περισσότερες από 1.500 εταιρίες  να δραστηριοποιούνται σήμερα στην Κύπρο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων – όπως και των δύο λαών – είναι αδελφικοί και ανθεκτικοί, με δυναμική όχι μόνο για διατήρηση αλλά και για περαιτέρω ισχυροποίησή τους στο μέλλον.

Σε ποιους τομείς κατά τη γνώμη σας μπορεί να υπάρξει στενότερη επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας;

Η επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα τομέων, παραδοσιακών αλλά και νέων. Ευκαιρίες υπάρχουν σαφώς στο χώρο του τουρισμού και της αγοράς και ανάπτυξης ακινήτων, στο εμπόριο, στα τρόφιμα και στα προϊόντα αγροδιατροφής, καθώς και στη ναυτιλία, ιδιαίτερα σε θέματα όπως η παροχή υπηρεσιών, η διαχείριση πλοίων, η ναυτιλιακή τεχνολογία. Σημαντικές δυνατότητες για νέες συνεργασίες και επενδύσεις εντοπίζονται, επίσης, σε νέα, δυναμικά πεδία, όπως είναι η ενέργεια, ο χώρος της υγείας και της βιοτεχνολογίας, η υψηλή τεχνολογία και βεβαίως η Έρευνα και Καινοτομία, με ακόμη μεγαλύτερη ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών.

Σε όλους αυτούς τους τομείς, οι δύο χώρες διαθέτουν δυναμικές επιχειρήσεις, αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα, υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και βεβαίως κοινά πλεονεκτήματα, που προκύπτουν από τη γεωγραφική τους θέση. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από γόνιμες συνεργασίες, που έχουν ως ορίζοντα την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και των Αραβικών Χωρών και να δημιουργήσουν οφέλη για την εξωστρεφή ανάπτυξη τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των οικονομιών μας.

Πώς μπορεί να διευρυνθεί η επιχειρηματική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας;

Υπάρχει σίγουρα αμοιβαία, ισχυρή βούληση για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, η οποία αποτυπώθηκε και σε πολιτικό επίπεδο, με την πρόσφατη κοινή απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδη, για  τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου  Συνεργασίας των δύο χωρών. Από την πλευρά μας, ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, συνεχίζουμε να συμβάλλουμε ενεργά στην περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου. Είμαστε σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με Επιμελητήρια και φορείς της Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μας σε θέματα ενημέρωσης, υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μεταφοράς τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, διοργάνωση εκθέσεων κα.

Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον ελλαδικών εταιρειών για επέκταση στην Κύπρο και αντίστροφα;

Έχω τη βεβαιότητα ότι το ενδιαφέρον θα διατηρηθεί υψηλό. Οι επιχειρήσεις γνωρίζουν καλά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν και τις δύο χώρες. Πλεονεκτήματα που, αν τα αξιοποιήσουν σωστά, έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους. Γνωρίζουν ότι στοιχεία όπως είναι η κοινή γλώσσα, το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην επιτυχία της όποιας επένδυσης. Ιδιαίτερα σε εποχές που χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον, η επέκταση σε αγορές γνώριμες, φιλικές και με υψηλές δυνατότητες, είναι επιλογή που προκρίνουν πολλές επιχειρήσεις.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!